Home Lifestyle 8 tips om de leukste fietsroutes te vinden of zelf samen te...

8 tips om de leukste fietsroutes te vinden of zelf samen te stellen

Ontdek al trappend de mooiste plekjes van ons land!

fietsroutes-vinden
© igor lypnytskyi via Unsplash

Het lentezonnetje op je snoet, de geur van verse voorjaarsbloemen en een fris briesje door je haren: hoog tijd om dat stalen ros op te stijgen en de mooiste plekjes van ons land al trappend te ontdekken. Met deze acht tips vind je in een vingerknop de leukste fietsroutes.

1. Voor de tactvolle trapper

Op Google Maps werden in 2020 69 % meer fietsroutes samengesteld dan in 2019. Het leuke aan de applicatie is dat je zelf een route uit je duim kan zuigen. Wil je gewoon van A naar B trappen, dan stelt Google je de snelste route en een aantal alternatieven voor. Wil je er een lus van maken, dan moet je zelf even uitzoeken hoe en waar je wil fietsen. Dat vraagt wat voorbereidingswerk, en de kans dat de app je toch nog langs steenwegen en drukke plaatsen voert is groot. Maar niets houdt je tegen om van de route af te wijken en een rustigere weg in te slaan, want gids Google brengt je hoe dan ook op je eindbestemming.

2. Voor de coulante coureur

Een veel snellere en eenvoudigere manier om je fietsroute samen te stellen, is door fietsknooppunten met elkaar te verbinden. Je klikt op Fietsnet het knooppunt aan waar je graag zou starten en verbindt de knooppunten daarna een voor een met elkaar. Zo stel je in een paar klikken tijd een gepersonaliseerde route samen die de meest drukke plaatsen vermijdt. De wegbeschrijving printen of exporteren naar je gps en weg ermee!

3. Voor de benieuwde biker

Ook met de routeplanner van Vlaanderen Fietsland kan je knooppunten met elkaar verbinden, maar de website stelt je ook een aantal fietsroutes voor. Je kan ze zoeken per regio, per provincie of op basis van je voorkeuren, zoals de afstand en type bewegwijzering. Dankzij de gratis applicatie van Vlaanderen Fietsland heb je trouwens altijd meer dan 15.000 kilometer aan fietsknooppunten op zak. In die app kan je je met de functie ‘surprise me’ laten verrassen met een voor jou uitgestippelde route of een aantal highlights aanduiden die je tijdens je fietstocht graag zou passeren. Ook handig: de applicatie geeft een melding wanneer je van je route afwijkt.

Je kan Vlaanderen Fietsland downloaden voor iOS en Android.

4. Voor de fietsfluencer

Instagram bruist van de accounts waarop je terechtkan voor uren fietsplezier. Je wordt er niet zozeer geïnspireerd met routebschrijvingen, wel met prachtige plaatjes die je zin geven om die fietsbanden op te pompen en de fietsroute zelf van je bucketlist af te vinken. Op welke accounts je zoal inspiratie kan sprokkelen? @defietskaart en @fietspiratie.

5. Voor de kieskeurige koerser

Op Fietsroute.org ligt meer dan 10.000 kilomter fietsplezier op jou te wachten. Het platform is een waar walhalla voor de recreatieve én sportieve fietser en biedt naast talrijke fietsroutes (mét routebeschrijving en kaart) ook uitgebreide informatie over onze fietsnetwerken.

6. Voor de rustige wielrenner

Langs Vlaamse Wegen bundelt de mooiste en vooral rustigste routes in Vlaanderen die op het wereldwijbe te vinden zijn. Je hoeft het internet dus geen uren lang af te schuimen op zoek naar de perfecte route, want ze ligt op de website gewoon binnen handbereik. Verwacht je op de site niet aan een ellenlange routebeschrijving, wel aan alle praktische informatie die nodig is om er een topfietstochtje van te maken.

7. Voor de fervente fietser

Een van de bekendste tools onder de outdoorexperts, is RouteYou. Op de website en applicatie vind je naast wandelingen en mountainbikeroutes ook fietstochten die door andere fervente en minder fervente fietsers samengesteld werden. Bij elke route vind je een uitgebreide omschrijving, de knooppunten en/of het gpx-bestand, de moeilijkheidsgraad en extra route-informatie. Heb je zelf een leuke route uitgestippeld, dan kan je die ook uploaden op het platform en delen met andere gebruikers. Sharing is caring!

Je kan MyRouteYou downloaden voor iOS en Android.

8. Voor de avontuurlijke wielertoerist

Laat je inspireren door de toeristische website van de regio of provincie waar je wil fietsen. Kans is groot dat je ook daar een heleboel uitgestippelde routes vindt die je het mooiste van de omgeving laten verkennen. Op websites als visitlimburg.be en het Oost-Vlaamse routen.be vind jij sowieso wat je zoekt.

Lees ook: