Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Met de bon die deze week bij Flair zit, scoor je een gratis lunch bij Fitchen op de Grote Markt.

WANDELROUTE: ontdek in 8 stops dat Leuven meer is dan een studentenstad

Als we het afgelopen jaar iets leerden, is het dat we in ons eigen land nog heel wat kunnen ontdekken. Daarom stippelden we wandelroutes uit in enkele Vlaamse steden. Redactrice Eline ging op tocht in de stad waar ze haar studententijd doorbracht: Leuven.


Toegegeven, als student in Leuven spendeer je 90% van je tijd op je kot, je faculteit, de Oude Markt of in de Tiensestraat. Er is dus nog wel wat te ontdekken in de stad van de Kotmadam en Jeroen Meus, zelfs als je ‘r de wildste tijd van je leven doorbracht. Bovendien is er de laatste jaren heel wat veranderd in Leuven: nieuwe shops, horecazaken, een nieuw Hooverplein en Fochplein Rector de Somerplein én een nieuw park. Als Leuven totaal onbekend terrein is voor jou, kijk je zeker je ogen uit. We leiden je langs acht stops die bewijzen dat er in de stad waar de Stella staat veel meer te spotten is dan studenten. Tip: mis vooral de gratis lunch bij Fitchen op de Grote Markt (stop 4) niet die je met je Flairbon kan scoren!

We stippelden de route voor jou uit. Scroll even naar beneden voor het handige Google Maps-kaartje. Hier lees je waar in de stad je openbare toiletten kan vinden. 

1. Vaartkom


De Vaartkom is de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de hippe buurten van Leuven. In betere tijden is het er gezellig druk, onder meer dankzij het grote terras van Café Entrepot in cultuurcentrum OPEK, en de vele chillers op de houten stelling aan het water. Voorlopig kan je er op donderdag, vrijdag en zaterdag terecht bij Noordoever voor een drankje en een (plantaardig) hapje om mee te nemen. Na afspraak spring je op diezelfde dagen binnen bij inLevel5, een leuke conceptstore waar alles draait rond duurzaamheid. Uitgekeken? Zet je weg verder richting de Vaartstraat, waar je De Hoorn ziet.

2. Sluispark


Naast de oude brouwerij De Hoorn werd enkele jaren terug een gloednieuw park aangelegd. Tot 2016 stonden er oude gebouwen van AB Inbev waaronder de Dijle stroomde. Nu is het water weer zichtbaar, onder meer aan de mooi aangelegde vistrap. Dit is een constructie die de vissen helpt om in het voorjaar stroomopwaarts te zwemmen om zich voort te planten. Op de bankjes aan het kabbelende water is het heerlijk ontspannen.

3. Vismarkt/Mechelsestraat/Parijsstraat


Als je van het Sluispark richting het centrum van de stad wandelt, kom je links het kleine Snoekenpad tegen. Langs het verborgen paadje kom je in de Vaartstraat terecht, waarop je naar de Halfmaartstraat afslaat en rechts het Klein Begijnhof ziet. Leuk voor een fotootje, maar het Groot Begijnhof dat we later in de wandeling tegenkomen (stop 7), is meer een stop waard. De daaropvolgende Mechelsestraat, Vismarkt, Dirk Boutslaan en Parijsstraat zijn de plaatsen waar je moet zijn als je op zoek bent naar leuke boetiekjes, lekker eten en hippe koffie. We noemen maar enkele van de vele adresjes: Plek, Koffie en Staal, Mixte, Animaux Spéciaux, Convento, Koffie Onan, Luz de Lux, Sud Sud Bistro en Liv. Of en wanneer deze zaken open zijn (voor takeaway en op afspraak), kan je op social media checken.

4. Oude Markt en Grote Markt met Fitchen


Het grootste terras van het land ligt er al maanden triestig bij, maar de historische gevels blijven mooi als altijd. En met een afhaallunch en -drankje maak je ’t toch gezellig op de trappen van de Oude Markt. Bij voorkeur haal je die lunch bij Fitchen op de Grote Markt, want met je Flairbon is dat helemaal gratis. Je kan kiezen uit tal van vers bereide wraps, bowls en juices die niet alleen gezond maar ook nog eens overheerlijk zijn. Lees er hier meer over. 

5. Ladeuzeplein met Universiteitsbib


De imposante Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein is ongetwijfeld een van de mooiste van ons land. Je vindt op het grote plein ook het op een na meest typerende kunstwerk van de stad (na De Kotmadam), de kever van Jan Fabre. En openbare toiletten, ook heel belangrijk in deze tijden. Als je na het bewonderen van de bib – en een plasje – het nieuw aangelegde Hooverplein oversteekt, kom je in de bekende Tiensestraat, wat in lang vervlogen tijden – lees: mijn studententijd –  dé straat der fakbars was. Nu vind je er vooral nog leuke restaurantjes en koffiebars. Tijd voor een bakje troost, denken wij dan. Wandel vervolgens verder door het stadspark. De ingang vind je tegenover het Hooverplein.

6. Abdij van Park


Hier heb je de keuze. Ga je voor een korte maar krachtige stadswandeling, dan sla je deze stap over. Mag het wat meer wandelen zijn, dan kan je een omweg maken langs de Abdij van Park. De abdij, een van de best bewaarde van Europa, ligt mooi in het groen.

7. Groot Begijnhof


In het zuiden van de stad vind je een stukje goed bewaarde geschiedenis. Het Groot Begijnhof, of Begijnhof ten Hove, is een volledig gerestaureerde wijk van een tiental straten. Het is een van de grootste begijnhoven van Vlaanderen. Als je ergens een mini fotoshoot houdt voor een leuke Instagramfoto, laat het dan hier zijn.

8. Kruidtuin


Misschien hebben we te snel gesproken, want de Leuvense Kruidtuin is ook een goede plek voor een fotoshoot. Een tweede dan maar? Ook dit is een stukje geschiedenis: de universiteit van Leuven legde de tuin al in 1736 aan voor zijn studenten geneeskunde!

Ontdek de route op Google Maps!

fitchen omslag

Meer wandelroutes:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '