Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Josh Duke via Unsplash

De 332 kilometer lange route voert je van Brussel langs onder andere Leuven, Antwerpen en Gent helemaal naar Oostende.

Deze icoonfietsroute brengt je via onze mooiste kunststeden naar de kust

Jolien Meremans

Toerisme Vlaanderen zet samen met de vijf Vlaamse provincies Vlaanderen op de kaart. Dat doen ze met unieke icoonfietsroutes die ze geleidelijk aan lanceren. Een van die routes: de 332 kilometer lange Kunststedenroute die je via onze mooiste kunststeden naar de kust brengt, of omgekeerd.


Met de icoonfietsroutes wil Toerisme Vlaanderen bewijzen dat ons stukje Vlaams Gewest de ultieme fietsbestemming is. In totaal rollen ze maar liefst negen van die routes uit, waarvan je er al zeven zelf kan uitproberen. Onze favoriete fietsroute? De meer dan 330 kilometer lange Kunststedenroute. Die brengt je via Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent én Brugge helemaal naar de kust waar je eindigt in ons ku(n)stpareltje Oostende – lees: je vindt er tientallen prachtige streetartkunstwerken.

Van Brussel naar Oostende


Tijdens de tocht krijg je niet alleen schitterende panorama’s en prachtige kunst voorgeschoteld, maar trap je ook door onze Vlaamse geschiedenis. ‘Het stedelijke karakter wordt afgewisseld met prachtige natuur‘, staat er op de website van Toerisme Vlaanderen te lezen. ‘Het eeuwenoude erfgoed wordt met elkaar verbonden door kanalen, rivieren, oude spoorlijnen, en een lappendeken van forten, kerken en veel, veel kunst.’ En het is die verbinding die je met de fiets volgt. 

Je start in hartje Brussel en kan daar een eerste pitstop houden in het Zoniënwoud of meteen doorrijden richting Leuven-Centrum waarna je via Mechelen en Lier naar de kleurrijke straten van Antwerpen bolt. Daarna rijd je verder richting Oost-Vlaanderen om via het Scheldeland Gent te passeren. Vanuit 9000 schakel je nog een versnelling hoger richting Brugge om uiteindelijk in Oostende een terrasje en de ondergaande zon mee te pikken. 

Van citytrip naar citytrip


Je kan er dus voor kiezen om de route op één dag te volgen, maar ons lijkt het interessanter en vooral veel leuker om van citytrip naar citytrip te fietsen en er een heuse fietsvakantie in eigen land van te maken. Want zeg nu zelf: je kan Leuven, Antwerpen en Gent toch echt niet passeren zonder te shoppen en er de cultuur even op te snuiven? De route start in Brussel, máár je kiest volledig zelf waar je inpikt. Woon je bijvoorbeeld in (de buurt van) Dendermonde, Duffel of Aalter, dan kan je ook daar op je stalen ros springen.

De 332 kilometer lange fietsroute is volledig bewegwijzerd met bordjes met het opschrift ‘Kunststedenroute’. Opgelet: het is geen lusvormige route, dus ze brengt je niet terug naar je startpunt. Een kaartje van de route, meer informatie en alle andere incoonroutes die al gelanceerd werden vind je op de website.

Meer fietspiratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '