Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Nee, de ene is niet meer of minder een dikmaker dan de andere.

Wit, volkoren, spelt, haver: welke pasta kies je nu best?

Wit, volkoren, spelt, haver, boekweit en zelfs linzen: een mens ziet tegenwoordig het bos door de pastabomen niet meer. We zochten uit wanneer je voor welke pastasoort kiest en waarom juist.


Laat ons eerst en vooral een fabeltje ontkrachten: de ene pasta is niet meer of minder een dikmaker dan de andere. Zoals je zal zien, bevat elke pastasoort zowat evenveel calorieën. Maar dat getalletje zegt natuurlijk niets over de voedingswaarde, het gevoel van verzadiging of de smaak van die pasta. Met behulp van diëtiste Kristien Willemsen zetten we alles op een rijtje. 

WITTE PASTA


© Getty


Wat is het? Echte Italiaanse pasta wordt gemaakt van durumtarwe, of harde tarwe, en eieren. De standaard witte pasta die je bij ons in de supermarkt vindt, bevat echter geen eieren, maar tarwegriesmeel en water.

Smaak? Hemels.

Calorieën? Ongeveer 350 calorieën per 100g witte spaghetti.

Gezond? In tegenstelling tot wat je zo vaak hoort, is witte pasta niet per se ongezond. Alles hangt af van de mate waarin je het eet, de saus/kaas waarmee je de pasta combineert en de rest van je dieet. Witte pasta bevat veel koolhydraten die je energie geven. Denk maar aan professionele wielrenners die altijd pasta eten voor een wedstrijd! Bovendien wordt een mens gewoon gelukkig van een goed bord pasta, en je mentale gezondheid is minstens even belangrijk als je fysieke, toch? Maar het moet gezegd worden: witte pasta is wél de meest ongezonde pastasoort. Helaas, gruyèrekaas.

Waarom witte pasta kiezen? Witte pasta is en blijft gewoon de allerlekkerste. Dat is nu eenmaal hoe deze wereld in elkaar zit: de lekkerste dingen zijn het minst goed voor je. Oh well

Allergieën? Witte pasta bevat gluten.

Waar? Witte pasta koop je overal en in 101 verschillende vormen. In Italiaanse speciaalzaken kan je authentieke pasta, gemaakt met eieren, vinden. Of je gaat gewoon zelf aan het kneden!

VOLKOREN PASTA


© Getty


Wat is het? Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In volkoren pasta wordt de korrel volledig gebruikt.

Smaak? Je ziet niet alleen een duidelijk verschil qua kleur, je proeft ook een wezenlijk verschil tussen witte en volkoren pasta. De volkoren versie heeft een meer uitgesproken graansmaak.

Calorieën? Ongeveer 350 calorieën per 100g volkoren spaghetti.

Gezond? Volkoren pasta bevat veel meer vezels, mineralen en vitamines dan witte pasta. Vezels verkleinen het risico op aandoeningen als overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dikkedarmkanker. Bovendien zorgen ze voor een verzadigd gevoel, een goede darmwerking en een goede stoelgang.

Waarom volkoren pasta kiezen? Hoewel je met een bord volkoren pasta niet minder calorieën binnenkrijgt als met een bord witte pasta, kan de variant wel een goede keuze zijn als je een strijd voert tegen de kilo’s. Je zal na zo’n bord volkoren pasta namelijk sneller en langer een verzadigd gevoel hebben en dus minder naar een tweede bord of een dessertje grijpen. Bovendien is deze variant voedzamer.

Allergieën? Volkoren pasta bevat gluten.

Waar? In de meeste supermarkten vind je volkoren pasta, al is er minder variatie in de vormen dan bij witte pasta.

SPELTPASTA


© Getty


Wat is het? Spelt is een oud graan dat sinds enkele jaren terug aan populariteit wint doordat het veel minder gluten bevat dan andere graansoorten en omdat het voedzamer is dan gewone witte pasta.

Smaak? Speltpasta heeft een nootachtige smaak. De smaak van speltpasta leunt veel dichter aan bij die van witte pasta dan volkoren pasta.

Calorieën? Ongeveer 350 calorieën per 100g speltpasta.

Gezond? Speltpasta bevat meer eiwitten en mineralen dan pasta van tarwe. Het graan bevat ook meer voedingsstoffen, aangezien die zich enkel in de korrel zelf bevinden en niet in de zemelen en de kiem (die verwijderd worden), zoals bij tarwe. Spelt is bovendien goed voor de spijsvertering. Volkoren tarwepasta – maar niet de witte versie – bevat wel meer vezels dan speltpasta, dus voor meer vezelinname kies je daarvoor.

Waarom speltpasta kiezen? Als je gevoelig bent aan gluten of niet houdt van de smaak van volkoren pasta, is speltpasta een gezondere keuze dan witte pasta. Spelt is misschien een beetje overhyped, maar het heeft wel degelijk gezondheidsvoordelen. Bovendien geeft speltpasta je, dankzij de eiwitten, een nog langduriger verzadigd gevoel dan volkoren pasta én ligt de smaak dicht bij die van witte pasta.

Allergieën? Speltpasta bevat gluten, maar veel minder dan tarwepasta. Mensen met een lichte gevoeligheid voor gluten zouden speltpasta wel kunnen verdragen.

Waar? Tegenwoordig vind je speltpasta in heel wat supermarkten. Voordien moest je ervoor naar de biowinkel. Bij Albert Heijn en in de biowinkel vind je ook volkoren speltpasta.

HAVERPASTA


© Getty


Wat is het? De haverpasta die je sinds kort bij ons in de supermarkt vindt wordt gemaakt van haver én tarwegriesmeel, wat gebruikt wordt voor tarwepasta’s. In de biowinkel vind je wel haverpasta die 100% van haver gemaakt is.

Smaak? Haverpasta heeft een aparte, delicate smaak die zachter is dan die van volkoren pasta.

Calorieën? Ongeveer 350 calorieën per 100g haverspaghetti.

Gezond? Haverpasta bevat meer vezels dan witte pasta, wat bijdraagt tot een verzadigd gevoel en een betere stoelgang. Het is bovendien aangetoond dat bèta-glucanenvezels, die van nature aanwezig zijn in haver, het bloedcholesterolgehalte verlagen.

Waarom kiezen voor haverpasta? Als je niet zo houdt van de smaak van volkoren pasta maar je niet wil overeten, kan je voor haverpasta opteren. Dankzij de vezels heb je vrij snel een verzadigd gevoel.

Allergieën? Haver is glutenvrij, dus de pastavarianten die van 100% haver gemaakt zijn, zijn dat ook. De haverpasta die je in de supermarkt vindt is bevat meestal wel gluten.

Waar? Tegenwoordig vind je in de meeste supermarkten haverpasta. Voordien moest je naar de biowinkel.

 

GLUTENVRIJE PASTA’S (quinoapasta, boekweitpasta, rodelinzenpasta, maïspasta ...)


Wat is het? Is er iets waar je geen pasta van maken? Van maïs tot linzen, anything is possible.

Smaak? De smaak van glutenvrije pasta’s kan die van witte tarwepasta helaas niet benaderen, maar met een lekker sausje en wat kaas erbij, merk je er nog weinig van.

Calorieën? Zélfs deze pasta’s eet je niet zonder de nodige calorie-inname. Ook boekweit-, quinoa- en maïspasta bevatten zo’n 350 calorieën per 100g. Iets magerder is de linzenpasta, met zo’n 330 calorieën per 100g.

Gezond? De discussie over het al dan niet gezonde effect van een glutenvrij dieet laten we liever aan ons voorbijgaan. Zeker is wel dat deze pastasoorten voor mensen met coeliakie, ofte glutenintolerantie, een zegen zijn. Diëtiste Kristien Willemsen raadt linzepasta vaak aan cliënten aan, aangezien die rijk aan eiwitten en vezels is en dus voor een langdurig verzadigd gevoel zorgt.

Waarom glutenvrije pasta kiezen? Omdat je glutenintolerant bent en elke andere pasta je verschrikkelijk slecht zou bekomen. Of omdat je gewoon eens iets nieuws wil proberen!

Waar? In de meeste supermarkten zal je deze varianten helaas nog niet vinden. De biowinkel is de place to go, maar dat weten mensen met een glutenintolerantie ondertussen wel. Linzenpasta’s vind je ook bij Delhaize en Albert Heijn.

Met dank aan diëtiste Kristien Willemsen.


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '