Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Marie Monsieur

'Toen ik het kocht, was het huis in erbarmelijke staat. Maar als vormgever zag ik meteen het potentieel', aldus de 34-jarige Antwerpenaar.

BINNENKIJKER: Nick Bal uit ‘Tiny House Battle’ toverde op eigen houtje zijn huis om tot een pareltje

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Initieel was Nick Bal (nu te zien in ‘Tiny House Battle’ op VTM) na zijn scheiding op zoek naar een klein appartement om te renoveren. Maar toen hij op een vervallen hoekwoning in Berchem botste, zag hij meteen potentieel. Met behulp van online tutorials en een netwerk met kennis van zaken wist de 34-jarige vormgever er vier jaar later een industrieel getinte, maar warme thuis van te maken voor zichzelf, vriendin Sara en dochter Stella.

ID-kit

  • Bewoners: Nick (34), Sara (37) en Stella (8)
  • Beroepen: vormgever en commercieel medewerkster showroom
  • Type woning: gerenoveerde hoekwoning in Berchem
  • Bewoonbare oppervlakte: 165 m²
  • Bouwjaar: 1900-1918
  • Verbouwing: 2016-2020
  • Bedrag verbouwing: € 100.000

Een jaar na zijn scheiding was Nick Bal, nu te zien als expert in het VTM-programma ‘Tiny House Battle’ met Nora Gharib, klaar voor een frisse start. Voor zijn nieuwe thuis had hij maar twee vereisten: veel natuurlijk licht en een goede ligging, niet te ver van het stadscentrum en vlakbij de snelweg zodat hij makkelijk zijn atelier in Hemiksem kon bereiken.

Hoewel hij vanwege z’n beperkt budget eerder dacht aan een klein appartement, viel zijn oog na zo’n drie maanden zoeken in 2016 op een te renoveren hoekwoning in Oud-Berchem, op een boogscheut van het Groen Kwartier.

Het huis was in erbarmelijke staat, maar als vormgever zag ik meteen het potentieel. Uiteindelijk gaven de monumentale trap en de ruime inkomhal de doorslag’, vertelt Nick. Omdat er vanwege de hoge kostprijs geen renovatiebudget meer overbleef, besloot hij de woning aan te kopen met zijn jongere broer Len, die in 2019 werd uitgekocht.

Nick Bal

Leren met Google en YouTube

‘We wisten dat er ons een totaalrenovatie te wachten stond. Gas, elektriciteit, verwarming,… alles moest worden vernieuwd. Maar ik zag het als een investeringsproject.’ De 34-jarige Antwerpenaar, die deeltijds als display artist werkt bij winkelketen Urban Outfitters, investeerde naar eigen zeggen niet alleen in vastgoed, maar ook in zichzelf.

‘Hoewel ik Industrial Design studeerde in Eindhoven, heb ik tijdens het renoveren heel wat nieuwe vaardigheden geleerd met behulp van kennissen en tutorials die ik vond via Google en YouTube. Ik zie dat als een manier om mezelf te upgraden.’

Nick Bal
Nick met vriendin Sara, dochter Stella en kat Poes.

Vier jaar en heel wat bloed, zweet en tranen later was Nicks huis – waar hij woont met vriendin Sara (37), dochter Stella (8), kat Poes en honden Louie en Boy – af en vond hij het tijd voor een nieuw verhaal. Begin 2021 verhuisde het gezin naar een nieuwe stek, eveneens in Berchem. ‘Ik woonde nooit langer dan vier jaar op dezelfde plek. Zodra de ene renovatie bijna ten einde is, jeukt het alweer om ergens anders opnieuw te beginnen.’ Vóór zijn DIY-huis nieuwe eigenaars kreeg, nam Nick ons mee voor een laatste rondleiding.

Balzaal in Berchem

Voor Nick naar Berchem verhuisde, woonde hij in een bescheiden huurappartement in hartje Antwerpen. Het contrast met zijn nieuwe woonst was dan ook immens. ‘Toen ik bij het eerste bezoek de inkomhal van 3,5 meter op 6 meter binnenwandelde, was ik meteen verkocht. Het leek wel een balzaal!’, lacht hij.

De vele (hang)planten en mix van posters en prints brengen kleur en leven in de brouwerij en doen het geheel er minder steriel uitzien.

Op het gelijkvloers – waar voorheen broer Len woonde – bouwde Nick eigenhandig een toilet, slaapkamer, vestiaire – inclusief schoenenkast en ophangsysteem voor Stella’s fiets – en keramiekatelier voor Sara. ‘Al kan die ruimte ook dienstdoen als fietshok.’

Nick Bal

De master bedroom, die elke ochtend opnieuw baadt in natuurlijk daglicht, kreeg op maat gemaakte ingebouwde kasten uit Pools grenen multiplex en een bijpassend bed van twee meter op twee meter ter waarde van € 3.000.

Nick Bal

De zandkleurige epoxyvloer (een naadloze gietvloer die wordt aangebracht bovenop de bestaande draagvloer, red.) licht de ruimte op en contrasteert mooi met de muisgrijze gepolierde betonvloer in de gang’, vindt Nick. Kers op de taart zijn de crèmekleurige gordijnen die hij voor een prikje bij Hema op maat liet maken. ‘Hier wakker worden, is elke keer opnieuw een feest.’

Nick Bal

Naast de gang was Nick ook meteen verliefd op de stalen trap; een van de weinige originele elementen die hij wist te recupereren. Dankzij enkele lagen witte PU-lak (polyurethaan, een kras- en slijtvaste lak die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt, red.) ziet die er zo goed als nieuw uit. ‘De vele (hang)planten en mix van posters en prints brengen kleur en leven in de brouwerij en doen het geheel er minder steriel uitzien’, klinkt het.

Op vakantie in de keuken

Op de eerste verdieping werden er valse plafonds en muren uitgebroken, waardoor de open keuken nu in het verlengde van de woonkamer ligt. In de hoek van de living heeft Stella haar bureau staan, een oude schoolbank waar Nick ook weleens aan werkt, met uitzicht op de straat.

‘De kast ernaast is een antiek stuk dat jarenlang bij mijn grootouders stond. Het is niet het meest praktische meubel en toch zou ik het nooit wegdoen, puur uit nostalgie. Bovendien past ze perfect bij de eikenhouten parketvloer’, aldus Nick.

Nick Bal

De favoriete ruimte van de ‘Tiny House Battle’-expert is zonder twijfel de leefkeuken. ‘Hoewel ik hier zo goed als alles zelf deed, was het een serieuze investering. Maar ik ben er nog steeds ontzettend blij mee.’ Nick koos voor een mix van staal en Pools grenen multiplex in combinatie met een grijze epoxyvloer.

Nick Bal

‘De keuken is volledig modulair, wat betekent dat elke kast onder het kookeiland en het werkblad tegen de muur makkelijk kan worden losgeschroefd en verplaatst’, legt Nick uit. ‘Niet iedereen is even grote fan van wandplanken en open kasten, maar ik hou niet van een al te cleane look. Bovendien is het simpelweg bijzonder handig om alles te zien staan.’

Wacht met veilingen te bezoeken tot het bouwverlof is. Dan hebben professionals vakantie en kan jij rustig shoppen.

Om de kosten te drukken, schuimde Nick maandenlang verschillende veilingen af op zoek naar betaalbare toestellen. En met succes. ‘Om een voorbeeld te geven: het gasvuur kostte origineel € 3.600, maar ik wist het voor amper € 800 op de kop te tikken.’ De ultieme tip? ‘Wacht met veilingen te bezoeken tot het bouwverlof is. Dan hebben professionals vakantie en kan jij rustig shoppen.’

Nick Bal

Omdat het huis geen tuin of terras heeft, timmerde Nick in de keuken een bank met tafeltje in elkaar voor bij het raam om toch een buitengevoel te creëren. ‘Wanneer Sara en ik hier met onze koffie in het zonnetje zitten met de honden aan onze voeten, wanen we ons even op vakantie.’

De droom van prinses Stella

Nog zo’n ruimte die een gigantische transformatie onderging, is de badkamer op de tweede verdieping. Het originele bad werd van plaats verwisseld en kreeg het gezelschap van een inloopdouche. ‘De regendouche van Grohe kocht ik nog in de originele verpakking op een veiling’, onthult Nick.

Nick Bal

De badkamer werd betegeld met witte tegels van bij Brico ter waarde van € 5 per vierkante meter en gevoegd met donkergrijze epoxymortel. De douchevloer was een huzarenstukje: Nick opteerde voor multiplex in plaats van tegels. ‘Maar met zeven lagen jachtvernis en een antislip epoxylaag kan ie nu wel tegen een stootje.’

Met zeven lagen jachtvernis en een antislip epoxylaag kan de douchevloer nu tegen een stootje.

Net als Nick en Sara’s slaapkamer en de keuken kreeg de badkamer een epoxyvloer. Ook het badkamermeubel – met wasbakken en kranen vanop de veiling – knutselde Nick volledig zelf in elkaar uit Pools grenen multiplex. Voor de wandplank werd een granieten tablet met een slijpschijf op maat gezaagd.

Nick Bal

Toen Nick het huis nog deelde met broer Len, sliep hij met zijn dochter op de zolderkamer. Intussen is de slaapkamer met wit gelakte houten vloeren en mezzanine onder het dak van Stella alleen én kreeg ze eindelijk haar prinsessenbed. ‘Daar droomde ze al jaren van’, dixit de trotse papa.

interieur

‘Toen ik naar de slaapkamer op het gelijkvloers verhuisde, hoefde Stella niet langer op de mezzanine te slapen. Dus installeerde ik boven mijn voormalig bed een metalen frame om een klamboe aan op te hangen.’ Verder heeft Nicks dochter op haar prinsessenkamer een halve bibliotheek, verkleedkoffer, poppenhuis en allerlei ander speelgoed staan, helemaal voor haar alleen. ‘Het paradijs op aarde voor een bijna 9-jarige, lijkt me (lacht).’

www.nickbal.com

Portretfoto’s door Marie Monsieur.

Meer binnenkijkers:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '