Home celebs Billie Eilish schittert op cover van Vogue: ‘Je lichaam tonen mag niet...

Billie Eilish schittert op cover van Vogue: ‘Je lichaam tonen mag niet betekenen dat je geen respect meer krijgt’

In het interview praat de 19-jarige zangeres over haar zelfbeeld, seksualisering van vrouwen in de popcultuur en haar nieuwste album.

billie-eilish-Vogue
© Getty

Billie Eilish (19) schittert op de cover van de Britse Vogue die vanaf 7 mei in de winkelrekken ligt. In een interview met het magazine praat ze openhartig over haar zelfbeeld, seksualisering van vrouwen in de popcultuur en haar nieuwste album.

Muzieksensatie Billie Eilish, die eerder al vertelde dat de manier waarop ze zich kleedt beïnvloed wordt door haar lichaamsbeeld en de aandacht die ze krijgt, ging voor het eerst uit de kleren. De zangeres, die binnenkort een nieuw album uitbrengt, schittert in vintage lingerie op de cover van de juni-editie van de Britse Vogue. ‘Bedankt om mijn visie te respecteren en dit mogelijk te maken’, schrijft ze bij een foto van de cover op Instagram.

Bij die cover hoort nog een shoot en interview waarin Billie dieper ingaat op de opmerkingen die ze kreeg en krijgt over haar uiterlijk. ‘Ik voelde me echt beledigd toen mensen uitspraken deden als “leuk voor haar dat ze zich zo goed voelt bij haar vollere lichaam”. Ze plaatsten mij op zo’n hoog voetstuk dat die reacties alleen maar erger werden.’ Voor de shoot trok ze verschillende korsetten aan. Billie weet zelf hoe controversieel die zijn, maar vindt hun functie wel interessant. ‘Om eerlijk te zijn haat ik mijn buik, daarom. Mijn lichaam is mijn grootste onzekerheid‘, geeft ze toe. Mijn motto luidt: draag wat je wil dragen. En als dat korsetten zijn, dan zijn dat korsetten. Het gaat erom dat je altijd moet doen wat je een goed gevoel geeft. Als je een operatie wil laten uitvoeren, laat die dan ook uitvoeren. Als je een jurk wil dragen waarvan iemand anders vindt dat je er “te dik” in uitziet, draag die dan toch’, legt ze uit.

Seksualisering van vrouwen

Het is voor Billie de eerste keer dat ze zich letterlijk en figuurlijk zo bloot geeft, en dat heeft zo zijn redenen. ‘Als je als vrouw nog maar een beetje huid laat zien, word je al snel een slet of hoer genoemd. Je lichaam en huid laten zien zou niet mogen betekenen dat je plots geen respect meer krijgt. En stel dat ik een slet of hoer zou zijn, so what? Laten we elkaar daarin steunen.’

Verder praat de zangeres ook nog over haar nieuw album dat op 30 juli gereleased wordt. Zo zingt ze in het nummer ‘Your Power’ over iemand die misbruik heeft gemaakt van een minderjarige, die niet inziet wat de misbruiker fout heeft gedaan. Hij of zij is er zich dus niet van bewust hoe verkeerd het is wat de misbruiker doet. ‘Het is een open brief aan mensen die van zulke situaties profiteren, meestal mannen’, vertelt ze over het nummer. ‘Ik zou het trouwens appreciëren als mensen naar me luisteren en niet enkel proberen uit te zoeken over wie het nummer gaat. Het gaat namelijk echt niet om één persoon. Je zou kunnen denken: het is omdat ze in de muziekindustrie zit. Maar neen, dit gebeurt echt overal. Ik ken geen enkel meisje of vrouw die geen rare of slechte ervaring heeft gehad met iemand die verkeerde bedoelingen had. En ook mannen, er wordt ook constant misbruik gemaakt van jonge jongens.’

‘Wees wie je wil zijn’

Eilish sluit het interview af door het verleden achter zich te laten. Ze was als jonge tiener heel lang depressief, zonderde zich af van alles en iedereen en deed aan zelfverminking, maar zou zich nu echt goed voelen. ‘Je moet niet proberen te zijn wie je oude ik leuk zou vinden. Je moet iemand proberen te zijn wie je toekomstige ik zal zijn. Je moet zijn wie je op dit moment graag wil zijn en waar je je goed bij voelt. Zelfs dingen die permanent lijken kunnen ongedaan worden gemaakt’, besluit ze.

Het volledige interview kan je lezen op de website van Vogue.

Wil je na het lezen van dit artikel met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op het nummer 106.

Lees ook: