Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Flair

Coaching: week 2

9 tips om de combi werk/gezin leefbaar te houden

Je privéleven en je werk met elkaar combineren: je wordt er al moe van als je eraan denkt. Het is vaak jongleren. Velen gaan deeltijds werken omdat ze het allemaal niet meer gedaan krijgen. Maar die keuze om te stoppen met een fulltime is vaak geen echte keuze. Herkenbaar? Met deze 9 tips houd je de combi tussen werk en privé leefbaar.

1. Praat erover

Praten is altijd een goed idee. Licht je chef in over de moeilijkheden die je ondervindt om je privéleven met je werk te combineren. Ga samen met hem of haar na wat de mogelijkheden zijn. Misschien kan je wel een dag per week van thuis uit werken of kan je uurrooster aangepast worden? Zo kan je bijvoorbeeld eens om 15.30u je kinderen van school gaan halen in plaats van hen altijd in de nabewaking te laten.

 

2. Leg een deadline vast

Leg een deadline vast. Beslis wanneer jij een bepaald doel in je privéleven bereikt wil hebben en doe al het mogelijke om dat te halen. Zo kan je bijvoorbeeld proberen om binnen een maand minstens drie keer per week te sporten of minstens één keer per week de kinderen van school te halen. Zo krijg je al een betere balans tussen werk en privé.

 

3. Bepaal je prioriteit

Waar ligt jouw prioriteit? Bij je carrière? Of bij je privéleven? Het is uiteraard moeilijk om te kiezen: de meesten willen voldoening op beide vlakken. Kan je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Maak voor jezelf uit welke gebeurtenissen in je privéleven je zeker niet wilt missen en probeer die te combineren met je job.

 

4. Schrap, schrap, schrap

Als je te veel dingen wilt doen, dan zal je nooit een evenwicht vinden tussen werk en privé. Bepaal wat belangrijk is voor jou en schrap al het andere. Dingen die je niet écht moet doen of die iemand anders op het werk kan doen, schrap je van je to-dolijst.

 

5. Vraag hulp

Wees niet beschaamd om hulp te vragen. Er zullen zeker dingen zijn die je nu zelf doet in je privéleven, maar die je eigenlijk kan uitbesteden. Laat bijvoorbeeld enkele huishoudelijke taken door iemand anders doen. Trakteer jezelf op een poetsvrouw. Of vraag aan een mama van een schoolkameraadje of jullie een beurtrol kunnen afspreken om jullie kinderen van school te halen. Of kijk eens of je partner iets van jou kan overnemen. Je zal gegarandeerd minder stress hebben.

 

6. Vraag raad

Vraag eens aan je collega's hoe zij erin slagen om hun privéleven en hun werk te combineren. Sommige mensen zijn een kei in het combineren van werk en privé. Misschien kunnen zij je met enkele eenvoudige tips helpen.

 

7. Zet die gsm op stil

rijg je vaak 's avonds werktelefoons? Vraag dan aan je collega's om je niet te bellen buiten de werkuren of zet je gsm op stil als je niet gestoord wilt worden. Lees ook je mails niet 's avonds, maar concentreer je dan op je privéleven. Kan je het toch niet laten, die mails even checken ’s avonds? Doe het dan maximum een half uur, telkens op hetzelfde tijdstip.

 

8. Werk efficiënt

Zorg ervoor dat je zo efficiënt mogelijk werkt. Vermijd ellenlange vergaderingen. Vraag je steeds af of wat je doet absoluut noodzakelijk is en of je het niet kan delegeren aan iemand met minder werk. Je zal zien dat je zo heel wat tijd wint. You’ll see: je workload zal in een mum van tijd slinken.

 

9. Werk bij een gezinsvriendelijk bedrijf

 

Heel wat bedrijven hebben maatregelen die je kunnen helpen bij het verbeteren van de balans tussen werk en privé. Check eens of er op jouw werk bijvoorbeeld geen kinderopvang kan georganiseerd worden. Ben je van plan om van werk te veranderen? Solliciteer dan zeker bij een gezinsvriendelijk bedrijf.

 

 

Wil je mee de loonkloof verkleinen? Schrijf je in en wij coachen je in vijf weken naar meer loon op je loonbriefje!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '