Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Instant happiness!

Met deze 5 tips blijft je boeket bloemen langer mooi

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Ook zo’n prachtige bos bloemen gekregen van je lief of van jezelf? Dan wil je daar toch zo lang mogelijk van genieten, niet? Het zou zonde zijn als je bloemen snel zouden verwelken, en daarom verzamelden wij de vijf beste tips om je boeket langer te bewaren.

Snij de stengels schuin af.

Voor je je prachtige bloemen in een vaas zet, is het belangrijk om de stelen wat bij te knippen. Verwijder daarvoor eerst de onderste blaadjes zodat deze zeker niet in het water kunnen hangen. Die zullen namelijk rotten, het water sneller vies maken en je bloemen ook sneller doen verwelken. Snij vervolgens één tot twee cm van de steel af en gebruik daarvoor een snoeischaar of een schoon, scherp keukenmesje. Gebruik zeker geen keukenschaar, want dan neemt de steel vaak geen water meer op. Hak, trek of draai de steel ook niet! Takken in je boeket? Snij deze dan ook schuin af, liefst in een hoek van 45 graden.

Kies voor een schone vaas én lauw water.

Vul je vaas voor een derde met vers, handwarm water uit de kraan. Let op: te koud water verhoogt de bacteriegroei, te warm water doet de stelen dan weer verkrampen. Een propere vaas is trouwens essentieel. Maak je vaas regelmatig schoon met een heel klein beetje bleekmiddel (chloor), en vul hem dan opnieuw met vers water. Zo voorkom je dat bacteriën een eigen leven gaan leiden in het water.

Voorzie een sugar rush.

Vergeet het zakje bloemvoeding niet aan het water toe te voegen en doe dat vóór je je bloemen in de vaas zet. Is de bloemist het zakje vergeten of heb je het per ongeluk weggegooid? Los dan een klontje suiker op in warm water of voeg desnoods een scheutje frisdrank toe. De suikers die deze bevat hebben hetzelfde effect op je bloemen als de bloemvoeding.

Fruit en bloemen zijn een slechte match.

Je fleurig boeketje en je rijkelijk gevulde fruitmand zien er samen dan wel uit als een perfect plaatje, ze zullen dat niet lang zijn. Fruit verspreidt namelijk ethyleengas, wat ervoor zorgt dat je bloemen sneller gaan hangen. Vooral bananen en appels zijn grote boosdoeners. Toch maar netjes uit elkaar houden, dus. Zet je bloemen ook nooit in direct zonlicht of te dicht bij de verwarming. Als je een koele maar lichte plaats uitkiest, gaan ze langer mee.

Ververs het water regelmatig.

Verse bloemen verdienen vers water. Hou je vriendjes dus in de gaten en ververs het water zodra het er troebel uit begint te zien. Bij sommige bloemen is dat een dagelijks klusje, bij andere hoeft dat slechts om de paar dagen. Snij desnoods ook de takken nog wat bij zoals we bij stap één uitlegden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '