Home Uit & thuis Kijk jij vannacht naar de bloedmaan?

Kijk jij vannacht naar de bloedmaan?

Je schoonheidsslaap even onderbreken is geen slecht idee

Corbis
Het is 33 jaar geleden dat we nog een maansverduistering en een ‘bloedmaan’ zagen. Bovendien kunnen we het fenomeen pas binnen 18 jaar opnieuw bewonderen. Je schoonheidsslaap even onderbreken is dus geen slecht idee.

Vannacht krijgen we dus voor het eerst in 33 jaar een zogenoemde supermaan te zien. De totale eclips, gevolgd door een bloedmaan, zal het beste te zien zijn tussen 2u en 5u ’s nachts. 
 

Wat gaat er nu precies gebeuren?

De maan staat vandaag extra dicht bij de aarde, wat resulteert in een ‘supermaan’. Omdat de afstand zo kort is, zal de maan heel fel oplichten. Daarna verdwijnt ze weer om uiteindelijk verduisterd te worden door de aarde. Onze planeet komt namelijk tussen de zon en de maan te staan. Een bloedmaan komt tot stand door een bepaalde kromming van de zonnestralen rond de aarde. Je zal dus een rode gloed zien.
 

Het fenomeen is niet over de hele wereld zichtbaar, maar wij hebben deze keer geluk. De speciale maan zal in ons land extra goed te zien zijn. Er wordt weinig bewolking verwacht, maar neem zeker een trui mee als je naar de maan gaat kijken. De temperatuur zal vannacht namelijk dalen tot een zevental graden. Wie niet kan meegenieten van de maansverduistering zijn China, Australië en het oosten van Azië.
 

Een dikke trui heb je dus zeker nodig, maar wat je niet nodig hebt, is een eclipsbrilletje. Bij een maansverduistering is het niet nodig om je ogen te beschermen. Dit is enkel het geval bij een zonsverduistering.