Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Joshua Newton via Unsplash

Kortom: een strandvakantie op doktersvoorschrift!

AHA: daarom is het strand goed voor je gezondheid

Zon, zee, strand en een ijskoud drankje om van te nippen, dat is voor velen de definitie van een geslaagde vakantie. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom we zo dol zijn op strandvakanties? De wetenschap boog zich over dit vraagstuk en kwam tot een interessante ontdekking.

Het strand, een oase aan rust voor velen. Maar is op strandvakantie gaan echt zo ontspannend, of hebben we onszelf dat gewoon zo ingeprent? Die vraag stelden enkele onderzoekers van Washington University zichzelf voor ze op onderzoek uitgingen. Wat blijkt: het is écht beter voor onze mentale gezondheid.

Strandvakantie

Uit een studie van Washington University bij meer dan 1000 strandbezoekers bleek dat een verblijf aan het strand angstgevoelens, depressie en stress vermindert. Naast je humeur stimuleert de zee ook creativiteit. Het is dus niet zo gek dat je na je vakantie ook vaak het gevoel hebt dat je er weer tegenaan kan of je inspiratie opdoet om mee aan de slag te gaan.

Om je stressniveau te doen dalen moet je niet per se uren liggen bakken op het strand. Het zicht op zee alleen al kan helpen om je te doen ontstressen. Kies dus eens voor een wandeling op het strand, een duikinitiatie of een potje beachvolleybal om te onstpannen.

Dat geldt trouwens ook voor natuurgebieden, meertjes en rivieren. De kleuren groen en blauw die we in de natuur tegekomen, hebben een natuurlijk effect van rust op onze brein. Hoe langer je in die natuur vertoeft, hoe relaxter je zal zijn.

Wonen aan zee

Daarnaast vergeleken de onderzoekers het gedrag van mensen die aan zee wonen met het gedrag van mensen in een drukke stad. Ook daar waren de resultaten opmerkelijk: mensen die met zicht op de zee wonen hebben opvallend minder psychologische problemen. Ook hun stressgehalte ligt behoorlijk laag en ze zijn doorgaans beter in het relativeren van dingen.

En geef toe: die éne barman op het strand of de aquagym-instructeur op vakantie is toch áltijd vriendelijk? Het is dus geen toeval of jobvereiste, maar wetenschappelijk bewezen, want wie aan het water woont is vaak actiever, socialer en aangenamer om een babbeltje mee te slaan.

Hou je brein voor de gek

Oké, we weten ook wel dat het niet evident is om je hele hebben en houden zomaar naar de zee te verhuizen. Niet getreurd, want het onderzoek toont ook aan dat zelfs het bekijken van strandfoto’s al een positief effect heeft op je humeur. Je kan je brein dus perfect voor de gek houden en af en toe jezelf een serotonine boost geven!

Echt in een dipje? Dan is dit je teken om snel een tripje te plannen naar een prachtig strand en de zee. Je weet wel, op doktersvoorschrift natuurlijk! Om je al een beetje op weg te helpen verzamelden wij de mooiste stranden van Europa.

Lees ook:

meren
louvain la neuve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '