Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Alexandra Gorn via Unsplash

Er schuilt een psychologische reden achter de rust die groen ons biedt. Maar hoe ga je daar thuis mee aan de slag?

3 tips om de trendkleur van 2022 te vertalen naar je interieur

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Velen gingen tijdens de pandemie aan de slag met de verfborstel, anderen adopteerden dan weer meer planten dan ze in leven kunnen houden. Wat je ook nodig had als leuke afleiding, groen in huis halen blijkt nog niet zo’n slecht idee te zijn, want we zouden heel wat positieve associaties maken met de kleur. Zo verwerk je groen zelf in je interieur!

Elk jaar wordt een bepaalde kleur extra in de verf gezet. Voor 2022 zien we vooral natuurlijke kleuren de kop opsteken, zo riep verfmerk Behr ‘Breezeway‘ uit als volgende kleur van het jaar; een frisse zee-lichtgroene tint. Maar ook salie- en olijfgroen zijn nog steeds super trendy in de wereld van interieur. Dat zou te maken hebben met onze diepgewortelde connectie met de natuur en de positieve associaties die we maken met de kleur van Moeder Natuur.

Meer groen, minder stress

We weten dat groene planten een positieve impact hebben op ons stressgehalte, humeur, cognitief vermogen en onze creativiteit‘, vertelt omgevingspsychologe Sally Augustin aan de blog Well and Good. Maar ook andere studies toonden al aan dat de kleur groen wonderen doet, onder andere voor het oproepen van positieve herinneringen en een gevoel van comfort en evenwicht. Maar we zouden ook beter worden in het uitvoeren van creatieve taken bij het zien van een natuurlijke omgeving en de kleur groen.

Vroeger toen we omgeven werden door veel groen, betekende dat het leven over het algemeen goed was, dat er iets te eten en te drinken was in de buurt en dat je aan andere dingen kon denken dan je eigen basisbehoeften.

Sally Augustin

Omgevingspsychologe

Primitief instinct

Volgens de psychologe zou die positieve impact op onze mentaliteit te maken hebben met ons ver verleden en evolutie als mens. ‘Vroeger toen we omgeven werden door veel groen, betekende dat het leven over het algemeen goed was, dat er iets te eten en te drinken was in de buurt en dat je aan andere dingen kon denken dan je eigen basisbehoeften. Daarom reageren we zo positief op de kleur’, legt ze uit. Groen, of dat nu in de natuur te vinden is of in je interieur, is dus een sterke trigger van een oeroud instinct dat ons een gevoel van rust geeft.

© Jane Duursma via Unsplash

Tips en tricks

Hoog tijd dus om dat lieve kleurtje naar je interieur te vertalen. Maar hoe doe je dat precies? Hier zijn enkele tips!

Houd rekening met de hoeveelheid natuurlijk licht in je huis.

Ga je met een verfborstel aan de slag of werk je met groene accenten op de muren? Dan kijk je best even hoeveel daglicht je in de ruimte binnenkrijgt. Is dat vrij beperkt, dan kies je best voor lichtere, frisse tinten groen zodat je de ruimte niet optisch verkleint. Is er wel heel wat licht, dan kan je je prima wagen aan een donkerder groen dat voor een klassieke look zorgt in de ruimte.

Bij het uitkiezen van een verfkleur geldt trouwens telkens de gouden regel om een staaltje verf verticaal te bekijken op de muur; de kleur reageert verschillend op de lichtinval. Geen teleurstellingen dus, want jij weet exact welk groen het best in jouw huis zal passen!

Een kalme uitstraling? Kies voor lichte tinten.

Volgens Augustin zorgen lichte en minder verzadigde kleuren voor het meeste rust in je hoofd. Heb je dus twijfels? Dan kan je nog steeds witte verf mengen met je aangekochte groene kleur. En daar kan je nooit iets mis mee doen, want hoe lichter de kleur, hoe groter de ruimte!

Subtiele accenten werken even goed.

Je hoeft niet plots je huis om te toveren tot een groen paradijs, het kan ook minder drastisch. Zo kan je de kleur subtiel in je huis verwerken met enkele accent-kussens, een gekke vaas, een artsy print of een meubelstuk. Of misschien toch nog wat meer kamerplanten? Aan jou de keuze!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '