Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

7 dingen – waaronder kaas – waar je in de winter meer moet van eten

Nu de feestdagen voorbij zijn, hebben we het zo’n beetje gehad met de wintermaanden. Het is donker, koud, nat én we lopen meer risico om ziek te worden. Aan het weer kunnen we helaas niets doen, maar we kunnen ons lichaam wel wapenen tegen eventuele bacteriën. En dat kan heel gemakkelijk door onze voeding aan te passen.

1. Rode paprika


Waar we in de winter zeker geen tekort aan willen? Vitamine C! Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat we minder snel moe worden en het boost ook ons immuunsysteem. Citrusfruit zit tjokvol vitamine C en is een uitstekende partner als je een verkoudheid wil bestrijden. Alleen is dit voor veel mensen wellicht iets te zomers momenteel. Nog een goede (en betere) optie is rode paprika. Deze bevat drie keer zoveel vitamine C als een appelsien en is dus een stuk effectiever.

2. Champignons


Gehaat door heel wat mensen, maar champignons zijn in de winter een must op je boodschappenlijstje. Eerst en vooral bevatten ze vitamine D, wat helpt om je immuunsysteem te boosten. Daarnaast zijn ze ook een bron van proteïnen, vitamine C én ijzer.

3. Bananen


Die lange en donkere dagen hebben zo hun invloed op ons humeur en het kan dus dat we wat vaker slechtgezind zijn. Gelukkig kunnen we ook hier iets aan doen. Wanneer we het gevoel hebben dat we last hebben van een winterdip hebben we vaak te weinig serotonine (beter bekend als het gelukshormoon) in ons lichaam. Dit komt voor in sommige voedingsmiddelen zoals bananen, maar ook in gedroogde dadels, zuivel, amandelen en pindanoten.

4. Vette vis


Vooral onze longen zijn in de winter redelijk kwetsbaar. Zo lopen we gedurende deze periode sneller een verkoudheid op en krijgen we sneller te maken met ademhalingsproblemen. Hier kan Omega 3 bij helpen. Eet dus eens wat meer vette vis zoals sardientjes, ansjovis, haring, zalm of makreel.

5. Gerookte zalm


De winter kan zo zijn effect hebben op onze huid, maar daar kan gerookte zalm ons een handje bij helpen. Zalm is een vissoort die namelijk veel Omega 3 en Omega 6-vetzuren bevat, wat op zijn beurt een belangrijke rol speelt in de structuur en de uitstraling van onze huid. Zeker als je in de wintermaanden sneller last hebt van een droge huid kan het helpen om wat meer gerookte zalm te eten.

6. Kaas


Meer kaas eten tijdens de wintermaanden? Yes please! Vitamine D, waar veel van in kaas zit, zorgt er namelijk voor dat we ons mentaal sterker voelen en dat we minder snel ziek worden. In de zomer zorgt de zon hier voor een groot stuk voor. In de winter moeten we het stellen met een kaasplankje, maar hier hoor je ons niet over klagen! Andere opties zijn appelsiensap, sojamelk, cornflakes (ook niet slecht!), tonijn, makreel en zalm.

7. Kaneel


Kaneel zit vol met antioxidanten en helpt om je metabolisme te boosten. Daarnaast helpt het ook bij de vertering van je voeding. Het helpt dus niet alleen om je gezondheid optimaal te houden, maar het kan ook goed van pas komen als je eens last hebt fan een foodbaby na een avondje schrokken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '