Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Photonews

Dit is meteen de eerste veroordeling van een Amerikaanse beroemdheid sinds het begin van de #MeToo-beweging.

#MeToo: acteur Bill Cosby moet voor minstens drie jaar de cel in voor seksueel misbruik

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Bill Cosby is gisteren door de rechtbank in Pennsylvania veroordeeld tot een celstraf van drie tot tien jaar voor het drogeren en seksueel misbruiken van Andrea Constand. Ondanks dat zijn advocaten meteen in beroep gingen, werd de 81-jarige acteur onmiddellijk in de boeien geslagen en opgesloten. Dit is dan ook de eerste veroordeling van een Amerikaanse beroemdheid sinds het begin van de #MeToo-beweging.


Meer dan vijftig vrouwen getuigden over de walgelijke daden waaraan de bekende Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby zich schuldig maakte. Helaas waren de meeste van die feiten tientallen jaren oud en kon de acteur daar bijgevolg dus niet meer voor vervolgd worden. Slechts één zaak wist de rechtbank wel te halen, namelijk die van Andrea Constand. Zij werd in 2004 in Bills huis in Philadelphia gedrogeerd en verkracht.

‘Gewelddadig seksueel roofdier’


In april achtte de rechtbank hem al schuldig, maar gisteren sprak rechter Steven O’Neill pas de definitieve straf uit. De rechter bestempelde hem bij die uitspraak als ‘een gewelddadig seksueel roofdier’, waardoor hij zich naast zijn celstraf ook verplicht maandelijks psychologisch moet laten begeleiden. ‘Niemand staat boven de wet en niemand mag vanwege zijn woonplaats, zijn identiteit of zijn welstand, roem, beroemdheid of zelfs liefdadigheid anders worden behandeld’, zei O’Neill in zijn vonnis. ‘Hoe hoger de klim, hoe dieper de val’, klonk het in de rechtszaal.

‘Ik ga niet meer in discussie’


Ondanks die harde woorden, toonde Cosby geen enkele emotie bij de uitspraak en wilde hij ook geen laatste woord meer voeren toen de rechter hem die kans gaf. ‘Ik ga niet meer in discussie’, klonk het bij de 81-jarige acteur. Familieleden waren net zoals de dag voordien niet in de rechtszaal aanwezig, maar Andrea Constand en andere slachtoffers wel. Naast de celstraf van minstens drie jaar moet de acteur ook een boete van 21.200 euro betalen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '