https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Getty

De zoveelste stunt van de controversiële straatkunstenaar!

Banksy dropt eigen webshop, maar er shoppen blijkt niet zo eenvoudig

Chloë Foubert

Dat Banksy met zijn werken wel de nodige buzz weet te creëren, staat als een paal boven water. Toch gaat de controversiële straatkunstenaar graag nog een stapje verder. Voor het eerst in zijn carrière lanceert hij een webshop, maar die maakt het shoppers wel erg moeilijk om een van zijn beroemde werken te kunnen bemachtigen…


‘Copyright is for losers’ schilderde Banksy ooit op een muur, maar op die straffe woorden komt de straatkunstenaar nu terug. Eerder deze maand stelde hij namelijk in een leegstaande winkel in de Engelse stad Croydon zijn werken tentoon om zijn auteursrecht te beschermen. Een producent van wenskaarten probeerde dan ook zijn naam te claimen en zo merchandise te verkopen. Iets wat de kunstenaar niet kon laten gebeuren. Gross Domestic Product, ofte GDP, doopte Banksy zijn showroom. Nadat hij zijn statement op Instagram postte, liepen mensen de straat plat om zijn werken te bewonderen.

Ben jij een échte kunstliefhebber?


Ondanks het succes werd de showroom afgelopen zondag toch weer leeggehaald, maar niet zonder een vervolgverhaal. Banksy lanceert namelijk zijn eigen webshop, waarin onder andere enkele items prijken die hij tentoonstelde: van een muziekmobiel die uit beveiligingscamera’s bestaat tot de veiligheidsvest die rapper Stormzy op Glastonbury droeg om zo het geweld in Londen aan te klagen. De prijzen voor deze bijzondere werken? Die zijn verrassend betaalbaar! Zo vraagt de kunstenaar voor een wit T-shirt met daarop het kleine meisje en haar rode ballon 30 pond. Iets waarvoor hij veel meer geld zou kunnen krijgen als je weet dat het originele doek voor zo’n 1,1 miljoen euro over de toonbank ging. Ondanks dat het werk nadien versnipperd werd. Net zoals de witte T-shirt onderaan.

Wie echter iets wil kopen, moet daarvoor wel wat moeite doen. Druk je op add to cart en wil je je bankkaart bovenhalen? Dan krijg je eerst de rake vraag: ‘waarom is kunst essentieel?’. Wie de vraag beantwoordt, krijgt nadien de volgende ludieke mededeling te zien: ‘Als is vastgesteld dat u een echte kunstverzamelaar bent, en we dit artikel in voorraad hebben, dan nemen we contact met u op.’ Die gelukkige wordt uiteindelijk gekozen door stand-upcomedian Adam Bloom. Zo wil Banksy echte liefhebbers de kans geven om een werk van hem in huis te halen en zij die enkel munt willen slaan uit zijn creaties omzeilen. Een straffe stunt die ongetwijfeld nog vervolgd wordt.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content