Home Body & Mind Goedkoop gezond eten: het kan!

Goedkoop gezond eten: het kan!

Corbis
Gezond eten lijkt altijd duurder te zijn. En dat is ook vaak zo. Een spaghetti bolognaise maken kost nu eenmaal minder dan verse groenten met vis bereiden. Toch kan je met de 7 volgende tips ook met een klein budget een gezonde levensstijl bekomen. 

1. Eet volgens het seizoen

Fruit en groenten buiten hun seizoen kopen is peperduur. Ze moeten geïmporteerd worden uit het buitenland en zijn dus niet ideaal om op dat moment mee naar huis te nemen. Check een groente- en fruitkalender en slaag erin elke avond een variatie van groenten op je bord te toveren. 

Groentekalender: klik hier – Fruitkalender: klik hier

2. Kook grotere porties 

Voor 1 iemand een maaltijd koken is duur. Maak eerder een ratatouille voor 10 man, serveer de overschot een tweede keer die week en vries het laatste deel in. Het bespaart je geld en tijd! 

3. Shop sales of ga naar de markt

Voorverpakte pakjes sla kopen in de supermarkt is duurder dan een krop sla op de markt gaan halen. Ben je toch eerder een supermarkttype, kijk dan regelmatig in brochures en op websites welke producten er in de aanbieding zijn. 

4. Maak soep

Restjeskoken is fantastisch als je budgetvriendelijk wilt leven. En daar hoef je heus niet altijd supercreatief voor te zijn. Maak op het einde van de week een soep van alle groenten die overblijven. Heerlijk en gezond! 

5. Maak een boodschappenlijstje

Ga een keer per week naar de winkel in plaats van een aantal keer te gaan. Zo kan je grote hoeveelheden kopen en bespaar je geld. Maak op voorhand een lijstje en houd je daar ook aan. Een extra pak snoep, chips en wat salami'tjes zorgen ervoor dat je rekening flink de hoogte in schiet. 

6. Drink meer water 

Frisdrank zorgt ook voor een hap in het budget. Koop het alleen nog maar voor speciale gelegenheden en drink meer water. Water is veel goedkoper en bovendien ook gezonder. Een filter kopen om je kraantjeswater te zuiveren is een oplossing die zelfs nog budgetvriendelijker is.