Home Uit & thuis NOSTALGIE: Cath Luyten ontmoet haar grote jeugdheld Mr. Kaktus aka Peter Jan...

NOSTALGIE: Cath Luyten ontmoet haar grote jeugdheld Mr. Kaktus aka Peter Jan Rens in ‘Buurman, wat doet u nu?’

VRT
In de nieuwe tv-reeks ‘Buurman, wat doet u nu?’ op Eén gaat Cath Luyten op bezoek bij onze (bekende) noorderburen. Deze week was Peter Jan Rens, aka Meneer Kaktus van ‘De Grote Meneer Kaktus Show’ aan de beurt.
Cath Luyten vertrok duidelijk met een bang hart richting Nederland. Ze had niet alleen een onrustige nacht achter de rug omdat ze op het punt stond haar jeugdidool te ontmoeten, de afgelopen jaren haalde Meneer Kaktus aka Peter Jan Rens (bijna 66) verschillende keren de Nederlandse pers met verhalen over fraude, ruzies en geldproblemen. 
 
Voor wiens geheugen even opgefrist moet worden (of wie nu denkt ‘Peter Jan wié?’): eind jaren ’80 maakte Rens furore als de gekke Meneer Kaktus, het hoofdpersonage van het – om het met de woorden van Luyten te zeggen – ‘mafste en meest waanzinnige televisieprogramma aller tijden’ genaamd ‘De Grote Meneer Kaktus Show’. Het succes van de show ging over de landsgrenzen heen, want ook voor vele Vlaamse kijkers die vandaag tussen de 35 en de 40 jaar zijn, is Meneer Kaktus pure nostalgie. 
 


De eerste ronde

Een ietwat zenuwachtige Cath belde aan bij een huis op een camping in Culemborg (Gelderland) waar Rens letterlijk een dag bleek te wonen. Hij leefde al in Shanghai, Bangkok en Tenerife en settelde zich nu opnieuw in Nederland met zijn 44 jaar (!) jongere vriendin Virginia en hun peuterdochter Djelisa. Hoewel, ‘settelen’ … ‘Hier blijf ik zeker een half jaar’, lachte hij toen Cath vroeg hoe lang hij van plan was er te wonen. 
 
‘Ze is wel een beetje jonger hé, je nieuwe vriendin’, stelde Cath toen ze een foto van het koppel tegen de muur zag hangen. ‘Het is belachelijk’, grinnikte Rens. ‘Djelisa’s oma, de moeder van Virginia, is vijftien jaar jonger dan ik.’ Maar zijn groene blaadje weet wel van wanten. De 22-jarige Virginia houdt in haar eentje het gezin recht door op de markt te staan in Amsterdam. Bovendien zorgt ze voor de financiën. ‘Ik ben daar namelijk niet erg goed in’, gaf Rens eerlijk toe. ‘Ik zeg overal ‘ja’ op en ik geef geld weg als ik geld heb. Daarom beheert Virginia nu mijn financiën.’

Peter Jan rens

Eens Peter Jan en Cath met Djelisa op de markt arriveerden, werd hij meteen herkend als Meneer Kaktus. Mensen spraken hem aan, wilden met hem op de foto en begonnen spontaan ‘Het Grote Meneer Kaktus Lied’ te zingen. ‘Mensen zijn altijd zó vriendelijk. Hier wordt ik echt gelukkig van’, aldus Rens. 
 

Applaus voor jezelf 

In de auto op weg naar de afhaalchinees wilde Cath wel eens van Virginia weten of Peter Jan nu écht Meneer Kaktus is. ‘Hij is en blijft een kind, dat houdt ‘m jong’, antwoordde ze. 
 
Terwijl ze wachtten op de bestelling vertelde Virginia over de zwarte sneeuw die ze samen met haar verloofde al zag. ‘Iedereen heeft wel eens financiële problemen, maar die van ons worden steeds breed uitgesmeerd in de pers. En het houdt maar niet op.’ 

Iedereen heeft wel eens financiële problemen, maar die van ons worden steeds breed uitgesmeerd in de pers.

