Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Reporters

Vzw Dierenasiel Genk krijgt de laatste weken opvallend veel honden en katten binnen.

Asielen vol huisdieren van vakantiegangers: ‘Soms vragen ze of ze na hun reis kunnen terugkomen voor een ander dier’

De dierenasielen zitten bomvol, en dat zou onder andere met het seizoen te maken hebben. Heel wat eigenaars van honden en katten zien voor hun vakantie geen andere oplossing dan hun huisdier naar een asiel te brengen. ‘Voor hen lijkt een vakantie gewoon een reden zoals een ander om een dier binnen te brengen’, klinkt het bij vzw Dierenasiel Genk.


Volle asielen


‘Dit jaar valt het op dat er echt veel huisdieren binnengebracht en achtergelaten worden in deze periode’, vertelt An Fransen van vzw Dierenasiel Genk. ‘We krijgen dagelijks honden en katten binnen en meldingen van achtergelaten diertjes. Geen tijd, allergieën, een verhuis maar ook een reis wordt vaak als reden gegeven door baasjes die hun huisdier komen afgeven. Sommige mensen lijken voor ze zich een dier aanschaffen niet na te denken of ze er heel het jaar tijd voor hebben.’

Dat een huisdier geen speeltje is dat je weggooit wanneer je het beu bent, lijkt vanzelfsprekend. Toch zijn er baasjes die het de normaalste zaak van de wereld vinden om een hond of kat weg te doen wanneer ze op reis gaan en geen pension of oppas kunnen of willen betalen. ‘Voor hen lijkt het een reden zoals een ander. Sommigen durven zelfs vragen of ze na hun vakantie mogen terugkomen voor een ander dier. Dan valt je broek echt af. Van ons krijgen ze steevast een njet’, aldus Fransen.

Sommige mensen lijken voor ze zich een dier aanschaffen niet na te denken of ze er heel het jaar tijd voor hebben.


Er zijn nochtans verschillende oplossingen voorhanden voor baasjes die op reis willen maar hun huisdier niet kunnen meenemen. ‘Er zijn pensions voor katten en honden, er zijn mensen wiens job het is om aan huis te komen en je huisdier te verzorgen of je kan familie of vrienden vragen om op je dieren te passen. Die eerste twee zijn natuurlijk een kost, maar daar moet je aan denken voor je een huisdier neemt’, zegt Fransen. Om een idee te geven: een kattenhotel kost per nacht rond de 10 euro, voor een hondenhotel betaal je per nacht tussen 15 en 25 euro.

‘Het enige wat je als dierenliefhebber kan doen, is zelf heel goed nadenken over wat de gevolgen voor een héél jaar zijn wanneer je een dier in huis neemt’, besluit Fransen. ‘Wij stellen mensen die langskomen ook altijd die vraag en doen hen erover nadenken. Daarnaast is het belangrijk na te denken over sterilisatie en castratie, want elk ongewenst nestje jongen heeft procentueel meer kans om slecht terecht te komen. Ook je kennis en kunde over honden en katten is van belang. Neem je voor het eerst een hond, dan is het geen goed idee om met een pittig hondenras te beginnen. Je begint beter met een makkelijker ras. Als alle baasjes dit zouden doen en goed zouden omgaan met hun dieren, waren wij als vzw zelfs niet nodig. Maar nu zijn we een noodzaak’, besluit ze.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '