Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Nu nog met die bezem leren vliegen!

19 magische plekjes die elke Potterhead van zijn bucketlist moet afvinken

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

We zouden niets liever willen dan die herfst en winter nu al wegtoveren. Helaas volgden wij geen toverlessen aan Zweinstein en kunnen we ook niet met die bezem richting de Bahama’s vliegen. Wat we wél kunnen doen, is onze bucketlist verder aanvullen met magische plekjes. De Potterheads onder ons zullen dan ook sowieso betoverd worden door onderstaande Europese Harry Potter-locaties.

Leadenhall Market, Londen (Engeland)

Leadenhall Market in Londen was de inspiratiebron voor het tovenaarswinkelcentrum dat onder de Potterheads beter bekendstaat als Diagon Alley ofte Wegisweg. In deze drukke straat vind je de gevel van de Leaky Cauldron, de bekende pub die in de films dient als toegangspoort van de Wegisweg. Ook in de kleurrijke Londense Victoria Street zou Rowling inspiratie hebben opgedaan voor Diagon Alley.

The Elephant House, Edinburgh (Schotland)

J.K. Rowling schreef haar allereerste Harry Potter-boek in de achterkamer van het Elephant House-koffiehuis, in het hart van Edinburgh, en creëerde er de tovenaarswereld die we nu zo liefhebben. Fans van de serie houden er maar wat graag een tussenstop om een boodschap op de toiletdeuren achter te laten en zelf te ondervinden in wat voor een aangename sfeer de auteur haar boek schreef.

Black Park Country Park, Buckinghamshire (Engeland)

Ondanks dat het de filmlocatie is voor het Forbidden Forest, is het echte bos in Iver geen thuisbasis van centauren, eenhoorns of de gigantische spinnenfamilie van Aragog. Dat is althans wat er verteld wordt, you never know...

Czocha Castle, Polen

Wacht je nog steeds op die Zweinstein-brief en droom je er stiekem nog altijd van om toegelaten te worden tot de tovenaarsschool? Dan kan je richting de Poolse College of Wizardry trekken. In het Gzochna Castle kan je à la Harry Potter magische lessen bijwonen, brouwsels leren maken én zelfs overnachten.

Alnwick Castle, Northumberland (Engeland)

Harry Potter en zijn klasgenootjes kregen hun allereerste vliegles op het terrein van het Alnwick Castle in Alnwick, een historisch gebouw dat al bestaat sinds het einde van de jaren 1000. Andere scènes die zich buiten afspeelden werden ook gefilmd in Lacock Abbey, Christ Church, Oxford University en Durham Cathedral.

Livraria Lello, Porto (Portugal)

Dit historisch pareltje in hartje Porto zou een van de favoriete plekjes van J.K. Rowling geweest zijn toen ze daar woonde. Het gerucht doet de ronde dat de auteur in de boekenwinkel haar inspiratie haalde voor de beroemde trappen van Zweinstein. Een magisch plekje!

Goathland Station, North Yorkshire (Engeland)

Goathland Railway Station in North Yorkshire is het Hogsmeade Station in de films. Je weet wel: de eindhalte van de Zweinsteinexpres waar Harry en zijn vrienden moesten uitstappen ter hoogte van het kleine, donkere perron. Voor het volledige plaatje moet je er natuurlijk ook aan boord van de Jacobite-stoomtrein stappen.

King’s Cross, Londen (Engeland)

Je kan niet naar Londen reizen zonder een uitstap te maken naar het iconische platform 9 3/4 in het King’s Cross station, waar de 11-jarige Harry zijn eerste poging ondernam om van de Dreuzelwereld naar de tovenaarswereld te reizen. Aan het platform 9 3/4 vind je trouwesn ook een winkel waar Potterheads hun bankrekening kunnen plunderen.

Bodleian Library, Oxford (Engeland)

De scènes die zich afspelen in de bibliotheek van Zweinstein werden gefilmd in de beroemde Bodleian Library van de Universiteit van Oxford. En eerlijk? We denken dat zelfs Hermelien onder de indruk zou zijn van de echte versie van haar favoriete plek op school.

Lacock Abbey, Lacock (Engeland)

Lacock Abbey, dat gebouwd werd in het begin van de 13de (!) eeuw, is gelegen in het dorpje Lacock. Fans zullen het steegje sowieso herkennen aan de typische architectuur die in scènes uit zowel ‘Harry Potter en de Geheime Kamer‘ als ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ voorkomt.

Christ Church, Oxford (Engeland)

Niet alleen de typische gevel van Christ Church, maar ook het imposante interieur van de kathedraal in Oxford zal je bekend voorkomen. Het is namelijk de Grote Zaal waar Harry en co een groot deel van hun studententijd doorbrachten.

Millennium Bridge, Londen (Engeland)

Hoewel de brug die de Dooddoeners neerhaalden in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins‘ Potterheads misschien de stuipen op het lijf jaagt, verzekeren we je dat de echte constructie wel nog intact is én je een geweldig uitzicht over Londen voorschotelt.

Greyfriars Kirkyard, Edinburgh (Schotland)

Je weet het of je weet het niet, maar J.K. Rowling bezocht het kerkhof regelmatig om er op zoek te gaan naar inspiratie voor de namen van haar personages. Op een groot aantal grafstenen zullen Potterheads namen als Thomas Riddel, William McGonagall en Elizabeth Moodie kunnen terugvinden.

Glencoe, Schotland

Hagrids Hut speelde een belangrijke rol in ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. De scènes die zich in en rond zijn hut afspelen werden grotendeels gefilmd in Glencoe, dat uitkijkt over Torren Lochan en het bos Signal Rock.

Picket Post Close, Berkshire (Engeland)

In 2001 werd het huis met nummertje 12 in Picket Post Close uit honderden andere woningen gekozen om het huis van Harry’s tante en oom – Petunia en Herman Duffeling – te zijn.

House of MinaLima, Londen (England)

Grafisch ontwerpers Eduardo Lima en Mira Mina werkten aan alle acht ‘Harry Potter’-films mee. Fans kunnen hun Wizarding World-ontwerpen bekijken in House of MinaLima in Londen.

Glenfinnan Viaduct, Glenfinnan (Schotland)

Het Glenfinnan Viaduct in de Schotse Hooglanden, ook wel ‘The Harry Potter Bridge‘ genoemd, maakte deel uit van de route van de Zweinsteinexpress. Fervente fans zullen zich ongetwijfeld nog herinneren dat ook de Ford Anglia van Arthur Wemel er ooit eens overheen vloog.

Steall Falls, Glen Nevis (Schotland)

De waterval Steall Falls is te zien in ‘Harry Potter en de Vuurbeker‘, wanneer Harry een Hongaarse Horntail-draak onder ogen moet zien en het gouden ei moet bemachtigen tijdens het Triwizard-toernooi.

Malham Cove, North Yorkshire (Engeland)

In ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1‘ kamperen Harry en Hermelien op de kalkstenen rots van Malham Cove in Noord-Yorkshire. Een echte aanrader voor de fervente wandelaars!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '