Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Wij willen naar het Klankenbos in Pelt!

9 groene pareltjes waarin je tijdens de Week van het Bos een mooie herfstwandeling kan maken

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Vandaag gaat de allergroenste en misschien wel tofste week van het jaar van start: de Week van het Bos. Dat betekent dat we onze natuur deze week extra hard in de bloemetjes zetten – pun intended – en onze bomen, struiken en bossen de aandacht geven die ze verdienen. Hoe jij de Week van het Bos kan vieren? Door naar onze groene pareltjes af te zakken, tiens!


Geloof het of niet, maar ook België heeft een aantal verborgen groene pareltjes die zomaar voor het rapen liggen. Ruil je wandeling of looprondje in het park deze week eens in voor een stevige wandeling of work-out in een van deze prachtige natuurgebieden.

1. Het Grote Netewoud


We bijten de spits af met het Grote Netewoud, een natuurreservaat dat zicht uitstrekt over Balen, Meerhout, Geel en Mol. Het gebied is meer dan 100 (!) hectare groot en heeft eindeloos veel wandelgenot in petto. Wiebelende brugjes, kronkelende beekjes, feeërieke uitzichten en verschillende bosjes maken van je uitstapje een hels en wondermooi avontuur.

Waar? Watermolen 8 in Meerhout

Meer info? www.natuurpunt.be

2. Tangebeekbos


Het Zoniënwoud in Brussel al meer dan twintig keer gezien? Dan klinkt het Tangebeekbos je misschien minder bekend in de oren. Het bos ligt nochtans ook nabij onze hoofdstad: in Vilvoorde, vlakbij de Brusselse Ring. Wil je even ontsnappen aan de file, een gezonde middagpauze nemen of gewoon een toffe uitstap maken? Dan kunnen de prachtige natuur, muisstille wandelroutes en zeldzame planten je misschien wel bekoren.

Waar? Albert I Laan 200 in Vilvoorde

Meer info? www.natuurenbos.be/tangebeekbos

3. Het Muziekbos


In onze Vlaamse Ardennen kan je uren verdwalen in het Muziekbos en dat heeft zijn naam niet gestolen. Op het ritme van de dansende blaadjes en het geruis van de wind door de bomen kan je in de groene oase helemaal tot rust komen. Je kan er kiezen uit verschillende wandel- en fietsroutes of het wondermooie bos gewoon zelf verkennen!

Waar? Ruddersveld 7 in Ronse

Meer info? www.toerismevlaamseardennen.be

4. Het Drongengoedbos


Het Drongengoedbos in het Meetjesland is het meest aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen en heeft een prachtige mengelmoes aan bomen, struiken, bloemen, paddenstoelen en insecten. In het bos ligt zelfs een militair vliegveld verborgen en als je heel veel geluk hebt, kan je er misschien wel een paar hertjes spotten.

Waar? Drongengoedweg in Knesselare

Meer info? www.npmeetjesland.be

5. Heverleebos


Het Heverleebos ligt nabij Leuven en vormt samen met het Meerdaalwoud en Egenhovenbos het grootste loofbos van Vlaanderen. Je kan er mysterieuze boomsculpturen bewonderen, roofvogels spotten, een rondje lopen én je trouwe viervoeter een beetje qualitytime geven in een losloopzone die maar liefst 6 hectare groot is!

Waar? Naamsesteenweg in Heverlee

Meer info? www.toerismevlaamsbrabant.be

6. Mastenbos


Het loopgravenpad in het Mastenbos neemt je mee terug in de tijd en leidt je langs verschillende bunkers en geheime paden die in het bos verborgen liggen. Je wandelt er langs de bunkerlinie en kan met eigen ogen genieten van een prachtig kleurenpalet dat veel verder reikt dan groen en bruin. Het bos is de thuishaven voor heel wat hertjes, kikkers, vleermuizen en zelfs salamanders en de ideale plek om je zondagnamiddag in door te brengen.

Waar? Oude Galgenstraat in Kapellen

Meer info? www.natuurenbos.be/mastenbos

https://www.instagram.com/p/BdXro3uBhVd/

7. Klankenbos


Het Klankenbos in Neerpelt is een interactief bos waar er tussen de bomen verschillende geluidsinstallaties verborgen staan. Je wordt er op de proef gesteld en moet er met muziek én stilte leren omgaan. Er staan in totaal 18 verschillende kunstwerkjes van  internationaal bekende klankkunstenaars in het openluchtmuseum en er worden regelmatig toffe en interessant activiteiten georganiseerd.

Waar? Toekomstlaan in Pelt

Meer info? www.klankenbos.be

https://www.instagram.com/p/B6LALwggGI-/

8. Het Schoondalbos


Het Schoondalbos in Waregem is er eentje om te bewonderen. Het recente bos is nog in volle groei en bestaat uit jonge boompjes, natte weides en oude zandwinningsputten. Het bos moet in de toekomst het stadsrandbos van Waregem en Wielsbeke worden en is op de goede weg om een prachtig stukje nieuwe natuur te creëren.

Waar? Schoendalestraat in Sint-Eloois-Vijve

Meer info? www.natuurenbos.be/schoondalbos

9. Bolloheide


De Bolloheide in Tremelo is een relatief klein natuurgebied, maar daarom niet minder mooi. De natuur in het gebied heeft het de laatste jaren hard te verduren gekregen en het landschap wordt gekenmerkt door een grote open heide en een klein dennenbos. Het gebied ligt op een halfuur van Mechelen en telt zes verschillende natuurwandelingen die je laten proeven van een stukje authentiek groen.

Waar? Van Maelelaan in Tremelo

Meer info? www.natuurpunt.be

Meer hotspots in de buitenlucht:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '