Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Sarah Chai via Pexels

Wist je dat je het toilet kan kuisen met baking soda?

8 tips om voortaan milieuvriendelijker te poetsen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

We weten intussen allemaal dat plastic afval niet goed is voor het milieu. Ons Happy Planet-dossier willen we dan ook gebruiken om plastic en niet-duurzame keuzes vaarwel te zeggen. En ook al kiezen we onze schoonmaakproducten steeds bewuster, de natuurlijke varianten zijn vaak alsnog verpakt in plastic. Met deze tips lukt het je voortaan wel om milieuvriendelijk te poetsen.

Maak je schoonmaakproducten zelf.

Het internet barst van de recepten om je eigen schoonmaakproducten te maken. Het is niet alleen supermakkelijk en duurzaam, maar ook nog eens veel goedkoper dan de producten die je in de winkel vindt. Wist je bijvoorbeeld dat je je eigen allesreiniger op basis van azijn en fruit kan maken en je voortaan ook je vloeibaar wasmiddel niet meer hoeft te kopen? Je glasreiniger kan je dan weer maken door azijn, dubbel zoveel gedestilleerd water en eventueel wat druppels etherische olie te mengen. PS koop je ingrediënten bij een verpakkingsvrije en/of ecologische (web)winkel.

Haal baking soda in huis.

Hét wondermiddel (lees: niet te verwarren met bakpoeder!) voor wie komaf wil maken met verpakte poetsproducten. Wat je er zoal mee kan doen?

  • Verspreid een paar lepels baking soda in je koelkast om vieze geurtjes te neutraliseren.
  • Vuile oven? Strooi er dan baking soda, een paar druppels water en een paar druppels azijn in en laat een nachtje staan. De volgende dag even schrobben en hij is weer als nieuw! Ook je bakplaat kan je weer proper maken door er een flinke laag baking soda op te strooien, en water en azijn op te sprayen.
  • Ook je spoelbak kan je prima poetsen met baking soda: strooi het uit over je gootsteen en maak cirkelvormige bewegingen. Gooi er vervolgens een flink scheut azijn over en laat even borrelen. Spoel daarna met water en wrijf droog.
  • Laat je toilet weer blinken door er een koffietas baking soda en koffietas natuurazijn in te gieten. Laat eerst 10 minuutjes inwerken voordat je aan het schrobben gaat.

Gebruik houten poetsmaterialen.

Ga op zoek naar houten borstels en vloertrekkers. Wist je dat er zelfs houten borstels met natuurlijke haren bestaan? Kuismaterialen uit hout zijn iets duurder dan hun plastic variant, maar gaan veel langer mee en verkleinen je ecologische voetafdruk. Twee vliegen in één klap!

Maak je eigen poetsdoeken.

Maak gewoon je eigen poetslappen! Je hoeft helemaal geen creatieve duizendpoot te zijn om oude handdoeken of lakens te gebruiken tijdens het poetsen.

Check de dosering.

Heb je momenteel nog poetsproducten in de kast staan? Ga er dan zuinig mee om en houd je aan de dosering die op de verpakking staat. Twee dopjes om de vloer te schrobben? Dan is het heus niet nodig om er vier in je emmer te doen. En over die emmer gesproken: is het echt nodig om ‘m volledig te vullen als je enkel van plan bent om je keukenvloer te poetsen?

Vang douchewater op.

Bespaar water, de rest komt later! Zet een emmer in de douche die het water terwijl je je aan het douchen bent opvangt. Dat water kan je achteraf gebruiken om te poetsen.

Stap over op herbruikbaar.

Vervang synthetische sponsjes door herbruikbare wasdoekjes. Ze gaan veel langer mee én je kan ze in verschillende kleuren vinden! Geen tijd om zelf je poetsproducten te maken? Kies dan voor natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor het milieu en die in een herbruikbare verpakking zitten. Ook handig: bij de meeste bulkwinkels kan je je flessen ook zelf weer opvullen met schoonmaakmiddelen. Zegge het voort!

Was op een lage temperatuur.

Probeer je kleren op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Stop ze ook niet meer in de droogkast. Laat ze buiten in het zonnetje drogen of gewoon binnen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '