Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Zelfgemaakte hummus of heerlijke minipizza's!

RECEPTEN: 7 hartige plasticvrije snacks om in de zetel op te peuzelen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Ben je de wanhoop nabij nu je tijdens Mei Plasticvrij geen chips of paprikanootjes uit een zak kan eten? Geen nood, want er bestaan wel degelijk verrukkelijke plasticvrije snacks die je tijdens je me-time zonder schuldgevoel kan verorberen. Deze 7 snelle recepten zijn het proberen én proeven meer dan waard.


Alle ingrediënten kan je gewoon in een glazen of papieren verpakking in je supermarkt of bulkwinkel terugvinden. Veel kookplezier!

1. Italiaanse popcorn


Dit heb je nodig: 

  • Een handje pofmaïs
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 koffielepels paprikapoeder (of currypoeder, of Italiaanse kruiden...)


Zo maak je het:

  1. Doe de olie in een pan en laat heet worden. Zodra de olie heet is, doe je de maïs erbij. Zet het deksel op de pan.
  2. Wacht tot alle maïs gepoft is en haal dan het deksel van de pan.
  3. Doe nu de kruiden naar keuze bij de popcorn en meng goed.


© Libelle-Lekker

2. Hummus met geroosterd brood


Dit heb je nodig:

  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 eetlepels citroensap
  • 1 blik kikkererwten (400 g)
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • Een handje gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie


Zo maak je het:

  1. Rooster de komijnzaadjes droog in een pan met antiaanbaklaag en stamp ze fijn in de vijzel. Pel het teentje knoflook. Doe de kikkererwten in een zeef, spoel ze met koud water en laat ze uitlekken.
  2. Mix de kikkererwten fijn in de blender. Doe er de sesampasta, de knoflook, de komijn en het citroensap bij en mix nogmaals. Voeg indien nodig een scheutje water toe, zodat de hummus mooi smeuïg wordt.
  3. Schep de hummus in een kommetje en werk af met de olijfolie en gerookt paprikapoeder.
  4. Rooster het brood of bak het met wat (look)boter in een pan. Dip het daarna in de hummus.


© Libelle-Lekker

3. Appelcrumble


Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 500 g appelen
  • 50 g havermout
  • 50 g bloem
  • 50 g (koude) boter
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g bruine suiker


Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de appels en snij ze in stukjes.
  2. Bak de stukjes appel eventjes in 1 el boter. Bestrooi ze met 50 g suiker en laat 20 minuten zachtjes garen.
  3. Verdeel de appels over een ruime ovenschaal. Meng 50 g havermout met bloem, 50 g bruine suiker en 50 g koude boter snel met de vingers tot een kruimelig deegje.
  4. Bestrooi er de appels mee. Zet 40 minuten in de oven.


© Massimo Rinaldi via Unsplash

4. Zelfgemaakte zoute chips


Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • Zout en/of paprikapoeder


Zo maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de aardappelen en dep ze droog. Snij ze met een scherp mes of mandoline in flinterdunne plakjes.
  2. Spoel de plakjes in ijskoud water. Giet af en leg de plakjes naast elkaar op keukenpapier. Dep ze droog.
  3. Doe de plakjes in een kom en meng met de olie. Leg ze vervolgens naast elkaar op bakpapier in 2 à 3 ovenschalen.
  4. Rooster 15 à 20 minuten in de oven tot de chips krokant zijn. Bestrooi onmiddellijk met zout en/of paprikapoeder.


5. Geroosterde kikkererwten


Dit heb je nodig: 

  • 800 g kikkererwten (blik)
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Een snuifje cayennepeper


Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de kikkererwten uitlekken. Meng ze met de olijfolie en kruiden. Verspreid ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Rooster ze 30 minuten in de oven, schep ze om en laat ze nog 10 minuten in de oven staan. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
  3. Verdeel de kikkererwten over 2 bokaaltjes. Versier ze met leuk inpakpapier of een fijn stuk stof, een stukje keukentouw en een schepje om ze uit te scheppen. Je kan er ook een naamlabeltje aan hangen.


© Libelle-Lekker

6. Smoothie van basilicum en spinazie


Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 100 g babyspinazie
  • 2 handjes basilicum
  • 1 appel
  • 1 banaan
  • 1,5 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels agavesiroop (of honing)


Zo maak je het:

  1. Spoel de spinazie en laat uitlekken. Spoel het basilicum en haal de blaadjes van de steeltjes. Schil de appel, snij hem in vieren, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in stukken. Pel de banaan en snij hem in stukjes.
  2. Doe de appel samen met de spinazie, het basilicum, de banaan en het citroensap in de blender en mix goed fijn. Voeg 200 ml koud water toe en mix nog even.
  3. Zoet de smoothie met agavesiroop naar smaak en serveer ’m in kleine glazen flesjes.


© Libelle-Lekker

7. Minipizza’s


Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 courgette
  • 1 tomaat
  • Peper
  • Zout
  • Eventueel een beetje geraspte kaas


Zo maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snij de courgette en tomaat in plakjes. Leg een plakje courgette met daarop een plakje tomaat op een bakplaat met bakpapier. Kruid met peper en zout en strooi er wat gemalen kaas over.
  3. Bak 8 à 10 minuten in de oven tot de kaas gegratineerd is.


© Libelle-Lekker

 

Recepten via Libelle Lekker


Meer lekkers:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '