https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © BRAM DEBAENS

Slinger de herfst op je bord!

RECEPTEN: 5 pasta’s waarin je het najaar proeft

De redactie


Een druilerige dag? Slinger de herfst dan op je bord en kruip gewoon lekker in de zetel met een van deze herfstpasta’s op je schoot. Pure comfortfood, en het is nog lekker ook!

Tagliatelle met pompoen en gefrituurde salie

Voor 4 pers. • 35 min. + 20 min. in de ove

nDit heb je nodig:

1 butternutpompoen • 1 kl gemalen komijn • peper • zout • olijfolie • 400 g tagliatelle • 250 ml mascarpone • 100 ml droge witte wijn • 2 teentjes knoflook • een handvol peterselie, gehakt • een handvol salie • 100 ml arachideolie

Zo maak je het: 

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pompoen en verwijder de pompoenpitten en draadjes. Snij in stukjes van ongeveer 1,5 cm dikte. Leg ze op een ovenplaat en besprenkel met komijn, peper, zout en olijfolie. Zet 20 minuten in de oven en roer regelmatig om.

2. Kook ondertussen de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in gezouten water.

3. Pureer daarna de helft van de pompoenblokjes. Warm in een steelpannetje de mascarpone en witte wijnnnop. Pers er de teentjes knoflook boven uit, voeg de gehakte peterselie toe en roer tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.

4. Verhit de arachideolie in een klein pannetje en frituur er de salieblaadjes in tot ze lichtjes kleuren. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.

5. Doe de pasta in een grote schaal, verdeel er saus en de geroosterde pompoenstukjes over en werk af met gefrituurde salieblaadjes.

Pasta met paddenstoelen, mozzarella en tijm

Voor 4 pers. • 30 min.

Dit heb je nodig: 

400 g fettucine • 2 sjalotten • 3 teentjes knoflook • olijfolie • 400 g gemengde bospaddenstoelen • peper • zout • 4 takjes tijm • 1 glas witte wijn • 200 ml room • 250 g buffelmozzarella • parmezaa

nZo maak je het:

1. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit glazig.

3. Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltje. Snij ze in hapklare stukken en doe die in de pan. Kruid met peper en zout.

4. Spoel de tijm, pluk de blaadjes en voeg die toe. Blus met de witte wijn en voeg de room toe. Laat even inkoken.

5. Verdeel de pasta over de borden. Schep er een flinke portie paddenstoelensaus over. Scheur de mozzarella of burrata in stukken en strooi die samen met de parmezaan over het bord. Werk af met wat tijm.

Aubergine met orzo en gorgonzola

Voor 4 pers. • 25 min. + 35 min. in de ove

nDit heb je nodig: 

2 aubergines • 1 el zout • 250 g orzo (Griekse pasta) • 1 sjalot • 1 teentje knoflook • olijfolie • 200 ml groentebouillon • 2 el gehakte peterselie • 200 g gorgonzola • 1 rode ui

Zo maak je het: 

1. Spoel de aubergines en halveer ze in de lengte. Hol ze uit tot er een rand van ± 1 cm overblijft. Strooi het zout over de aubergines (ook over de vulling die je er net uit haalde) en laat 1 uur trekken in een vergiet.

2. Dep de aubergines droog met keukenpapier. Spoel het uitgehaalde auberginevlees om het zout te verwijderen en dep droog. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water. Laat dan uitlekken.

3. Pel de sjalot en knoflook, en snipper fijn. Hak het uitgeholde vruchtvlees fijn. Verhit een pan met wat olijfolie. Fruit de sjalot en voeg daarna de knoflook en het auberginevruchtvlees toe. Roerbak tot alles mooi kleurt.

4. Voeg de bouillon, de peterselie en de helft van de gorgonzola toe. Laat al roerend smelten tot een mooie saus. Voeg de uitgelekte orzo toe en vul er de aubergines mee.

5. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de rest van de gorgonzola en de uiringen over de aubergines. Zet 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Gratin van penne met kip

Voor 4 pers. • 45 min.

Dit heb je nodig: 

400 g penne rigate • 400 g kipfilet • 2 sjalotten • 1 teentje knoflook • boter • 1 el cayennepeper • 250 ml kippenbouillon • 250 ml room • 150 g emmentaler • peper • zout

Zo maak je het: 

1. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in gezouten water. Snij de kipfilet in reepjes. Pel de sjalotten en de look, en snipper fijn.

2. Zet een pan op het vuur en laat de boter smelten. Kruid de reepjes kip met peper, cayennepeper en zout. Bak ze aan beide kanten krokant in de boter. Haal uit de pan en hou even apart.

3. Verwarm de ovengrill voor. Bak de sjalot en knoflook in dezelfde pan. Voeg eventueel wat extra boter toe. Roer de aanbaksels in de pan los, blus met de kippenbouillon en voeg de room toe. Laat inkoken op een zacht vuurtje.

4. Voeg de helft van de kaas samen met de uitgelekte penne en de kippenreepjes toe, roer om en verdeel over kleine beboterde ovenschoteltjes. Strooi er de rest van de kaas over en gratineer onder de ovengrill.

Cannelloni met ricotta en notencrumble

Voor 4 pers. • 30 min. + 35 min. in de ove

nDit heb je nodig: 

Voor de cannelloni: 2 sjalotten • 1 el olijfolie • 500 g gehakt • 400 g tomatenblokjes, uit blik • 2 el tomatenpuree • 200 ml rode wijn • 1 el oregano • 1 kl cayennepeper • peper • zout • 2 teentjes knoflook • 250 g ricotta • 2 el peterselie, gehakt • 2 el bieslook, gehakt • 12 cannellonipijpjes

Voor de crumble: 50 g walnoten • 2 el paneermeel • 2 el olijfolie • peper • zout

Zo maak je het:

1. Pel de sjalot en snipper fijn. Verwarm olijfolie in een pan en fruit de sjalot. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Hoe kleiner de stukjes gehakt, hoe makkelijker je de cannellonipijpjes later kan vullen.

2. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, rode wijn, gedroogde oregano en cayennepeper toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat zo’n 15 minuten onder een deksel sudderen op een zacht vuurtje.

3. Pel de knoflook en pers die fijn met een knoflookpers. Meng met de ricotta, peterselie en gehakte bieslook. Breng op smaak met peper en zout.

4. Hak de walnoten grof en meng ze met het paneermeel en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

5. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschotel in met wat olijfolie of boter. Vul de cannellonipijpjes met de gehaktsaus, leg ze in de ovenschotel, lepel er de ricotta over en strooi er de crumble luchtig over. Zet 35 minuten in de oven en serveer warm.



Meer recepten: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content