Home Uit & thuis SAY WHAT?! Universiteiten willen academiejaar drastisch veranderen

SAY WHAT?! Universiteiten willen academiejaar drastisch veranderen

Om de vijf weken examens en al tweede zit in juni?!

Er zijn grote veranderingen op til in het universitair onderwijs. Zo willen de universiteiten van Gent en Leuven ten vroegste in academiejaar 2019-2020 een nieuw systeem doorvoeren waarbij studenten starten op 1 september, ­ze om de vijf weken examens hebben en de tweede zit plaatsvindt in juni in plaats van in augustus of september. 
Een werkgroep van de UGent zou vier scenario’s hebben uitgewerkt, die de komende weken en maanden intern zullen worden bekeken. In alle vier start het academiejaar op 1 september.
 
Volgens de werkgroep zouden examens beter gespreid worden, en wie herexamens heeft, kan die al afleggen in juni in plaats van aan het einde van de zomer. Wie wél slaagt, kan eind mei zijn out of office-bericht al instellen. 
 
In Leuven zijn de plannen minder concreet dan bij de UGent, maar de KUL zou wel dezelfde richting willen uitgaan. Beide universiteiten zouden overeengekomen zijn om de hervorming ten vroegste vanaf het academiejaar 2019-2020 te laten ingaan.
 
Idealiter zou het systeem ook doorgevoerd worden bij de ­universitaire instellingen van Brussel en Antwerpen, maar zij zien voorlopig af van de hervormingen. 
Bron: Het Laatste Nieuws
Lees ook: