Home Body & Mind Belgisch topmodel Hanne Gaby Odiele praat voor het eerst over haar interseksualiteit

Belgisch topmodel Hanne Gaby Odiele praat voor het eerst over haar interseksualiteit

Ze werd geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken.

Instagram: @HanneGabySees
We kennen haar al jarenlang uit modeshows, magazines en campagnes. Maar in een interview met de Amerikaanse krant USA Today onthulde het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele vandaag een geheim dat ze jarenlang verborgen hield. De 28-jarige schone uit Kortrijk werd namelijk geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken.
In het interview met USA Today onthult Odiele dat ze lijdt aan het androgeen ongevoeligheidssyndroom (AOS). Dat is een erfelijke afwijking waarbij een vrouwelijk lichaam wordt gecombineerd met XY-chromosomen van mannelijke geslachtsklieren. De aandoening kan zich op verschillende manieren manifesteren. Zo werd het 28-jarige model uit Kortrijk geboren met inwendige teelballen die niet indaalden.
 

Operatie zonder toestemming

Hanne Gaby, die al jarenlang in New York woont en afgelopen zomer trouwde met de Amerikaanse dj John Swiatek, vertelt verder in het interview dat de teelballen chirurgisch werden verwijderd toen ze tien was, maar wel zonder haar toestemming. ‘Dokters vertelden aan mijn ouders dat ik kanker zou kunnen krijgen en niet zou ontwikkelen als een normaal meisje.’
 
 

'Ik wist dat er iets met me scheelde'

Pas drie jaar later ontdekte Odiele de reden achter de operatie. ‘Op een bepaald moment na de operatie wist ik dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen (vrouwen met AOS hebben geen baarmoeder en zijn daarom onvruchtbaar). Ik wist dat er iets met me scheelde.’
 
Het topmodel zegt een trauma te hebben overgehouden aan de operatie en de hele geheimhouding errond. Dat is meteen ook de reden waarom ze dokters oproept om geen operaties uit te voeren bij kinderen met AOS zonder hun toestemming. 
Ik ben kwaad dat chirurgische ingrepen zonder toestemming van kinderen nog steeds gebeuren.
‘In deze tijdgeest zou het perfect moeten kunnen om hierover te praten. Ik ben trots op het feit dat ik interseksueel ben, maar ik ben kwaad dat chirurgische ingrepen zonder toestemming van kinderen nog steeds gebeuren’, aldus Odiele. 
 

Gevolgen niet te overzien

AOS komt voor bij 1,7 % van de wereldbevolking. Door geslachtskenmerken chirurgisch te verwijderen, kunnen personen met de aandoening voor de rest van hun leven afhankelijk zijn van hormoonvervangende medicijnen. Andere mogelijke gevolgen zijn een verlaagd libido, infecties aan de urinewegen en incontinentie.
Als iedereen van in het begin eerlijk was geweest, had ik nu geen trauma.
Ook de psychologische gevolgen van zulke operaties zijn niet te onderschatten. Of zoals Odiele het zelf stelt: ‘Interseksualiteit is niet zo erg, maar als iedereen van in het begin eerlijk was geweest, had ik nu geen trauma’.
 Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.