Ze zei het vooral erg te vinden voor haar kinderen. Virginia bleek namelijk nog een zoon te hebben van acht. Daarop volgde een hallucinant verhaal van een 14-jarige Virginia die niet wist dat ze zwanger was en moederziel alleen beviel op haar slaapkamer. ‘Ik knipte de navelstreng af met een nagelknipper en bond het daarna af met een haarspeldje’, vertelde de jonge moeder alsof het niet was. ‘Jij weet wel van aanpakken’, reageerde een onthutste Cath. 
 

Peter jan Rens

Wanneer de dames thuiskwamen met het eten, ontdekte Peter Jan dat hij de bordenset ter waarde van 400 euro niet had ingepakt bij het verhuizen. Resultaat: geen borden om op te eten en een razende Virginia. Het koppel begon ruzie te maken, met logé Cath er middenin, maar Peter Jan liet het niet aan zijn hart komen. ‘Ik vond het toch maar lelijke borden’, grapte hij ondanks de geladen sfeer. 
 

Wát hebben wij nou geleerd?

Na het tafereel tussen Peter Jan en Virginia te hebben gade geslagen, vroeg Cath of het waar is wat Virginia zei: is hij altijd een beetje kind gebleven? ‘Ik ben geen kind meer, maar ik denk wel dat ik op 12-jarige leeftijd ben stil blijven staan. De eerste twaalf jaar dat je als kind alles kon, die ongebreidelde fantasie, … Ja, dat was top. Dat was het leven.’
 
Ik trek me niets aan van alle tegenslagen die ik in mijn leven heb meegemaakt. Omdat ik mentaal nog altijd in de eerste 12 jaar van leven zit. En omdat ik denk dat het allemaal fantasie is.
 
Dus het beste is al voorbij, stelde Luyten. ‘Daarom moet je net genieten van die eerste twaalf jaar’, ging hij verder. ‘Alles wat verder dan twaalf gaat is mooi meegenomen. Ik trek me niets aan van alle tegenslagen die ik in mijn leven heb meegemaakt. Omdat ik mentaal nog altijd in de eerste twaalf jaar van leven zit. En omdat ik denk dat het allemaal fantasie is.’
 
Tijdens een fietstocht met dochter Djelisa – zijn dagelijkse ochtendritueel – vertelde Rens dat hij erg veel last heeft van wat hij noemt ‘Hollands denken’. ‘Hollands denken is dat je eigenlijk het centrum van de wereld bent en dat je de rest kan vertellen hoe het moet’, legde hij uit. 

Peter Jan Rens

Voor een try-out trok hij zijn legendarische pyjama aan en werd het nog maar eens duidelijk dat de 65-jarige Rens Meneer Kaktus nog lang niet wil loslaten. Hij zei nog één droom te hebben: opnieuw het land rondtrekken met ‘De Grote Meneer Kaktus Show’. Tijdens de voorstelling mocht Cath mee het podium op als Mevrouw Stemband. Iets wat zowel zij, als de kinderen duidelijk erg leuk vinden. 
 
Ik heb nog één droom: opnieuw het land rondtrekken met 'De Grote Meneer Kaktus Show'. 
 
Maar na afloop keek ze toch maar sip. In de voice-over gaf Luyten toe bezorgd te zijn om Peter Jan, ‘maar ik antwoord nee als hij het me vraagt.’ ‘Hij is m’n held, hij blijft m’n held’, aldus de presentatrice.

Bij de aftiteling van deze aflevering van ‘Buurman, wat doet u nu?’ met een toch ietwat wrange nasmaak, gaf ze nog mee dat Rens alweer verhuisd is en niet langer bij Virginia woont. Wij kruipen met een dubbel gevoel ons bed in. Maar eerst goed onze tanden poetsen, zoals Meneer Kaktus het ons geleerd heeft. 

 

Peter Jan Rens

‘Buurman, wat doet u nu?’, elke maandag om 21.25 uur op Eén. De eerste aflevering met Josje Huisman gemist? Lees er hier alles over. 
 

Nog meer televisieprogramm's die je niet mag missen: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.