Home Body & Mind OEPS: dit is de reden waarom je beter níét samen met je...

OEPS: dit is de reden waarom je beter níét samen met je partner in een bed slaapt

Zou jij overwegen om apart te slapen om zo je nachtrust te bevorderen?

Belga Image
Volgens een Brits onderzoek slapen we veel beter zonder partner dan mét. Maar liefst 29 % van de ondervraagden beweert dat hun partner hun een slechte nachtrust bezorgt. Dr. Guy Meadows, slaapdeskundige en oprichter van de Britse Sleep School, legt uit hoe dat komt en wat je eraan kan doen. 

Apart slapen: taboe of dé oplossing?

Lig jij ook wel eens wakker van een snurkend lief? En doe jij ook geen oog dicht wanneer je partner nog wil lezen met het nachtlampje aan? Dan is apart slapen misschien wel dé oplossing. Hoewel er nog een groot taboe op rust, zou apart slapen niet alleen je nachtrust maar ook je gezondheid ten goede komen. 
 
Uit een studie van de Britse University of Leeds blijkt dat 29 % van de ondervraagden zegt slecht te slapen door hun bedpartner. De meest voorkomende oorzaken van slaapgebrek? Snurken, op een verschillend uur gaan slapen en opstaan en lezen in bed wanneer de ander wil slapen. 
 

via GIPHY

‘Een mens heeft zelden dezelfde slaapgewoonten als zijn partner’

‘Het gebeurt zelden dat je twee mensen vindt die er dezelfde slaapgewoonten op na houden. Een bed delen kan daarom erg moeilijk zijn en tot slaaptekort leiden’, aldus dokter Guy Meadows, slaapexpert en oprichter van de Britse Sleep School. 
 
Meadows vindt een apart bed of een andere slaapkamer dan ook niet zo’n gek idee. Al begrijpt hij wel dat veel koppels hier weigerachtig tegenover staan. Daarom heeft hij enkele tips: 
  1. Gebruik oordopjes en/of een oogmasker zodat je partner nog wat kan lezen in bed, maar jij er geen last van hebt. 
  2. Slaap niet onder één donsdeken, maar gebruik meerdere aparte lakens. Zo kan ieder zijn eigen temperatuur bepalen, wat de nachtrust bevordert.
  3. Doe iets aan het snurkprobleem van je partner. Meadows raadt aan de koe bij de hoorns te vatten en op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. ‘Alcohol voor het slapengaan, overgewicht of een allergie kunnen aan de basis liggen’, stelt Meadows.
     

via GIPHY
 

Lees ook: