Voor de feestdagen mag het vaak weleens iets meer zijn, maar als wij tussen de wijnrekken staan, zien we door de bomen vaak gewoon het bos niet meer. Kan een wijntje van € 4 wel écht lekker zijn? Zo’n fles van € 20 is misschien weer net iets te veel van het goede. Wij gingen ten rade bij John Van De Walle, sommelier bij Aldi, met de vraag hoe je een goede wijn herkent? En vooral: waar zit nu precies het verschil in prijs?
Aldi heeft doorheen het jaar zo’n vijftig wijntjes in hun vast assortiment. Voor de feestdagen gooien ze er daar nog eens bijna evenveel bovenop. ‘We zijn bewust een van de retailers met het minst aantal referenties’, vertelt John Van De Walle, sommelier bij Aldi. ‘We proberen op voorhand slimme keuzes te maken voor de klant. Dat verklaart waarom je bij ons geen tien verschillende soorten Côtes du Rhône zal vinden. Wij pikken er eentje uit en proberen om die kwaliteit zo hoog mogelijk te houden tegen de gekende Aldi-prijs.’
Wijnpaspoort
Hoe ze die kwaliteit kunnen garanderen? ‘Alles begint met kwaliteitsvolle leveranciers. Wij schrijven een heel groot aantal leveranciers aan waarvan wij weten dat ze wijn kunnen leveren uit een bepaalde regio. Op basis van een blindproeverij maken we een shortlist van drie wijnen en pas daarna bekijken we de prijzen. Zo kan je er zo objectief mogelijk voor zorgen dat de smaak en de kwaliteit primeert. Anders ga je heel snel in een systeem vervallen door al op voorhand offertes te gaan vergelijken en misschien lekkere wijnen niet eens een eerlijke kans te geven.’ De wijnen die dan geselecteerd worden, gaan naar een labo en krijgen daar een soort van chemisch paspoort. ‘Zo kan je ook doorheen het jaar opvolgen of die wijn kwalitatief nog voldoet aan de eisen’, klinkt het. ‘Dat zorgt voor ons voor een bepaalde zekerheid, maar is ook voor de leveranciers een extra push om ervoor te zorgen dat de kwaliteit dezelfde blijft.’
Dolce & Gabbana
Daarnaast werkt Aldi ook met een speciaal displaykarton voor hun vast wijnassortiment waardoor arbeidskosten gedrukt kunnen worden. ‘Normaal is een doos waarin wijn geleverd wordt volledig dicht’, vertelt John. ‘Zo’n karton wordt dan opengesneden en alle flessen moeten een voor een gesorteerd worden in de rekken. Bij Aldi hebben we ervoor gekozen om een soort verpakking te creëren waarbij je een stuk hebt dat opengezet kan worden. Op die manier kan de verpakking in zijn geheel in de rekken worden gezet en ziet de klant meteen ook de fles.’ De etiketten die op die flessen pronken, worden trouwens vaak in samenspraak gemaakt met Italiaanse designers. ‘Italianen kunnen vaak net dat tikkeltje extra in design leggen’, vindt John. ‘Er zijn bijvoorbeeld al etiketten geweest die ontworpen zijn door designers die ook voor Dolce & Gabbana werken.’ Waar nog het verschil ligt in een dure en goedkope wijn? ‘De handelingen,of die nu manueel of machinaal gebeurden, arbeidskosten en het soort vat dat gebruikt werd om de wijn te laten rijpen.’
Liebfraumilch
Elk Aldi-land koopt volledig onafhankelijk zijn wijnen in. Je zal dus weinig dezelfde wijnen in een Belgische en Nederlandse Aldi vinden. Toch is er is één constante: Liebfraumilch, de goedkoopste wijn bij Aldi. Of zo’n wijn dan geen doorn in het oog is van een sommelier? ‘Het is mijn missie om geen “slechte” wijn in de rekken te leggen. Ik zou hem nu niet direct aanraden voor iemand van twintig of dertig jaar, maar wij hebben wel een trouw cliënteel voor zo’n soort wijn. Vooral oudere mensen drinken graag een zoetere wijn. Zolang er vraag naar is, heeft zoiets zijn plaats in ons assortiment. Moest ik enkel verkopen wat ik graag drink, dan zou het assortiment er helemaal anders uit zien.’
Onze favoriete (budgetproof) wijntjes uit de supermarkten
€ 5,99
Italiaanse witte wijn van gedeeltelijk gedroogde druiven die zorgen voor een vollere en rijpere smaak, met in de neus aroma’s van vers gemaaid gras, groene appel en ananas, fris en licht kruidig in de mond. Lekker bij antipasti, groene asperges, lichte gerechten, schaal- en schelpdieren.
– Aldi
€ 7,49
Een droge, volle witte wijn met een zeer verleidelijk boeket van bloemen en vruchten. Heerlijk met charcuterie, konijn, gestoofd rundvlees of een salade.
– Lidl
€ 6,49
Een prachtig exemplaar van witte bourgogne met een mooi evenwicht en complexe smaak. Gaat goed samen met wit vlees of romige schotels van vis en schaaldieren, bijvoorbeeld sint-jacobsvruchten.
– Colruyt
€ 9,99
De Cuvée Pinot 2019 is de eerste Belgische wijn van Delhaize die gebotteld is in de kelders in Molenbeek. De wijn is een samenstelling van verschillende Pinots uit de regio Haspengouw. Paart perfect met vleeswaren, vis en salades.
– Delhaize
€ 4,99
Lichtroze Franse roséwijn die een ware lust is voor alle zintuigen. In de neus aroma’s van vers geplukte braam- en rode bessen. In de mond sappige en florale aanzet, krokant rood fruit, frisse zuren gevolgd door een elegante afdronk. Gaat goed samen met tapas, salades, sushi, pasta met zeevruchten, gegrilde vis, rijstschotels, schaal- en schelpdieren, en gegrild wit vlees.
– Aldi
€ 7,99
Deze sierlijke fles – een geslepen diamant – won in 2016 nog een prijs op een belangrijke wedstrijd voor glasdesign. Op basis van grenache, syrah en cinsault en afkomstig van de lager gelegen terrassen in de Héraultvallei. Fruitig en goed fris met zachte kruiden en fraaie zuren in de afdronk. Deze wijn gaat perfect samen met overheerlijke tapas.
– Delhaize
€ 3,99
Een stevige, complexe rode wijn met een boeket van geroosterde kastanjes, kruiden, vanille en balsamico. Deze wijn is een prima match met truffel, rijpe kazen, wild of geroosterd lam.
– Lidl
€ 7,99
In 2009 werd het wijndomein van Avignonesi overgekocht door de Belgische Virginie Saverys; een familie die bekendstaat als eigenaar van de Antwerpse rederij Compagnie Maritime Belge. De Nuvola di Avignonesi is een volle en sappige rode wijn op basis van 85 % Sangiovese en 15 % merlot, biodynamisch geteeld, mooi fruitig en rond.
– Delhaize
€ 5,99
Chileense rode wijn met in de neus intense aroma’s van kers, pruim en pittige, rokerige nuances, in de mond vol met rijpe tannines en aroma’s van zwarte bessen, bramen en toetsen van zwarte peper en bittere chocolade. Deze carmenère past perfect bij gegrild vlees, pasta en milde kazen.
– Aldi
€ 6,19
Een vlotte rode wijn uit Italië, voor de beginnende wijnproever. Deze wijn past bij wit en rood vlees, best met wat tomaat en kruiden in de bereiding. Heeft een mollige, lichtzoete afdronk.
– Colruyt
€ 7,49
Chianti Classico is een klassieke wijn om, op z’n Italiaans, aan tafel van te genieten. Hij smaakt vol, heeft frisse fruitzuren en een stevige structuur. Deze wijn komt uit een speciaal deel van Toscane. Alleen wijnen gemaakt van druiven van specifieke wijngaarden die tussen Firenze en Siena liggen, mogen Classico op het etiket vermelden. In deze historische zone is Chianti ooit ontstaan. Volgens sommigen komen de beste Chianti’s nog altijd hier vandaan. De kwaliteit heeft ongetwijfeld met het unieke terroir te maken, maar ook met de extra strenge eisen die er aan een Chianti Classico worden gesteld. Deze wijn heeft de typerende Chianti Classico-stijl: een middelzware wijn met de sappige smaak van rijpe kersen, opwekkende zuren zoals in rode bessen, wat kruiden en een stevige structuur. Een wijn om bij te eten.
€ 7,99
Een droge, fris/fruitige prosecco met bloemenaroma’s. Ideaal als aperitiefje bij de hapjes of bij visgerechten.
– Lidl
€ 9,99
Een speciale eindejaarseditie van de cava HOLA. Op de fles prijkt trouwens ‘El Flor de Barcelona’, de typische stoeptegel in de vorm van een bloem die je overal in het straatbeeld van Barcelona ziet. Ideaal als aperitief, bij pasta of samen met een visgerecht.
– Delhaize
Lees ook: