Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Dat doen ze om anderen de moed te geven om hetzelfde te doen.

19 celebs die openhartig durven te praten over hun psychische problemen

De redactie


Het is niet al goud wat blinkt. Zelfs bekende koppen voelen zich niet altijd zo schitterend als hun perfecte tandpastasmile laat uitschijnen. Deze sterren zijn heel eerlijk over hun problemen wat betreft geestelijke gezondheid. Zo hopen ze anderen te inspireren en het taboe dat nog steeds rond psychische problemen hangt te doorbreken. Mooi zo!

Sophie Turner – depressie en eetstoornis

Turner vertelde in mei 2019 in The Times UK dat ze als tiener worstelde met haar lichaamsbeeld. ‘Ik was me op jonge leeftijd te bewust van mijn lichaam’, vertelde ze. ‘Dat werkte uiteindelijk een eetstoornis in de hand.’  Turner sprak ook over de impact van therapie tijdens een podcast met Dr. Phil. ‘Ik voel me veel beter’, zei ze toen. ‘Ik slik nu medicijnen en ik hou meer van mezelf, dat heb ik ook grotendeels aan Joe te danken. Hij herinnert er mij dagelijks aan dat ik er mooi uitzie.’ 

Kristen Bell – angststoornis en depressie

‘Frozen 2’-actrice Kristen Bell getuide pas vorig jaar voor het eerste over haar angststoornis en depressie. In Today vertelde ze dat ze op die manier hoopt om de schaamte die vaak met mentale gezondheid gepaard gaat te doorbreken. ‘Mijn fans denken vaak dat ik perfect gelukkig ben, maar dat is niet altijd zo. Ik moet zelfs medicijnen slikken om mijn angsten onder controle te houden.’

Cara Delevingne – depressie

In een interview met This Morning vertelde het model dat ze zich als tiener vaak schuldig voelde omdat ze depressief was. Maar toen ze besefte dat ze niet alleen was, begon ze langzaamaan te herstellen. ‘Als je van jezelf leert houden en niet toegeeft aan wat anderen van je denken, dan kan je je dromen waarmaken’, aldus Delevingne. 

Prins Harry – paniekaanvallen

Prins Harry leed in de nasleep van de dood van zijn mama lang aan paniekaanvallen en vindt het belangrijk om daar openlijk over te vertellen. ‘Elke keer dat ik in een kamer kwam waar veel andere mensen zaten, begon mijn hart razendsnel te kloppen en zweette ik heel hard’, aldus de prins op Forces TV. 

James Franco – depressie en verslavingen

‘Ik heb een erg verslavende persoonlijkheid’, vertelde de acteur aan Out Magazine. Nadat hij als tiener bepaalde verslavingen had overwonnen, stortte Franco zich op zijn 17de op acteren. Tien jaar later besefte de acteur dat hij depressief was. ‘Op het eerste gezicht liep mijn leven op wieltjes, maar ik heb mij lang enorm geïsoleerd en eenzaam gevoeld.’ 

Lili Reinhart – depressie

In een reeks tweets vertelde Reinhart voor het eerst over haar mentale problemen. ‘”Riverdale” kwam net in mijn leven toen ik door de ergste depressie ging die ik ooit heb meegemaakt’, schreef de actrice. ‘En uiteindelijk heeft de serie mij gered.’ De actrice vervolledigde de reeks berichten met een positieve boodschap voor haar volgers: ‘Aan iedereen die zich depressief of hopeloos voelt: geef jezelf niet op. Je verdient de wereld en je slaat je er wel doorheen. Je bent sterker dan je denkt!’

Chris Evans – paniekaanvallen

In een interview met Rolling Stone in 2016 onthulde Chris Evans hoe de angst vaak toeslaat tijdens premières en op de rode loper. Evans probeerde allerlei middeltjes, van mediteren tot het lezen van boeddhistische teksten, om zijn geest te kalmeren en vertelde in het blad dat hij die paniekaanvallen nu onder controle heeft, maar dat hij af en toe toch nog twijfelt aan zichzelf. Zélfs Captain America heeft het dus af en toe eens moeilijk. 

Shawn Mendes – angststoornis

Shawns hit ‘In My Blood’ staat in teken van zijn geestelijke gezondheid. ‘Praten over mijn angststoornis en met het probleem naar buiten komen was een van de engste, maar belangrijkste dingen die ik ooit heb gedaan’, vertelde Mendes aan People. ‘Ik worstel er nog steeds mee, maar ik herinner mijzelf er elke dag aan dat iedereen in zeker mate te maken krijgt met angst of druk’, voegde hij daar nog aan toe. 

Emma Stone – angststoornis

‘Ik was een heel angstig kind en ik had veel paniekaanvallen’, zei Stone in september 2017 in ‘The Late Show With Stephen Colbert’. De actrice deelde ook een foto van een ‘klein groen monster’ waar ze als kind schrik van had. De ‘La La Land’-ster vertelde in Rolling Stone dat ze uiteindelijk hulp vond in therapie, acteren en improvisatie om met haar angstgevoelens om te gaan.

Angelina Jolie – depressie

Het is algemeen geweten dat Angelina Jolie niet altijd een makkelijk leventje heeft gehad. Naast een heroïneverslaving, worstelde ze ook al meerdere malen met een depressie.

Zayn Malik – eet- en angststoornis

In zijn autobiografie ‘Zayn’ beschrijft Malik hoe de druk van het optreden tijdens het One Direction-tijdperk een invloed had op zijn eetpatroon. ‘Ik at dagen – soms twee of drie dagen achter elkaar – helemaal niets’, schrijft de zanger. Hoewel zijn eetstoornis en angst zijn afgenomen sinds hij One Direction verliet, blijft de zanger openhartig praten over zijn geestelijke gezondheid. ‘We zijn allemaal mensen’, zei Malik in The Sunday Times. ‘We zijn vaak bang om onze struggles toe te geven, maar die strijd met jezelf zou er eigenlijk niet mogen zijn.’ 

Selena Gomez – depressie en bipolaire stoornis

Selena Gomez is helemaal back, maar de zangeres nam in 2017 wat tijd voor zichzelf om zich te concentreren op haar angstproblemen. ‘Ongeveer een jaar geleden heb ik onthuld dat ik lupus heb, een ziekte die mensen op verschillende manieren kan treffen’, zei ze destijds. ‘Ik heb ontdekt dat angst, paniekaanvallen en depressie bijwerkingen kunnen zijn van lupus.’ Eerder dit jaar werd bij Gomez ook een bipolaire stoornis vastgesteld. ‘Ik volg nu therapie’, zei ze in de talkshow ‘Bright Minded’. ‘Jezelf leren kennen is belangrijk. Dat heeft mij geholpen om mijn problemen een stuk beter te begrijpen’, benadrukte ze toen. 

Ryan Reynolds – angststoornis

In een interview met Variety onthulde de acteur hoe zijn angst om zijn fans teleur te stellen hem ertoe verplicht om zijn slaap te laten voor het dwangmatig studeren van zijn script. Vrouwlief Blake Lively probeert hem wel zoveel mogelijk te ondersteunen als hij het moeilijk heeft en daar slaagt ze volgens hem met glans in. 

Gwyneth Paltrow – postnatale depressie

Na de geboorte van haar tweede kind met Coldplay-frontman Chris Martin, Moses, sukkelde Gwyneth met een postnatale depressie. Ze voelde zich een verschrikkelijke slechte moeder en een slecht mens.

Jim Carrey – depressie

Jim Carrey slikte tijdens zijn depressie een tijd lang Prozac, maar besefte op tijd dat hij daar een leven lang aan zou kunnen blijven hangen. Hij zegt daarover: ‘I had to get off at a certain point because I realized, you know, everything’s just okay.’ Mooi.

Jon Hamm – depressie en verslaving

Jon Hamm sukkelde in een depressie nadat hij z’n vader verloor op 20-jarige leeftijd. In 2015 werd hij opgenomen in rehab voor een alcoholverslaving. Sinds die behandeling zou het beter met hem gaan, maar hij blijft wel op zijn hoede. In een interview met InStyle sprak de ‘Mad Men’-acteur over het belang van hulp wanneer je die nodig hebt. ‘Medische hulp is medische hulp, of het nu voor je elleboog is of voor je tanden of voor je mentale gezondheid’, aldus Hamm. 

Lady Gaga – PTSS

De zangeres onthulde in 2014 dat ze op 19-jarige leeftijd werd verkracht en dat ze daardoor lijdt aan PTSS. Lady Gaga praat vaak openlijk over het feit dat ze al heel haar leven en nu nog elke dag worstelt met haar angst en depressie. Ze wil dat jonge mensen weten dat ze niet alleen zijn met hun gevoelens. ‘Er is veel schaamte verbonden aan psychische aandoeningen, maar het is belangrijk dat je weet dat er hoop en een kans op herstel is’, aldus Gaga in het tijdschrift Paper.

Leonardo Dicaprio – dwangneurose

Leonardo vertoonde obsessief-compulsief gedrag als kind, en tijdens de opnamens van de film ‘The Aviator staken de tics opnieuw de kop op. Zo voelde hij telkens de nood bepaalde plaatsen te tikken, drie keer binnen en terug buiten te wandelen bij het binnengaan van een kamer en op bepaalde plaatsen te stappen.

Miley Cyrus – depressie

Miley Cyrus gaf een kleine vijf jaar geleden voor het eerst in een interview toe dat haar jeugd als kindster voor heel wat angst, onzekerheid en een depressie zorgde. Van die depressie heeft ze tot op de dag van vandaag last.

Foto’s: © Getty


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '