Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Doe jij dit jaar ook aan ecologisch inpakken?

INSPIRATIE: 11 originele verpakkingen voor wie het deze kerst zonder inpakpapier wil doen

De redactie

Een schaar, een beetje fantasie en wat geduld: meer heb je niet nodig om zélf creatief aan de slag te gaan met duurzaam inpakpapier voor de cadeautjes onder je kerstboom. Je raadt het al: wij gingen op zoek naar de mooiste (en makkelijkste!) creaties.


Een kerstboom zonder mooi ingepakte cadeautjes eronder is geen echte kerstboom, toch? Wie dit jaar wil overschakelen naar een meer duurzame kerst, heeft het misschien moeilijk met het zoeken naar een ecologische manier om de geschenkjes in te pakken. Het is nochtans niet moeilijk om duurzaam én origineel uit de hoek te komen met herbruikbare materialen om je cadeaus mee te versieren. Doe inspiratie op bij onderstaande mogelijkheden en verbluf deze kerst iedereen – zélfs de kerstman – met je talent voor inpakken!

1. Blikken doosjes


Vraag eens rond bij familie of vrienden of zij op zolder of in de kelder geen oude metalen dozen meer hebben liggen die perfect dienstdoen als inpakmateriaal. Of snuister eens rond op Marketplace of in de kringloopwinkel op zoek naar dat blikken doosje dat al een cadeautje op zich is.

 2. De Furoshiki-methode


De crème de la crème van zerowasteverpakkingen? De Furoshiki-methode! Je kan je geschenkjes dankzij de Japanse methode in oude (fantasierijke) stofjes wikkelen. Afwerken doe je met bloemen, takjes of dennenappels. Dankzij deze tutorial heb je het in een handomdraai onder de knie. 

3. Stof


De Furoshiki-methode met zijn mooie strikjes is fantastisch mooi, maar met stofresten kan je nog veel andere leuke verpakkingen creëren. Zoals deze hieronder bijvoorbeeld.

4. Bokalen


We bewaarden ze al om zerowasteboodschappen te gaan doen, en dit jaar gebruiken we ze ook onder de kerstboom. Gevuld met homemade granola of lekkere koekjes? Persoonlijker wordt het niet.

5. Kartonnen dozen


Fan van online shopping? Dan krijg je waarschijnlijk geregeld kartonnen dozen toegestuurd. Hou ze bij, pimp ze en gebruik ze om deze kerst je cadeautjes mee in te pakken. Verf ze bijvoorbeeld zwart om opzichtelijke logo’s te verstoppen en voor een extra luxueus resultaat.

6. Tote bags


Wil je je vriendinnen een cadeautje geven dat al ín een (duurzaam) cadeautje gewikkeld zit? Stop het dan in een hippe (gepersonaliseerde) tote bag. Win-win!

7. Kraftpapier


Nog een geweldige klassieker onder de ecoverpakking: kraftpapier!

8. Krantenpapier en/of oude tijdschriften


We durven het bijna niet te zeggen, maar geef die oude Flairs een tweede leven en gebruik ze om je cadeautjes mee in te pakken. Leuk strikje eromheen en je bent ready to go.

9. Blaadjes uit oude boeken


Je weet niet wat te doen met al die oude boeken die in je huis rondslingeren? Wel, bij deze: gebruik ze om dit jaar je cadeautjes in te pakken.

https://www.instagram.com/p/CHsgVBSreXu/?utm_source=ig_embed

10. Jute


Als je thuis jute hebt, is het het uitgelezen moment om die boven te halen. Het is lekker origineel, spotgoedkoop én het ziet er nog eens mooi uit ook!

https://www.instagram.com/p/CIFfGC8BrpD/?utm_source=ig_embed

11. Papieren boodschappentassen


Je kent het wel: nadat je je kerstinkopen hebt gedaan, puilt je papiermand uit van de papieren boodschappentassen. Want om ze te hergebruiken zijn ze te fragiel en in de kast liggen ze toch maar te verjaren. In plaats van ze bij die pizzadozen te gooien, kan je ze een een tweede leven geven door er je eigen cadeautasjes van te maken. Het vraagt wat knip- en plakwerk, maar het loont zeker de moeite als je ze daarna onder de kerstboom ziet blinken.

Meer kerstinspiratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '