Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Sasun Bughdaryan via Unsplash

Krijg jij de kriebels bij het horen van het woord sparen?

7 tips om te sparen en het ook écht vol te houden

De redactie

Sparen: voor sommigen een griezelig woord, voor anderen weer iets waar ze heel blij van worden. Helaas lukt het niet iedereen omdat de neiging die toffe schoenen of die hebbedingetjes van Action – die je helemaal niet nodig hebt maar zó cute leken in de rekken – te kopen veel te groot is. Gelukkig zijn er een aantal manieren om minder toch uit te geven en wat aan de kant te zetten.

In welke levensfase je ook zit, sparen is goed voor iedereen. Begin er dus zo vroeg mogelijk mee!

Hou al je uitgeven bij en kies een budget.

Houd een boekje bij waarin je al je inkomsten en uitgaven opschrijft. Ja, ook voor die Mars die je kocht in de automaat. Dit zorgt ervoor dat je overzicht hebt over alles, zodat het makkelijker is om te zien hoeveel geld je nog over hebt, wat je uit kan geven en wat je kan sparen. Kies een (haalbaar) budget dat je elke maand mag  spenderen. De rest van het geld zet je op je spaarrekening.

Zie je budget niet als een straf.

Een budget kan soms voelen alsof je jezelf aan het straffen bent. Maar het is juist een beloning! Door geld opzij te zetten, kan je sparen voor iets wat je heel graag wil. Denk aan een vakantie met je vriendinnen, een nieuwe laptop of een eigen stekje later. Je zal jezelf heel dankbaar zijn als je eenmaal je doel bereikt hebt.

Begrijp het verschil tussen willen en nodig hebben.

Ontkennen is hier geen optie: je weet zelf ook wel dat je dat T-shirt helemaal niet had moeten kopen. Het is goed om jezelf af en toe te verwennen met iets leuks, maar doe het niet te vaak. Vraag eerst: Hoe graag wil ik het? Heb ik het nodig? Kan ik leven zonder dit product? Wees eerlijk. Waarschijnlijk antwoord je ‘ja’ op de eerste vraag, maar zijn de volgende twee een ‘nee’.

Doe geen overhaaste aankopen.

Solden is een geweldige periode om mooie aankopen te doen en slechte beslissingen te maken. Je ziet in de winkel een jurkje dat 50 % is afgeprijsd en er is nog maar één exemplaar in jouw maat te verkrijgen. De neiging om het te kopen is ontzettend groot, maar er is een kans dat het in je kast zal hangen en na een tijdje vergeten wordt. Stel jezelf de vraag: zou je het kopen als het niet in solden was? Het slimste is om er een nachtje over te slapen. Misschien bedenk je je de volgende dag dat dat kledingstuk helemaal niet zo leuk was.

Bezoek eens een kringloopwinkel.

Goed, natuurlijk geef je ook geld uit in een kringloopwinkel, maar dat zou je ook doen in een normale winkel. Er zijn heel veel tweedehandswinkels waar je hippe kleding kan kopen voor maar een paar euro’s. Waarschijnlijk vind je een soortgelijk item bij een kledingwinkel voor 30 euro meer. Verder kan je hier ook terecht voor cd’s, boeken en zelfs mooie spullen voor in je huis.

Hou je kleine aankopen bij.

Een broodje voor in de middag en een frietje voor vanavond. Een potje nagellak in de aanbieding en die handige pennenset die je eigenlijk vooral koopt omdat ze er mooi uitziet. Op het moment dat je die aankopen doet, lijken ze bijna niks te kosten. Hooguit een paar euro’s, toch? Maar als je bijna elke dag van dit soort kleine aankopen doet, stapelen die euro’s zich op. Hou voortaan al je aankopen, hoe klein ze ook zijn, goed bij en besluit op basis daarvan of je het kan hebben.

Neem een spaarpot voor je slechte gewoontes.

Scheld je te veel of of bijt je vaak op je nagels? Als je een slechte gewoonte hebt, kan je een pot kopen waar je elke keer als je het weer doet, een euro ingooit. Zo spaar je geld én kom je sneller van je slechte gewoonte af. Win-win, toch?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '