Home Body & Mind Vanaf nu val jij wél af

Vanaf nu val jij wél af

Dé truc: boost je metabolisme

Je metabolisme is dé motor van je lichaam. Loopt hij al gesmeerd, dan kun je je lichaam in topvorm houden. Sputtert de jouwe? Dan is het hoog tijd om je metabolisme op snelheid te brengen.

BOOST JE METABOLISME
1. SPORT!
Doe minstens 3 x per week aan sport. Cardiotraining als lopen, fietsen of zwemmen is ideaal. Tot twee uur na de inspanning blijft je stofwisseling op topsnelheid
presteren.

2. EET VAAK (MAAR MET MATE!)
Eet tussen je maaltijden
een gezond tussendoortje om honger te voorkomen. Op die manier blijft je lichaam optimaal verbranden. Als je maaltijden overslaat, gaat er in
je lichaam een instinctieve alarmbel af: hongersnood! Als gevolg gaat je lichaam het voedsel trager verbranden zodat je reserves niet snel opraken.

3. GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN
Begin je dag niet met een half opgepeuzeld boterhammetje. Neem de tijd om uitgebreid te ontbijten: volkorenbrood, yoghurt en vers fruit. Zo werkt jouw metabolisme
meteen op volle toeren.

4. WATER (DE REST KOMT LATER)
Drink minstens 8 glazen water per dag. Water zuivert je lichaam van chemische afvalstoffen. Zonder die stoffen kun je beter calorieën verbranden.

5. SUPERSPIEREN
Sport verbetert je conditie en bezorgt je spieren. Die spieren verbruiken stukken meer energie dan vet, en dat zorgt voor een hoger metabolisme. Je hoeft voor die spieren niet naar ingewikkelde toestellen in de fitnesszaal te grijpen. Ook van lopen en fietsen krijg je spieren.

6. FUN = FIJN VOOR DE LIJN
Stress is niet goed voor jou
, je algemene gezondheid én voor je metabolisme. Het zet jouw lichaam onder spanning, vreet je uurtjes slaap aan en vertraagt jouw
voedselverbranding.

7. SHOPPEN!
Zet dit op je winkellijstje: fruit, groenten, bruin brood, rijst en pasta. Het zijn stuk voor stuk complexe koolhydraten die je metabolisme versnellen.

De Metabolismebloopers top 3:
1. CRASHDIËTEN
Heb je in je leven al vaak een crashdieet gevolgd? Dan wordt je metabolisme steeds trager en trager. Meer, gezonder en regelmatiger eten is de enige oplossing.

2. LIEVER LUI DAN MOE
Sport je niet, dan werkt je metabolisme stukken trager. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om je metabolisme op peil te houden met sport.

3. MAALTIJDEN OVERSLAAN
Ook al heb je gezondigd of te veel of te vet gegeten: sla je volgende maaltijd niet over. Zondigen en daarna een maaltijd overslaan, heeft slechtere gevolgen voor je metabolisme dan zondigen en daarna een doorsnee gezonde maaltijd eten.