RECEPT: 3 kerstige dessertjes voor echte chocoladefanaten
Wil je deze kerst uitpakken met een uniek dessert en kan chocolade wat jou betreft daar niet aan ontbreken? Het boek ‘I love chocolate’ bundelt maar liefst 40 recepten met chocolade voor echte zoetebekken. Wij selecteerden drie favorieten die bij ons op de kerstdis mogen.
Cassis-glühweintruffels
Voorbereiding: ca. 35 min. Koelen: ca. 6 uur.
Ingrediënten (voor 20 truffels): 2,5 dl zware rode wijn – geraspte schil van 1 biologische sinaasappel – merg van 1 vanillestokje – 1 kaneelstokje – 2 stuks steranijs – 3 kardemompeulen, gekneusd – 2 kruidnagels – 250 g witte couverture (of pure chocolade) – 50 g boter, zacht – 1 el rum – ca. 125 g zwartebessenpoeder (geconcentreerd vruchtenpoeder – in gezondheidswinkels en online verkrijgbaar)
Zo gemaakt:
1. Laat de wijn met de sinaasappelschil en de specerijen in een pan op matig vuur inkoken tot 75 ml. Schenk deze glühwein door een fijne zeef en doe hem weer in de pan. Gooi de specerijen weg.
2. Hak de couverture fijn en roer hem met de boter, rum en 2 theelepels zwartebessenpoeder door de hete glühwein en laat smelten. Doe het mengsel in een kom en zet 6 uur in de koelkast.
3. Draai het mengsel met je handen tot balletjes ter grootte van een walnoot. Rol de balletjes door het resterende zwartebessenpoeder. Bewaar de truffels koel.
Tip: de losse specerijen kan je vervangen door kant-en-klare glühweinspecerijen.
Schwarzwälder-rijstepaptaart
Voorbereiding: ca. 1 uur. Bakken: ca. 30 min. Koelen: ca. 45 min.
Ingrediënten (voor een taart van ongeveer 21 cm doorsnee) – Biscuitdeeg: 4 eieren – 75 g suiker – 75 g bloem – 25 g cacao – 1 tl bakpoeder. Kersen: 250 g morellen uit pot – 50 g suiker – 1 à 2 el maizena. Rijst: 5 dl melk – merg van 1 vanillestokje – 75 g suiker – 150 g paprijst – 4 blaadjes gelatine – 200 g opgeklopte room – 5 el kirsch. Verder: boter voor de vorm – geraspte chocolade om te garneren.
Zo gemaakt:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eieren en suiker met een handmixer in 5 minuten schuimig. Meng de bloem, cacao en het bakpoeder, zeef dit er beetje bij beetje over en meng alles. Doe het beslag in een ingevette springvorm (Ø 21 cm) en bak het 30 minuten. Laat het biscuitgebak enigszins afkoelen en haal het uit de vorm.
2. Laat de kersen ondertussen goed uitlekken in een zeef en vang het sap op. Breng een kwart van het sap met wat suiker aan de kook en bind met een papje van maizena en water. Roer de kersen erdoor en haal de pan van het vuur. Laat de kersenvulling afkoelen.
3. Breng de melk aan de kook, voeg het vanillemerg, 50 g suiker en de rijst toe en kook alles 20 minuten op matig vuur. Roer vaak. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Haal de pan van het vuur en los de gelatine op in de warme rijst. Laat de rijstvulling afkoelen. Schep de room en 2 eetlepels kirsch erdoor.
4. Breng de resterende suiker met 2 à 3 eetlepels water aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer de resterende kirsch erdoor. Laat het mengsel afkoelen. Snij het afgekoelde biscuitgebak tweemaal horizontaal door. Leg de eerste laag in een taartring en druppel een deel van het kirschmengsel erover. Verdeel de helft van de rijst en een deel van de kersenvulling erover. Leg de tweede biscuitlaag erop en druppel de rest van het kirschmengsel erover. Verdeel de rest van de rijst en kersenvulling erover. Bestrooi de taart met geraspte chocolade en zet hem 45 minuten in de koelkast.
Choco-schmarrn
Voorbereiding: ca. 40 min. Marineren: ca. 8 uur. Bakken: ca. 10 min.
Ingrediënten (voor 4 porties): 50 g poedersuiker – 3 à 4 el rum – 100 g gedroogde cranberry’s – 50 g pure chocolade – 3 à 4 kleine appels – 4 eieren – 75 g bloem – 2 el cacao – 1,5 dl melk – 1 snuifje zout – 50 g suiker – 100 g boter – 50 g boterolie – 50 g suiker voor de appels – poedersuiker, om mee te bestuiven
Zo gemaakt:
1. Breng de poedersuiker met 1 dl water aan de kook. Voeg de rum en cranberry’s toe en laat de cranberry’s een nacht trekken.
2. Rasp de chocolade fijn. Verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes van 1 cm.
3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Splits de eieren en klop de eidooiers met de bloem, cacao en melk tot een glad beslag. Klop de eiwitten met het zout stijf en meng langzaam de suiker erdoor. Spatel het eiwitschuim en de geraspte chocolade voorzichtig door het beslag.
4. Smelt 50 g boter in een ovenvaste pan en bak de stukjes appels met wat suiker gedurende 4 minuten. Haal ze uit de pan. Verhit de boterolie in de pan en schenk het beslag erin. Laat de cranberry’s uitlekken en verdeel ze met de appelblokjes gelijkmatig over het beslag. Zet de pan in de oven.
5. Haal de pan na ongeveer 5 minuten uit de oven; het beslag is nu gerezen en kleurt donkerbruin. Scheur de pannenkoek met twee vorken in stukken. Bestuif hem met poedersuiker en roer de resterende boter erdoor. Serveer de schmarrn direct.
I love chocolate
Chocolade is puur geluk! Wil je nog meer inspiratie? In het boek ‘I love chocolate’ (€ 14,99 bij Bol.com) vind je 40 verleidelijke recepten en praktische basics voor de allerlekkerste chocoladerecepten.
[td_smart_list_end]
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier