Home Uit & thuis Ver op reis? Dankzij dit to do-lijstje zal alles vlekkeloos verlopen

Ver op reis? Dankzij dit to do-lijstje zal alles vlekkeloos verlopen

Er zijn enkele belangrijkere zaken dan het vinden van een nieuwe bikini

Veer
Hoe verder je op reis gaat, hoe paradijselijker, avontuurlijker en indrukwekkender de bestemming vaak is. Maar een verre reis brengt ook meer risico's en dus meer voorzorgen met zich mee. Vink voor vertrek deze checklist af en je kan met een gerust hart en veel kriebels in de buik beginnen aan wat ongetwijfeld een geweldig avontuur wordt.

1. Het allerbelangrijkste zijn je documenten.

Check de geldigheidsdatum van je paspoort en informeer je over de regels in het land waar je heengaat, want soms moet die pas nog minstens 6 maanden geldig zijn. Kijk ook na of je een visum nodig hebt om in het land binnen te geraken. En om met de auto te rijden, heb je in sommige landen een internationaal rijbewijs nodig.

2. Maak altijd een kopie van je paspoort (en eventueel van je andere belangrijke documenten).

Mocht je je paspoort kwijtraken, zal het aanvragen van een tijdelijk document veel sneller en makkelijker gaan als je een kopie hebt.

3. Surf naar de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en zoek op welke vaccinaties verplicht en welke aangeraden zijn voor jouw bestemming.

Doe dit best een maand voor vertrek, want veel vaccinaties hebben enkele weken nodig om helemaal te werken.

4. Zoek op hoe het op jouw bestemming gesteld is met muggen, vooral de ziektedragende.

Voor malaria kan je bijvoorbeeld tabletten nemen en een muskietennet is op enkele plaatsen ten zeerste aangeraden. Zelfs al dragen de prikkende rotzakjes geen ziektes in het land waar jij heengaat, is het aangeraden op tropische bestemmingen muggenwerende spray of iets dergelijks bij te hebben. Kwestie van je niet dood te ergeren aan de onophoudelijke jeuk.

5. Zorg ervoor dat je altijd en overal pijnstillers en iets tegen buikloop bij je hebt.

Kraantjeswater en eten in tropische landen kunnen je darmen al eens overhoop leggen en hoogtes en hitte zijn vaak oorzaken van hoofdpijn.

6. Kijk je reisverzekering na.

Weet je wat je moet doen of wat je zelf moet betalen als je op reis naar de dokter zou gaan? Is jouw verzekering wel geldig in dat land? Ga eens langs bij je mutualiteit om het na te vragen.

7. Neem meerdere internationale stekkers mee.

Tijdens de korte momenten waarop je toegang hebt tot stopcontacten, zal je je gsm én je fototoestel willen opladen terwijl je mogelijk nog eens je haar staat te drogen ook. Meerdere stekkers zijn een must, want je wil niet, nooit, never met een camera zonder batterij voor die indrukwekkende waterval staan.

8. Zoek de geldsituatie uit.

Welke munt of munten worden er gebruikt en wat is de wisselkoers? Zorg ervoor dat je weet welke bankkaarten je op je bestemming kan gebruiken om te betalen en af te halen. Bel naar je bank om je te informeren, want bepaalde kaarten (bijvoorbeeld Maestro) moet je voor verre bestemmingen laten 'openzetten' vooraleer je ze kan gebruiken. Onthou dat wisselkoersen op luchthavens meestal niet goed zijn, dus je wisselt misschien best al een klein bedrag in je bank thuis. Dat kan enkele dagen duren, want de meeste munten hebben ze in de bank niet zomaar voorhanden.

9. Zoek op voorhand al enkele leuke eetadresjes en activiteiten op.

Op reis heb je niet altijd internet voorhanden. Als je zonder enige leidraad op zoek moet naar een leuke restaurantje terwijl ieders maag al flink knort, kom je al gauw terecht in de eerste beste fastfoodketen waar zelfs de foto's van het eten niet appetijtelijk zijn. Sites zoals Tripadvisor leiden je makkelijk naar de gezelligste plekjes en vertellen je welke activiteiten je niet mag missen.

10. Bereid je huisje en je omgeving voor.

Gooi alles uit je koelkast waar na een tijdje haar of zelfs pootjes op kan staan weg. Doe al je was. Vraag iemand om je plantjes water en je goudvis eten te geven. Laat je reisplan en eventuele adressen achter bij je ouders of iemand anders uit je omgeving. Ze zullen het hoogstwaarschijnlijk nooit nodig hebben, maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn.

Lees ook:

Deze 10 prachtige plekjes werden in 2016 (tot nu toe) het vaakst gepind

De 14 hipste hostels ter wereld

19 films die je reisinspiratie zullen geven

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.