Home Uit & thuis Zo scoren onze universiteiten dit jaar in de top 500 van beste...

Zo scoren onze universiteiten dit jaar in de top 500 van beste universiteiten ter wereld

De nieuwste Academic Ranking of World Universities werd vannacht vrijgegeven.

Belga Image
Bij heel wat universiteitsstudenten blijft het helaas een eeuwige discussie: 'Nee, míjn universiteit is de allerbeste.' Een tikkeltje kinderachtig, onzes inziens, aangezien smaken nu eenmaal verschillen en niet iedereen hetzelfde van een opleiding verlangt.

De Academic Ranking of World Universities zorgt ook dit jaar opnieuw voor een objectieve ranking van alle universiteiten ter wereld. De lijst werd samengesteld door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai.

Objectief waardeoordeel

Een heleboel objectieve maatstaven hielpen de Jia Tong-universiteit om de lijst samen te stellen. Zo speelden mee: het aantal alumni dat een Nobelprijs won, het aantal academische artikels van de universiteit dat gepubliceerd wordt, het aantal papers dat is opgenomen in de Science Citation Index en het aantal academische prijzen die de professoren per universiteit ontvingen.

Top 4

Op één prijkt al sinds 2003 de Amerikaanse Harvard University. De hele top drie is Amerikaans want Harvard wordt op de hielen gezeten door de eveneens Amerikaanse universiteiten Stanford en Berkeley. Op een mooie vierde plaats staat de Britse universiteit van Cambridge.

Belgische universiteiten

De UGent scoort in België het hoogst met zijn 62ste plaats. Tegenover vorig jaar steeg de Gentse universiteit maar liefst negen plaatsen. De KU Leuven zakte dan weer van plek 90 naar plek 93. Daarmee zijn de enige twee Belgische plekken in de top 100 verdeeld. De Universiteit van Louvain-la-Neuve en de ULB bevinden zich tussen plek 151 en plek 200. De Universiteit Antwerpen en de VUB veroverden een plekje tussen plaats 201 en plaats 300 en de Universiteit van Luik bevindt zich tussen de nummers 301 en 400 van de wereld.

Uiteraard is deze top 500 gebaseerd op heel wat maatstaven die voor de gemiddelde student niet al te belangrijk zijn. Misschien zijn voor jou de aangename proffen en de interessante leerstof wel het allerbelangrijkst. Laat deze top 500 je dus vooral niet van de wijs brengen!

via GIPHY

Lees meer: