Home celebs Harry & Meghan: alles wat je moet weten over the royal wedding...

Harry & Meghan: alles wat je moet weten over the royal wedding of the year

Van de jurk tot de gastenlijst.

@kensingtonroyal + @violetcakeslondon via Instagram

Nog één nachtje slapen en dan is het ein-de-lijk zover voor Harry & Meghan. Voor wie het afgelopen halfjaar onder een steen leefde, zetten wij alles wat je moet weten over the royal wedding of the year nog even op een rijtje, zodat je morgen helemaal up-to-date voor de buis kan zitten.

Het volledige schema van Meghan & Harry’s huwelijksdag kan je hier bekijken. Wil je geen seconde missen? Op deze televisiezenders kan je de bruiloft live volgen.

1 / 16
Het aanzoek
De ring
De huwelijksdatum
De uitnodigingen
De locatie
De koets
De fotograaf
De gastenlijst
De eregasten
De bruidsmeisjes
De bruidskindjes
De jurk(en)
De taart
De bloemen
De muzikale gasten
De huwelijksreis
Het aanzoek
Het aanzoek

Zoals het koppel zelf vertelde tijdens hun eerste tv-interview samen in november vorig jaar – amper enkele uren nadat hun verloving werd bekendgemaakt -, stelde prins Harry dé vraag tijdens een intiem diner in zijn woning Nottingham Cottage.

‘Het was een geweldige verrassing. Het was zo lief en natuurlijk en heel romantisch. Hij is op z’n knie gegaan.’ Naar eigen zeggen was Markle zo enthousiast dat ze haar prins niet liet uitspreken. ‘Ik zei: Kan ik nu gewoon ja zeggen?

De ring
De ring

‘De ring is uiteraard van geelgoud, want dat vindt ze het mooist. De grote steen is afkomstig uit Botswana. De kleine diamantjes eromheen komen uit mijn moeders juwelencollectie, zodat ze altijd bij ons is’, legde Harry uit tijdens het eerder vernoemde tv-interview. ‘Ik vind ’m prachtig’, vulde Markle destijds aan. ‘Harry heeft de ring zelf ontworpen.’

De huwelijksdatum
De huwelijksdatum

Nadat hun verloving op 27 november vorig jaar werd bekendgemaakt, brandde er maar één vraag op ieders lippen: wanneer vindt het huwelijk plaats? Op 15 december werden de fans van Harry en Meghan uit hun lijden verlost: de tortelduifjes zullen elkaar het jawoord geven op zaterdag 19 mei.

De reden waarom het koppel zo snel wilde trouwen, luistert naar de naam prins Philip. Harry heeft een bijzonder hechte band met zijn grootvader van 96. Om er zeker van te zijn dat zijn opa zijn grote dag kon meemaken, zette de roodharige prins vaart achter de trouwplannen.

Foto via @kensingtonroyal
De uitnodigingen
De uitnodigingen

Op 22 maart onthulde Kensington Palace de uitnodigingen voor Meghan & Harry’s bruiloft op Twitter. De Londense drukkerij Barnard and Westwood, die reeds sinds 1985 alle papierwerk voor het Britse koningshuis print, kreeg de eer om de elegante kaartjes met de hand (!) te drukken.

Voor hun huwelijksuitnodiging koos het koppel voor een mix van Amerikaanse en Britse elementen. Zo werd er Amerikaanse inkt van echt goud (!) gebruikt om Engelse papiervellen te bedrukken met het koninklijke logo.

Op bovenstaande foto staat rechtsonder overigens ook de dresscode voor de bruiloft te lezen: de gasten worden verwacht in een kostuum of een jurk met hoed.

Foto via @kensingtonroyal
De locatie
De locatie

Het Britse hof bevestigde in februari dat Harry en Meghan zullen trouwen in St George’s Chapel, die gelegen is op het domein van Windsor Castle. Het is dezelfde kerk waarin prins Harry in 1984 gedoopt werd toen hij drie maanden oud was.

De ceremonie zal om 12 uur (Belgische tijd) beginnen en een uur duren, waarna het koppel om 13 uur met een koets door de straten van Windsor zal rijden. Daarna volgt er een receptie in St. George’s Hall.

Later op de avond zal Harry’s vader prins Charles een diner houden waarop enkel dichte vrienden en familie van het pasgetrouwde koppel zijn uitgenodigd. Verwacht geen saaie bedoening. Harry en Meghan zouden naar verluidt om een avondfeest met tiki-thema hebben gevraagd, inclusief foodtrucks, bier én tropische cocktails.

Helaas zijn er geen persfotografen toegelaten op het avondfeest. Meer nog: alle gasten zullen hoogstwaarschijnlijk hun telefoon moeten inleveren voor ze Frogmore House betreden zodat er zeker geen foto’s of filmpjes van de avond naar de pers kunnen worden gelekt.

Foto via @kensingtonroyal
De koets
De koets

Zoals eerder gezegd zullen Harry en Meghan na de ceremonie in St George’s Chapel zo’n 25 minuten lang doorheen Windsor rijden in een koets. De Ascot Landau-koets, zoals hij officieel heet, is van sentimentele waarde voor Harry. Zijn moeder Diana maakte meermaals gebruik van de koets in de jaren ’80 en ’90 en Harry reed er zelf al een keertje in, meer bepaald op de huwelijksdag van William en Kate in 2011.

De koets, die dateert van 1883 (!), zal getrokken worden door vier paarden met de klinkende namen Milford Haven, Sir Basil, Storm en Tyrone. Die laatste twee zijn vader en zoon.

Indien het regent zal het pasgetrouwde koppel worden rondgereden in de Scottish State Coach, een koets met een glazen dak en ramen die werd gebouwd in 1830.

Foto via @kensingtonroyal
De fotograaf
De fotograaf

Harry en Meghan waren zo tevreden over hun verlovingsfoto’s dat ze besloten om modefotograaf Alexi Lubomirski ook te vragen voor hun huwelijksfoto’s. Een vriendin van Meghan volgde Lubomirski al een tijdje op Instagram en raadde hem aan.

Lubomirski werd geboren in Groot-Brittannië en is de zoon van een Peruaanse moeder en Poolse vader. Op z’n zevende verhuisde hij naar Botswana. Het was zijn stiefvader die Alexi z’n eerste camera gaf. Hij was toen 11. Kort na zijn afstuderen werd Lubomirski voorgesteld aan mode- en portretfotograaf Mario Testino, die hij uiteindelijk vier jaar lang assisteerde. Vandaag is Alexi een succesvolle modefotograaf. Zo deed hij al shoots voor Harper’s Bazaar, Wonderland, GQ en Vogue.

Foto’s via @kensingtonroyal en @alexilubomirski
De gastenlijst
De gastenlijst

Dat de gastenlijst ietwat controversieel is, is een understatement. Zo wilde Harry initieel liever de Obama’s uitnodigen dan huidig Amerikaans president Donald Trump en verkiest Meghan om door haar moeder naar het altaar te worden begeleid, terwijl de traditie voorschrijft dat de vader van de bruid die taak op zich neemt. Om het feest compleet te maken, inviteerde Harry naar verluidt ook zijn exen Cressida Bonas en Chelsy Davy.

Dat Harry en Meghan lak hebben aan stoffige tradities, werd duidelijk toen in april bekend werd dat ze géén politici op hun feest wilden. Niet alleen de Obama’s mochten dus naar hun uitnodiging fluiten, ook Brits premier Theresa May en Canadees premier Justin Trudeau zullen voor de buis moeten plaatsnemen willen ze de festiviteiten op 19 mei volgen. De volledige cast van de advocatenserie ‘Suits’, waarin Meghan tot voor kort de rol van Rachel Zane vertolkte, zou wél uitgenodigd zijn. Ook David en Victoria Beckham – die in 2011 ook aanwezig waren op het huwelijk van prins William en Kate Middleton – zullen van de partij zijn.

Verder zijn er ook 2640 Britse burgers uitgenodigd in St. George’s Chapel, onder wie medewerkers van de goede doelen die Harry en zijn oudere broer William steunen, 100 leerlingen van twee plaatselijke scholen, 610 leden van de gemeenschap van Windsor Castle en stafleden van het Britse koningshuis.

De eregasten
De eregasten

Uiteraard mogen ook Harry’s broer William en diens gezin niet ontbreken op de festiviteiten. Zo zijn prins George (bijna 5 jaar) en prinses Charlotte (3 jaar) twee van de tien (!) bruidskindjes.

Wanneer Britse royals trouwen, spreekt men niet van getuigen, maar van supporters. Eind april bevestigde Kensington Palace het gerucht dat William Harry’s supporter zal zijn. Harry was Williams supporter toen die laatste in 2011 in het huwelijksbootje stapte met Kate Middleton. Wie Meghan zal kiezen als supporter, is nog een groot vraagteken.

Wél is geweten dat Meghans mama Doria Ragland (te zien op de rechtse foto) aanwezig zal zijn op de royal wedding. Vader Thomas Markle Sr. moest verstek geven vanwege een hartoperatieDoria zal mee in de auto zitten die haar dochter naar St. George’s Chapel brengt. Prins Charles zal zijn schoondochter naar het altaar begeleiden.

Foto links via @kensingtonroyal
De bruidsmeisjes
De bruidsmeisjes

Hoewel Meghan geen officiële bruidsmeisjes op haar huwelijk zal hebben – Harry’s verloofde kon naar verluidt niet kiezen tussen haar vele vriendinnen – wordt verwacht dat haar (beroemde) besties toch van de partij zullen zijn op 19 mei.

Van tennisster Serena Williams, actrices Priyanka Chopra en Janina Gavankar, styliste Jessica Mulroney, modeontwerpster Misha Nonoo, producer en auteur Lindsay Roth en pr-manager (en Meghan en Harry’s cupido) Violet von Westenholz is met bijna 99 % zekerheid geweten dat ze de royal wedding vanop de eerste rij zullen mogen meemaken.

Foto via @meghanmarkle
De bruidskindjes
De bruidskindjes

Amper 3 dagen voor de grote dag onthulden Harry & Meghan via een officieel statement welke kinderen de eer krijgen om als bruidskindjes te fungeren op hun huwelijk.

Naast prins George (bijna 5) en prinses Charlotte (3) zullen er nog 8 andere jongens en meisjes op de eerste rij zitten wanneer de prins en zijn bruid elkaar hun jawoord geven, onder wie de 4-jarige Ivy (links op de foto met mama Jessica Mulroney). Check hier de volledige lijst met bruidskindjes.

Foto links via @jessicamulroney
De jurk(en)
De jurk(en)

J. MendelElie SaabLanvin… Toen Meghan Markle in interviews vóór haar verloving werd gevraagd naar haar favoriete bruidslabels, somde ze vooral klinkende namen op. Aan People Magazine verklapte ze destijds haar voorkeur. ‘Voor mij moet een trouwjurk klassiek en simpel zijn, al dan niet met een moderne twist. Ik verkies jurken die speels en romantisch zijn.’

Vorige maand wist een bron dicht bij het koningshuis nog te zeggen dat Meghan – net als Kate Middleton in 2011 – niet één, maar twee bruidsjurken zal dragen op 19 mei.  Een traditionele jurk voor tijdens de ceremonie en de receptie, en een glamoureuze, meer verfijnde jurk voor ‘s avonds. Volgens diezelfde bron maakten ook de labels Burberry, Erdem, Stewart Parvin en Ralph & Russo een grote kans om Meghans jurk(en) te ontwerpen. Dat laatst genoemde duo zou volgens de laatste berichten de grootste kanshebber zijn.

Foto via @inbaldrorofficial
De taart
De taart

Hoewel er een tijdlang werd gespeculeerd dat Meghan en Harry een bruidstaart met bananen(smaak) op hun feest wilden serveren, werd in maart bevestigd dat het koppel op 19 mei zal smullen van een wedding cake met citroen- en vlierbessensmaak. De taart zal worden gebakken door Claire Ptak van de Londense taartenshop Violet Cakes.

Meghan interviewde Ptak, die opgroeide in Californië, enkele jaren geleden voor haar lifestyleblog The Tig (die intussen offline ging). Ptak staat bekend voor haar gebruik van biologische ingrediënten en verse bloemen.

Foto’s via @violetcakeslondon
De bloemen
De bloemen

De bloemen in de kerk zullen verzorgd worden door Philippa Craddock, die haar eigen zaak heeft in Londen. De Britse bloemiste zal uitsluitend bloemen gebruiken die in Groot-Brittannië werden gekweekt, waaronder bloemen uit de tuin van Kensington Palace.

Craddock liet via Instagram weten dat haar designs Harry en Meghan als koppel zullen weerspiegelen en dat ze vooral beuken, berken, witte tuinrozen, pioenen en vingerhoedskruid zal gebruiken.

Foto’s via @philippacraddock
De muzikale gasten
De muzikale gasten

Ed Sheeran, Elton John, Adele… Elke mogelijke Britse artiest werd al genoemd als muzikale gast op Meghan en Harry’s avondfeest. De verrassing was dan ook bijzonder groot toen niemand minder dan Mel B eind februari haar mond voorbijpraatte in een Amerikaanse talkshow en liet uitschijnen dat de Spice Girls zouden mogen optreden op the royal wedding of the year.

De Britse prins is al jaren fan van de populaire meisjesband. Meer nog: in november 1997, enkele maanden na de dood van Harry’s moeder Diana, mocht de toen 13-jarige prins zijn idolen ontmoeten op een evenement voor het goede doel in Johannesburg.

De huwelijksreis
De huwelijksreis

Exact een maand voor hun huwelijk onthulde het Amerikaanse reismagazine Travel and Leisure Meghan en Harry’s huwelijksreisbestemming: Namibië. Verschillende bronnen dicht bij het Britse koningshuis zeggen te weten dat het pasgetrouwde koppel hun wittebroodsweken zo low-key en privé mogelijk willen doorbrengen, en daarom leek het land in het zuidwesten van Afrika hen perfect.

Harry en Meghan zullen logeren in het Hoanib Valley Camp in Kaokoland, een kamp omringd door bergen en woestijnduinen dat deel uitmaakt van een natuurreservaat waar onder meer giraffen, antilopen, zebra’s, struisvogels en leeuwen vrij rondlopen.

Foto via @a2asafaris

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.