Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Veer

Mindfulness @ home voor dummies!

Hoe pas je mindfulness thuis toe?

Mindfulness zou je kunnen vertalen naar aandacht: aandacht voor alle activiteiten die je doet in je leven. Ook thuis is het belangrijk om het mindful-zijn onder de knie te krijgen. Met deze tips ga jij je huishoudelijke taken niet meer zien als een last, maar als manieren om meer te genieten van het hier en nu.

Mindful wakker worden

Voor je uit je bed springt om aan de dag te beginnen, probeer eerst eens dit: adem diep in en uit. Concentreer je volledig op je ademhaling. Denk dan aan drie dingen waarvoor je dankbaar bent – je geliefde, je thuis, je kinderen, je huisdier. Voor de foodies: misschien zelfs je volgende maaltijd. Sta dan rustig op.

 

Begeef je nu even in de leefwereld van je kat: rek je volledig uit. Voel je spieren uitrekken na een hele nacht in het warme bed gelegen te hebben. Als je tijd hebt, kun je enkele yogaposes uitproberen of helemaal tot rust komen door meditatie.

 

Doe je alledaagse taken met volle aandacht

Geef je huishoudkarweitjes een andere naam om het wat leuker te maken. Bekijk het stof afnemen niet meer als gewoon saai het stof verwijderen, maar doe er een dansje bij. Goed voor mind én body. Schakel je gsm, je tablet en de tv uit. Zorg ervoor dat niets je kan afleiden.

 

Je alledaagse taken zijn trage, repetitieve fysieke taakjes – perfect voor mindfulness. Enkele voorbeelden:

 

De afwas doen

Stop niet gewoon alles in de vaatwasser, maar haal de fles Dreft boven. Het klinkt misschien een beetje belachelijk, maar door volledig op te gaan in het afwassen ga je je kalmer en meer relaxed voelen. Na de afwas voel je je klaar voor iets creatiever werk. Wees bewust van alles: van het warme water tot de bubbels.

 

Denk tijdens het afwassen aan welke gedachten je hoofd binnendringen. Probeer elk bord te wassen alsof het de eerste keer is en probeer zeker niet te denken aan andere klusjes die nog moeten gedaan worden. Het enige wat telt, is de vuile afwas.

 

Kijk naar het resultaat als alles proper is. Feliciteer jezelf dat je de tijd hebt genomen om de afwas te doen op een bewuste manier.

 

Zo moet het dus niet...

 

via GIPHY

 

Stofzuigen

Meestal denk je tijdens het stofzuigen aan andere dingen. Om volledige mindfulness te ervaren tijdens het stofzuigen doe je deze dingen: observeer je vloer, hoe vuil is hij en hoe ziet hij eruit? Probeer te letten op voorwerpen die het stofzuigen kunnen tegenhouden, ruim alle dingen op die je beletten om in één keer door te stofzuigen. Word je bewust van je eigen lichaam, je emoties en de gedachten die door je hoofd spoken. Je kan je beter focussen als je niet constant moet stoppen.

 

Schakel de stofzuiger aan. Word je bewust van het geluid en de bewegingen van de stofzuiger. Probeer een kalm ritme te zoeken. Als alles klaar is, schakel je de stofzuiger uit en kijk hoe je jezelf voelt. Bekijk het resultaat en wees trots op jezelf.

 

via GIPHY

 

Douchen

Ook douchen kan mindful. In plaats van te denken aan de taken die je na het douchen moet doen, concentreer je je op het warme water en het geluid ervan, de geur van je zeep en je handen op je lichaam tijdens het inzepen.

 

Neem een voorbeeld aan deze beestjes!

 

via GIPHY

 

Bron: How to use Mindfulness at home – For Dummies

 

Flair zorgt in maart elke dag voor een beetje meer mindfulness in je leven. Week 1 van Mindful Maart draait rond mindfulness bij je thuis. Bekijk hier de Mindful Maart-kalender.

 

Lees hier alle artikels van Mindful Maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '