https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Getty

Cava, champagne of prosecco: wat is nu eigenlijk het grote verschil?

Jolien Meremans

De belangrijkste feestdagen zijn achter de rug, maar dat wil niet zeggen dat er geen familiefeestjes meer op de planning staan. En dat betekent meestal nóg meer bladerdeeghapjes, kroketten en glaasjes drank. Sommige feestvierders drinken cava terwijl anderen van een glaasje (kinder)champagne nippen of een glas prosecco inschenken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die bubbels?


Cava, champagne of prosecco, het is allemaal even lekker en al zeker tijdens de feestdagen. Toch zijn het drie totaal verschillende soorten bubbels die je niet zomaar met elkaar kan vergelijken. Proef jij het verschil tussen de drie? Read on

Champagne


Hoe mooier de fles, hoe beter. Of dat is toch wat er door ons hoofd gaat als we al die verschillende flessen champagne en hun prijskaartje in de winkelrekken zien staan. Waarom niet gewoon voor cava, de vaak iets goedkopere variant op de flessen Laurent-Perrier of Piper-Heidsick, kiezen?

Het grootste verschil tussen champagne en cava of prosecco zit ‘m in de oorsprong van de fles. Een échte champagne wordt enkel in de Champagnestreek gemaakt en krijgt pas de naam ‘champagne’ als de druiven waarmee de schuimwijn wordt gemaakt uit de bekende Franse wijnstreek afkomstig zijn. Champagne heeft een complexe, fijne en frisse smaak en wordt meestal gemaakt uit drie druivensoorten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

Een fles champagne moet gemiddeld drie jaar liggen voordat ze verkocht kan worden. Hoe langer de fles moet rijpen, hoe duurder het prijskaartje zal zijn. Op basis van de zoetwaarde worden de flessen in verschillende categorieën ondergebracht, waaronder brut nature (uiterst droog) en demi-sec (zoet).

Cava


Een fles cava is in principe het Spaanse broertje van een fles uit de champagnestreek. Cava wordt er gemaakt in verschillende wijnstreken en het productieproces is te vergelijken met dat van champagne. De druivensoorten die tijdens dat proces gebruikt worden, verschillen wel van de soorten die we in onze favoriete champagnes kunnen proeven.

Omdat cava in het warme Spanje wordt gemaakt, is de schuimwijn vaak minder zuur en heeft hij een iets mildere smaak. De kruidige tonen geven cava vaak een hartige toets die niet te vergelijken valt met die van champagne. Een lekkere cava moet gemiddeld zo’n negen maanden rusten voordat ie in de winkelrekken gelegd wordt. In tegenstelling tot de meeste champagnes, wordt een cava die langer ligt minder lekker. Genoeg redenen om nog een fles te openen, dus!

Prosecco


Niet alleen de Italiaanse schuimwijn, maar ook de druivensoort waarvan het lekkere drankje gemaakt wordt, heet prosecco. Het is de meest fruitige, schuimige én zoete versie van champagne. Een fles prosecco wordt heel jong gedronken. De Italiaanse mousserende wijn wordt trouwens niet in de fles, maar in een tank gegist.

Er bestaan drie soorten prosecco: tranquillo (zonder bubbels), frizzante en spumante. Omdat het productieproces van een fles prosecco doorgaans niet lang duurt, is ie vaak een pak goedkoper, maar daarom niet minder lekker, natuurlijk!

Meer lekkere drankjes:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content