Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Van een zelfhulpboek over een stomend youngadultboek tot een poëtische roman: er is voor ieder wat wils!

Onze redactrices tippen hun favorieten om op Wereldboekendag te verslinden

Ysaline Pollet

Vandaag is het Wereldboekendag, en dat is de perfecte reden om een overzicht te maken van onze favorieten van dit moment of die we ooit gelezen hebben.


Onze redactrices tippen een voor een boeken waarbij zij een traantje hebben gelaten of zelfs een les uit geleerd hebben. Van een zelfhulpboek over een stomende youngadult tot een poëtische roman: dit zijn onze favorieten.

1. ‘Een man die Ove heet’ van Fredrik Backman


Synopsis in één zin: de 59-jarige Ove wordt door zijn buren gezien als een bittere oude man, maar wanneer de nieuwe overburen zijn brievenbus omverrijden, leren zij de echte Ove kennen en ontstaat er een hartverwarmende vriendschap.

Moderedactrice Chloë: ‘Hoewel ik al jaren verknocht ben aan de meeslepende verhalen van Santa Montefiore besluit ik toch een boek van de Zweedse schrijver Fredrik Backman te tippen: “Een man die Ove heet”. Ik las de roman afgelopen zomer, maar kan me elk hoofdstuk nog perfect voor de geest halen. Het verhaal draait rond een 59-jarige man die door zijn buren als verbitterd wordt afgeschilderd. Je weet wel, het type dat sinds zijn pensioen de hele wijk maniakaal in de gaten houdt en bijgevolg over het minste aan je deur staat te klagen. Maar wanneer de man nieuwe overburen krijgt, komt zijn ware aard naar boven. En ik kan je alvast één ding verklappen: je gaat van hem houden. Sommige passages hebben me hardop doen lachen, maar ik heb ook zelden zo gehuild met een boek. Het is hartverscheurend mooi en bovenal subliem geschreven.’

€ 12,99 – Standaard Boekhandel

2. ‘Wildevrouw’ van Jeroen Olyslaegers


Synopsis in één zin: herbergier Beer verloor drie vrouwen in het kraambed en acht zichzelf vervloekt. Hij blikt terug op zijn laatste jaren in het woelige Antwerpen van de zestiende eeuw tot de ontmoeting met een mysterieuze wildevrouw alles op zijn kop zet.

Modereactrice Catherine (32): ‘Mijn favoriete boek ooit kiezen is moeilijk, maar mijn favo boek van het moment is simpel: “Wildevrouw” van Jeroen Olyslaegers. Een historisch meesterwerk dat zich afspeelt in de woelige Gouden Eeuw van Antwerpen en mij maanden na het omdraaien van de laatste pagina nog steeds niet loslaat.’

€ 26,99 – Standaard Boekhandel

3. ‘Blijf bij mij’ van Rika Ponnet

Synopsis in één zin: relatietherapeute Rika Ponnet legt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk allerlei relatieproblemen bloot zodat je de liefde beter leert begrijpen.

Socialmediamanager Fien (25): ‘Word je net als ik keer op keer stevig teleurgesteld in de liefde en betrap je jezelf erop steeds dezelfde fouten te maken? Dan raad ik je echt “Blijf bij mij” aan. Seksuoloog Rika Ponnet belooft je de liefde volledig te begrijpen na het lezen van haar boek. En ik (samen met alle gemarkeerde delen) kan dat alleen maar bevestigen. Onze hechtingsstijl bepaalt meer dan we zelf beseffen welk pad we betreden naar het vinden van een potentiële nieuwe partner. Met vaak alle (negatieve) gevolgen van dien. Klaar om met de juiste bril naar de liefde te kijken? Lezen die handel!’


€ 19,99 – Standaard Boekhandel

4. ‘Swimming Home’ van Deborah Levy


Synopsis in één zin: poëet Joe verblijft met zijn gezin en een andere koppel in een villa in het zuidoosten van Frankrijk, maar eenmaal daar ontmoeten ze een meisje Kitty die vreemd genoeg mag blijven van zijn vrouw.

Hoofdredactrice Eva (42): ‘Dit boek lees ik niet alleen graag, maar geef ik ook graag cadeau. De setting is prachtig, een vakantievilla aan de Franse Rivièra. Je voelt de zon en warmte via de poëtische en erg visuele taal. Het voelt een beetje als een droom. Dit boek zit vol zinnen die je opnieuw en opnieuw wil lezen.’

€ 10,95 – Standaard Boekhandel

5. ‘The Perks of Being a Wallflower’ van Stephen Chbosky


Synopsis in één zin: Charlie is een muurbloempje dat zijn weg probeert te vinden en zich begeeft op onbekend terrein van eerste dates, nieuwe vrienden en familiedrama.

Webredactrice Jolien (23): ‘Ik voel mijn vriendinnen nu al met hun ogen rollen, want ja, ik ga het nog maar eens zeggen: “The Perks of Being a Wallflower” móét je gewoon eens gelezen hebben. Meer zelfs: wat mij betreft mag het verplichte lectuur worden op school. Geen boek dat de struggels van een youngadultboek zo mooi weerspiegelt als dat van Stephen Chbosky. Het is inspirerend, herkenbaar, ontroerend en staat bol van prachtige quotes. En ja, het is intussen ook al verfilmd, maar dat is absoluut geen excuus om het niet in je boekenkast te zetten.’

€ 11,95 – Standaard Boekhandel

6. ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana de Rosnay


Synopsis in één zin: zestig jaar na de razzia waarbij een meisje genaamd Sarah met haar ouders en duizenden joden opgepakt werden, krijgt journalist Julia de opdracht om een artikel over de gebeurtenissen te schrijven, en ontdekt zo ook een geheim over haar schoonfamilie.

Redactrice Herlinde (32): ‘Het blijft een klassieker die je moet gelezen hebben. Een oorlogsroman over de verscheurende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Een bijzonder aangrijpend boek, en tot heden nog steeds een van de enige boeken waar ik écht een traantje bij moest laten.’

€ 15,99 – Standaard Boekhandel

7. ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’ van Zita Theunynck


Synopsis in één zin: het vertelt het bijzondere liefdesverhaal van Anna en Leonard, maar niet op die typische romannetjesmanier.

Lifestyleredactrice Elke (30): ‘Je bent vanaf bladzijde één verknocht. Je wil het boek liefst van al in een ruk uitlezen en de schrijfstijl vind ik heel aangenaam. Oh, en het einde is zo ontroerend en verrassend!’

€ 19,95 – Standaard Boekhandel

8. ‘Begin Again’ van Mona Kasten


Synopsis in één zin: wanneer Allie een nieuwe start maakt aan de universiteit, komt Kaden op haar pad, een bad boy met tatoeages en nonchalante houding, maar helaas ook een arrogante eikel die haar hele leven op z’n kop zet.

Redactrice Ysaline (25): ‘Ik ben een sucker voor youngadultverhalen en dat gaat niet snel veranderen. Ik heb het derde boek uit de reeks al eens aangeraden in de #FlairBookClub en voorlopig heeft er nog geen enkel ander boek aan de ‘Again’-serie kunnen tippen. Voor mij blijft het eerste boek toch het beste, omdat ik dat liefdesverhaal persoonlijk het leukste vind (ik heb iets met bad boys), maar eigenlijk lezen ze allemaal echt supervlot en hebben ze een voor een dramatisch en turbulent liefdesverhaal waarin je héél geïnvesteerd bent. Ik moet het vierde boek nog lezen, maar ik ben er zeker van dat het even leuk zal zijn als z’n voorgangers.

€ 20 – Standaard Boekhandel

9. ‘Van geboren worden ga je dood’ van Ans Vroom


Synopsis in één zin: Sinds het verlies van haar ouders, heeft Eline nog weinig verwachtingen van het leven, maar wanneer ze halsoverkop verliefd wordt op Jonas, verandert er iets in zichzelf.

Chef lifestyle Judith (40): ‘Ik heb dit boek in een weekend uitgelezen. Ans (een ex-Flaircollega trouwens!) won net de cutting edge award voor de beste Nederlandstalige roman van 2020 met haar debuut ‘Moederziel’, die trouwens ook de moeite is. Zij schrijft zo mooi, het boek leest als een film waardoor je je heel erg kan inleven. Het onderwerp is zwaar, een liefdesverhaal met een donker kantje, maar geloof me, je leest het in één ruk uit!

€ 22,50 – Pelckmans Uitgevers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '