Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jolien Meremans

'Het biedt verrijking, vertrouwen in jezelf, voeling met het nu en rust. Heel veel rust.'

‘Ikigai’ onthult het Japanse geheim van een lang én gelukkig leven

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Een nieuwe maand, een gloednieuwe #FlairBookClub. Elke maand tipt één van onze redactrices je een must-read. Zo van die boeken die je niet kan wegleggen en waarvan je niet wil dat ze eindigen. Vandaag tipt redactrice Jolien ‘Ikigai’ van Francesc Miralles en Héctor García, het boek dat het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven onthult.

Waarover gaat Ikigai?


In hun boek gaan schrijver Francesc Miralles en ingenieur Héctor García op zoek naar de oorsprong van ikigai, een Japanse levenskunst die zich grosso modo laat vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn’. Het zou ons leven een reden van bestaan geven. Het zou, naast groene thee en het ongecompliceerde leven in de openlucht, hét geheim zijn achter de buitengewoon hoge ouderdom die de gemiddelde Japanse bevolking bereikt. Volgens de Japanse traditie heeft iederéén een ikigai en is het een van de pijlers die bijdraagt tot ons geluk. De auteurs wijden het eeuwenoude concept in in de 21ste door met behulp van de literatuur, getuigenissen en eigen ervaringen ikigai na te jagen, zodat ook de lezer uiteindelijk zijn ikigai kan vinden. Want gelukkig en optimistisch in het leven staan is goud waard, neem dat maar van de superhonderdplussers – ja, superhonderdplussers! – aan die meewerkten aan het boek.

Favoriete quote?


‘Jeanne stierf een natuurlijke dood na een aangenaam leven waarin ze zichzelf vrijwel niets ontzegde. Tot haar honderdste fietste ze nog. En ze woonde zelfstandig tot ze 110 werd en ermee instemde naar een bejaardentehuis te gaan nadat ze per ongeluk een brandje in haar appartement had veroorzaakt. Het roken gaf ze pas op toen ze 120 was en ze door haar staar niet meer in staat was zelf een sigaret op te steken.’

Waarom moet je ‘m absoluut lezen?


Onze mentale gezondheid kreeg het de afgelopen maanden zwaar te verduren. Laat ‘Ikigai’ je gids zijn om, ook als je het moeilijk hebt, van élke dag te genieten. Het boek geeft je inzicht in wat echt gelukkig maakt, en dat houdt absoluut geen verband met een goed gevulde bankrekening, blinkende wagen op de oprit of mooie examenresultaten. Het ondersteunt je met behulp van rijke getuigenissen, interessante inzichten en verschillende lichamelijke en mentale oefeningen tijdens de zoektocht naar jouw ikigai. Het biedt verrijking, vertrouwen in jezelf, voeling met het nu en rust. Heel veel rust. Want het verzekert je dat je dankzij het vinden van je ikigai een gelukkige toekomst tegemoet gaat.

Het boek leest vlot en legt geen verplichtingen op. Verwacht je niet aan een saai betoog, zweverige tekst à la Ingeborg of resem veelbelovende meditatielessen, wel aan de ideale bedpartner om na een drukke dag en/of tijdens een uitzichtloze week helemaal tot rust te komen. Je belandt ermee in een safe haven en leert genieten van de verfijnde eenvoud van de verse lakens op je bed en dat laatste kopje thee voor het slapengaan. Kortom: het is de rode draad in jouw queeste naar jouw persoonlijke ikigai. En zoals een van de superhelden van de lange levensduur het zelf in het boek zegt: ‘Al doende blijf je leren.’

Ikigai, Francesc Miralles en Héctor García – € 15,99 – de Boekerij


Meer aanraders:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '