Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Fastfood met een gezonde twist.

Zin in fastfood? Deze 9 gezonde alternatieven mag je zonder zorgen eten

Pizza, pasta, burgers en chips: wie gaat er niet van watertanden? Alleen wordt je buik er niet altijd zo happy van... Met deze simpele alternatieven maak je zelfs klassieke cheat meals een tikje gezonder en lichter.

Courgetti


Nu al de klassieker der gezondere alternatieven: courgetti (of courgiatelli), oftewel: courgette geraspt in sliertjes. Het is een frisse en voedzame vervanger voor klassieke witte spaghettislierten. Courgette zit boordevol vitaminen, vezels en andere waardevolle voedingsstoffen die gewone spaghetti niet bevat. Toch heb je door je courgette in sliertjes te raspen het gevoel dat je van een pasta smult, zonder op te blazen of een grote hoeveelheid snelle koolhydraten op te nemen. Win-winsituatie.

Foto: Igor Miske via Unsplash

Seitan


Helemaal hip onder westerse vegans, maar al honderden jaren een vaste waarde in Japan, China, Korea, Rusland en het Midden-Oosten: seitan, een eiwitrijk product dat wordt gewonnen uit tarwemeel of speltmeel. Daardoor doet het perfect dienst als vleesvervanger op dagen dat je als vegetariër zin hebt in een stevige en hartige hap. De bereidingsopties zijn bovendien eindeloos: bakken, roosteren, grillen op de barbecue, verwerken in een stoofpotje... Een van onze favorieten? De seitancordon-bleu geserveerd met verse groenten en knapperige schijfjes zoete aardappel.

Ghee


Na minarine, olijfolie en kokosolie is ghee het nieuwe wondervet in de keuken. Het is een zuivere vorm van geklaarde boter die afkomstig is uit India. Het bakvet is veel natuurlijker dan gewone bakboter en heeft een bijzonder hoge verbrandingstemperatuur. Bovendien is het rijk aan smaak, verbetert het je spijsvertering en is het ook geschikt voor mensen met een zuivelallergie.

€ 6,99 via Holland & Barrett

Bloemkoolrijst, -pizza en -bechamel


In plaats van klassieke witte rijst rasp of maal je rauwe bloemkoolroosjes in de keukenrobot tot kleine korrels. Voor alle duidelijkheid: rijst is niet ongezond, maar voor wie graag koolhydraatarm eet, is het een goed alternatief. En ook: méér groenten eten is nooit een slecht idee. Je vindt deze ‘rijst’ ook kant-enklaar bij Albert Heijn.

Everybody loves pizza. Helaas houden we minder van het opgeblazen buikje en overvolle gevoel dat daar vaak bij hoort. Eenprobleem dat je nochtans makkelijk kan oplossen. Met een bloemkoolpizza schrap je de klassieke deegbodem en vervang je die door een pizzabodem gemaakt van bloemkool. Maal daarvoor roosjes bloemkool, zet ze 4 minuten in de microgolfoven en knijp al het water eruit. Meng er 1 ei, 50 g parmezaan, 1 el amandelpoeder, zout en wat oregano door. Bak de bodem een tiental minuutjes op 200°C. Boven op die bodem breng je vervolgens je eigen tomatensaus (weer minder calorieën!) en toppings aan, waardoor je zelf bepaalt hoe gezond je pizza wordt (helaas, een halve kilo kaas lijkt geen goed idee, maar hier vind je een heleboel overheerlijke recepten). Geen zin om te knoeien met bloemkolen en een deegroller? Dat begrijpen ze bij Albert Heijn helemaal. Daar ligt de klaargemaakte bloemkoolbodem immers voor je klaar in de rekken. Net als de bietentortilla’s, trouwens.

Ook bechamelsaus – normaal gezien gemaakt van bloem, melk en boter – kan je perfect vervangen door pure bloemkoolsaus oftewel saus van gemixte gestoomde bloemkool, een scheutje rijstdrink en kruiden. Een ideetje van gezondheidsgoeroe Sandra Bekkari, die ook haar hespenrolletjes met witloof heel wat gezonder maakt door ze te bereiden met deze saus in plaats van boterrijke bechamel of kaassaus.

Foto: Michal Kubalczyck via Unsplash

Zwartebonenburger


Burgerrestaurants rijzen als paddenstoelen uit de grond. Al weten we allemaal dat die sappige snack met rood vlees, kaas en een dikke laag saus niet al te veel bijdraagt tot een gezond voedingspatroon. Wel zin in een stevige hap, maar niet in die overdaad? Dan is een zwartebonenburger het ideale vegan alternatief. Vul aan met een lichte saus, verse groenten en eventueel een beetje feta. Smul maar raak!

Foto: Deryn Macey via Unsplash

Zero caloriesauzen


De fitgirls en gezondheidsgoeroes opInstagram zijn er helemaal gek van: Rabeko Zero Calorie-sauzen. Het zijnsausjes zoals mayonaise, ketchup, njammie en curry, maar ze bevatten maar 15 kcal per 100 gram. De droom van iedereen die op zijn lijn wil letten, maar af en toe toch een toefje saus bij zijn gerecht wil! Wij proefden en keurden het extra light alternatief voor ketchup, curry en joppiesaus helemaal goed. De sausjes zijn natuurlijk even wennen en smaken niet zoals hun klassieke varianten, maar zijn met hun zoetere toets zeker niet te flets.

Groentechips


Het vraagt een kleine klik in je hoofd, maar die gewone zak chips inruilen voor zelfgemaakte groentechips is echt een aanrader. Schijfjes wortelen, pastinaak en rode biet met zeezout geroosterd in de oven zijn net zo knapperig en zo veel gezonder. Smaakt het toch niet als the real deal? Bedenk dan dat je vaak knabbelt uit verveling en dat je met deze gezonde chips je trek in vettige chips wegneemt.

Bagel van Griekse yoghurt


De smos kaas en de martino moeten al een tijdje plaatsmaken voor bagels met allerlei lekkers ertussen. Maar wist je dat je die bagel zelf extra light kan maken met maar 3 ingrediënten? Al wat je nodig hebt, is zelfrijzende bloem, vetvrije Griekse yoghurt en een snuifje bakpoeder. Een hype bij Weight Watchers-groepen op Facebook!

Foto: Terra Evans via Unsplash

Pannenkoeken 2.0


Met 2 rijpe bananen, 1 ei en 2 eetlepels Griekse yoghurt (0 % vet) maak je je pannenkoekendeeg eens anders, namelijk zonder bloem en melk.

Foto: Foodess via Unsplash

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '