Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Het is niet jouw fout!

WOW: dit is waarom chipszakjes altijd zo luid zijn

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Probeer eens een chipszak te openen in de cinema zonder geluid te maken. Juist, ja: mission impossible! Gelukkig ligt het niet aan ons, want fabrikanten maken de zakjes én de chips bewust zo luid mogelijk.


Werpt je buur je in de cinema een vuile blik toe als je met je hand in je zak chips graait? En kijkt hij of zij nog kwader als je dat lekkere schijfje met veel plezier fijnmaalt in je mond? Weet dan dat het niet jouw schuld is. Een onderzoek aan de universiteit van Oxford wijst uit dat fabrikanten met opzet zowel de chips als de verpakking zo luid mogelijk maken.

Vers


Er is namelijk een verband tussen het geluid en de smaak van chips. Tijdens een experiment moesten mensen met en zonder een koptelefoon dezelfde chips proeven. Degenen die een koptelefoon droegen, vonden dat de chips veel muffer smaakten en slapper leken. De personen die de aardappelschijfjes hoorden kraken en de verpakking hoorden ritselen, beschreven ze dan weer met ‘vers’ en ‘lekker’.

Champagne


Vergelijk het met het knallen van een champagnefles. Alleen al dat geluid doet je watertanden en verlangen naar het drankje. Bij chips geldt net hetzelfde principe; hoe meer geluid, hoe lekkerder de chips. De fabrikanten spelen daar natuurlijk handig op in en kiezen net daarom voor die luide verpakking, niet omdat de chips zo langer vers blijven.

Bron: Daily Mail


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '