Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jessica Arends via Unsplash

Zo voelt je huis meteen aan als een thuis!

HOME SWEET HOME: dankzij deze tips ruikt je huis pas écht gezellig

De redactie

Net zoals je zelf graag lekker ruikt, wil je dat ook voor je huis. Het maakt binnenkomen aangenamer en geeft je huis meer persoonlijkheid en sfeer. Wil jij het thuis extra lekker laten ruiken? Wij geven je alvast enkele tips die een extra dimensie aan je woon- of badkamer geven.

Het allerbelangrijkste is uiteraard om je huis te verluchten en dagelijks je ramen minstens een kwartier open te zetten. Dat doe je best voor 10u of na 21u, wanneer de buitenlucht minder vervuild is. Wanneer die basisbehoefte is ingelost, kan je er ’s avonds – als er bezoek komt – of in het weekend behoefte aan hebben om toch nog iets extra’s te doen. Je kan je huis dan lekker laten ruiken door een geurkaarsje aan te steken, wat huisparfum te spuiten of geurstokjes te plaatsen.

Opgelet

Heb je een zwakke gezondheid, heb je last van astma of heb je een baby of kleine kinderen thuis? Check dan goed uit welke ingrediënten je geurkaarsen zijn samengesteld. Paraffinekaarsen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, dus je koopt beter kaarsen op basis van soja of bijenwas. Let ook op de samenstelling van de lont: kies altijd voor een katoenen of houten lont en vermijd metalen lonten, die mogelijk giftige stoffen als lood kunnen bevatten. Gebruik een kaarsendover of blaas je kaars buiten uit, want bij het doven van kaarsen komt de grootste en schadelijkste uitstoot vrij. Wierook laat je het best links liggen, bij die verbranding komen schadelijke stoffen en fijnstof vrij (bron: Test Aankoop). Ook huisdieren kunnen last krijgen van hun luchtwegen door geurkaarsen, -verstuivers en -stokjes. Wil je het toch gezellig maken? De nieuwste generatie nepkaarsen, die op batterijen werken, zien er best realistisch uit!

huis lekker ruiken
© Ellieelien via Unsplash

Huisparfum is géén luchtverfisser

Luchtverfrissers die je in de supermarkt koopt om vervelende geurtjes te camoufleren, zijn niet als huisparfums, die je kamer een bepaalde sfeer of karakter geven. Voor een aangename extra spuit je een huisparfum in een kleine hoeveelheid op je gordijnen, tapijt of in de hoekjes van de kamer. Maar net als bij alle leuke extra’s geldt dat overdaad schaadt, dus gebruik ze met mate.

Lost in the woods

Palo santo wordt vertaald als ‘heilig hout’, je gebruikt het op dezelfde manier als wierook: je steekt het aan, laat het even branden en blaast het dan weer uit. Het zijn takken die enkele jaren rijpen, waarna de geur vrijkomt. De rook zou een ruimte reinigen en zuiveren, en het hout heeft een positief en rustgevend effect. Je koopt het onder andere via Bol.com of Spiru.nl.

Hoe blind is je neus?

Volgens geurpsychologen kunnen geuren bepalend zijn voor je geluk. Belangrijk is dat je een geur subtiel gebruikt, want zodra je je er ten volle bewust van wordt, speelt hij veel minder in op je gemoed. Na een paar keer inademen ruik je een nieuwe geur ook niet meer ten volle en schakelen je geurreceptoren uit. Dat fenomeen heet neusblindheid, en het is meteen de reden waarom je je huis niet ruikt. Loop daarom af en toe een kamer binnen om te ruiken of je niet te veel geur hebt verstoven of een geurkaars niet te lang hebt laten branden. Nog een trucje: je bloedsomloop op gang brengen door bijvoorbeeld een rondje te lopen, zou ervoor zorgen dat je bekende geuren opnieuw waarneemt.

Wat je zelf doet...

Je kan ook zelf aan de slag met enkele handige huis-, tuin- en keukentips om je huis extra lekker te doen ruiken. Enkele eenvoudige DIY-trucs:

  • Baking soda absorbeert en verwijdert vieze geurtjes uit de lucht. Door een schaaltje ervan (of een confituurpotje met gaatjes in het deksel) ergens op een kast te zetten, maak je de lucht in huis al een beetje frisser. Je kan er eventueel ook natuurlijke essentiële olie aan toevoegen, dat als een soort van huisgemaakt parfum zal werken.
  • Verwarm een pannetje water op een laag vuurtje en voeg er fruit en/of kruiden aan toe. Denk aan sinaasappel, gember, citroen en kaneel of dennentakjes, lavendel en laurier. Je maakt dit zelf, dus je kan er je favoriete ingrediënten aan toevoegen.
  • Doe net als je oma vroeger en leg een lekker zeepje in je ondergoed- en sokkenlade. Voor wat extra sentiment kies je er een dat je hebt meegebracht van je vakantie in de Provence. Zo gaat je huis meteen lekker ruiken!
Tekst: Joni Vandewalle


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '