Home Body & Mind 9 signalen dat jij een uitsteller bent

9 signalen dat jij een uitsteller bent

Corbis
Iedereen stelt wel eens iets uit. We doen liever eerst de leuke dingen, en dan pas de saaie of vervelende taken. Maar sommige mensen doen dat altijd. Studeren doen ze pas de dag voor het examen, een verslag schrijven op het werk doen ze een uur voor de deadline. Ook al wéten ze dat het veel stress veroorzaakt. Ben jij ook een eeuwige uitsteller? Kom het te weten door deze 9 signalen.

1. Elke dag heb je minstens 1 keer een knagend gevoel vanbinnen, omdat je goed genoeg beseft dat je dringend moet beginnen. En wanneer je merkt dat je écht bijna geen tijd meer hebt, slaat de paniek toe.
 

2. Telkens als je er wil aan beginnen, geraak je heel snel afgeleid. Oh, een berichtje op Facebook. Hé, die vriendin is naar zee geweest vandaag. Oei, mijn bureau is wel heel vuil, misschien toch even opruimen. Mmm, ik krijg er spontaan honger van, eerst even iets eten dus.
 

3. Je vraagt je af of je de deadline niet kan omzeilen. En je maakt al een lijstje met mogelijke excuses om toch een nieuwe deadline te kunnen krijgen.
 

4. Zolang de deadline niet in de buurt komt, blijf je het uitstellen. Zelfs als het drie uur in de namiddag is en de deadline de volgende morgen is. Dan nog blijf je uitstellen.

5. Uiteindelijk moet je dus de hele nacht doorwerken, zodat je het werk min of meer af krijgt. Met veel, héél veel koffie.
 

6. De volgende morgen beloof je jezelf plechtig dat je nooit meer iets zal uitstellen.
 

7. Maar die avond zit je alweer op café met je vrienden. Prioriteiten en zo.
 

8. Omdat je zelden iets op tijd heb af hebt, ben je niet altijd helemaal tevreden met je werk.
 

9. Je bent altijd jaloers op mensen die wél altijd mooi op tijd zijn met hun werk. Maar het zelf doen? Nee hoor, het komt toch altijd goed!

* Er is gelukkig ook goed nieuws, want uitstelgedrag maakt ook gelukkig!