Home Uit & thuis OPINIE: ‘Ik veeg mijn poep niet af met zwart-geel-rood toiletpapier, Carl Huybrechts’

OPINIE: ‘Ik veeg mijn poep niet af met zwart-geel-rood toiletpapier, Carl Huybrechts’

Reporters
‘De duivelsgekte is zoals Halloween: het bestaat niet en commercie dringt het ons op.’ Carl Huybrechts was gisteravond te gast in het NOS-programma 'Studio France', en dat ter ere van de match van de Rode Duivels tegen Hongarije. De voetbalcommentator deed daar een opmerkelijke uitspraak.

Autch, Carl Huybrechts. Je hoeft niet gemeen te doen omdat je niet naar de voetbaltalkshow 'Panenka!' op Eén mocht komen. Je woorden doen pijn; ons zwart-geel-rode hart bloedt. Want weet je, Carl, de commercie dringt mij helemaal niks op. Het is trouwens niet netjes om een hele natie woorden in de mond te leggen. Spreek liever voor jezelf en niet voor een ander. Nee, ik hou niet van voetbal. Meer nog, ik zou nog liever een woordenboek lezen dan 90 minuten naar 22 ventjes en een bal te kijken. Maar mijn innerlijke chauvinist dwingt mij om van onze Rode Duivels te houden. Hoe kan je er trouwens níét van houden; heb je hun lichamen al eens gezien?

'Het is niet omdat ik duivelsgek ben, dat ik tricolore Zwanworstjes eet'

Het is niet omdat ik Duivelsgek ben, dat ik tricolore Zwanworstjes zit te eten of mijn poep afveeg met zwart-geel-rood toiletpapier. Ik hoef dat niet. Ik zet hoogstens drie strepen – in de goede richting – op m’n kaken. Maar that’s it. Niemand dwingt mij daartoe, ik wíl dat. Ik wíl de lucht uit mijn longen schreeuwen wanneer Hazard dan eindelijk de bal binnen trapt. Ik wíl geëmotioneerd zijn wanneer het 0-4 wordt tegen Hongarije. Ik wíl een steek van teleurstelling voelen wanneer Thomas Vermaelen wordt geschorst voor de volgende match tegen Wales. Niemand vraagt mij dat, Carl. Dat heet vaderlandsliefde. Op zo’n moment ben ik trots dat ik Belg ben. Toegegeven, dat gevoel is soms ver te zoeken in ons land. Maar als er een zeldzame opflakkering van vaderlandsliefde is, waarom zou je jezelf dan niet overgeven aan dat gevoel? Misschien ben ik jong en naiëf, maar ik zou echt kunnen huilen van zo veel groepsgevoel. Het is zó schoon. Een hele natie – behalve jij dan – die zich achter elf jongens schaart. Omdat ze op een bal kunnen schoppen, dan nog! Zelfs koningin Mathilde verliest er haar cool door en supportert enthousiast mee.

En ik weet dat zodra de Rode Duivels uit het EK liggen, al die tricolore liefde als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar dat kan me niets schelen. Vergelijk het met een vakantieliefde. De Duivelsgekte die nu in ons land heerst, is als de coup de foudre van destijds op de camping. Wanneer je na twee weken bruin gebakken in de auto naar huis stapt, weet je dat het mooi is geweest. Heb jij dan nooit een vakantielief gehad, meneer Huybrechts?

Echt waar, Carl, het heeft echt niks met commercie te maken. Al geeft Devos & Lemmens zijn duivelse sauzen bijna gratis weg, je hóéft die niet te kopen, hè. Liefde zit in je hart en niet in je portemonnee. Ik vier trouwens geen Halloween. Misschien ben jij gewoon zo’n plooier.

Met tricolore groetjes,

Isa

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.