Home Uit & thuis ‘De Mol’: aflevering 4 onder de loep

‘De Mol’: aflevering 4 onder de loep

VIER
Eline is de Mol. Dat is toch wat zomaar eventjes 36% procent van jullie volgens onze poll dacht vóór de vierde aflevering. Bevestigde een nieuwe aflevering dat vermoeden, of kwam er een nieuwe verdachte op? Voor ons was het een beetje van beide.

Het vertrek van Marzena, en vooral het feit dat iemand anders eigenlijk het slechtst scoorde in de eliminatieproef, zindert volgens Gilles nog na. Robin denkt dat Eline degene was die een rood scherm te zien kreeg, want ze blééf maar wenen. 'Ze voelde zich schuldig omdat haar vriendinnetje door haar moest vertrekken', is de conclusie. Dat vertelt ons dat Eline niet Robins Mol is. En hij zit er toch nog altijd in, nietwaar? Al kan hij natuurlijk ook zelf de Mol zijn.

Om de dag goed te beginnen speelt Gilles eerst nog een rondje 'Ben jij de Mol?' met de zeven overblijvende kandidaten, maar met het analyseren van gezichtstrekken en vreemde stemgeluiden – zoals de diepe 'nee' van Annelies – gaan we niet beginnen. Soit, over naar de opdrachten.

DAG 8

Na een week in Kaapstad, is het tijd voor een nieuwe omgeving. Op naar George via de Garden Route, waar enkele struisvogels langs de weg niet veel goeds voorspellen. Maar dat is voor later. Eerst moet er 30 kilometer getrapt worden voor 4500 euro óf extra kampeermateriaal. 'Rode lantaarn' Hans moet achteraan blijven bengelen, maar wel gemiddeld 10 km/u blijven rijden. Een achterblijver kost de groep 500 euro, opdrachten brengen 1000, 1500 en 2000 euro op.

Wat valt op?

De bepalende rol van Davey springt serieus in het oog. Hij is degene die Hans aanduidt als rode lantaarn, trekt kop zodat hij zich altijd moet bezighouden met de opdrachten en beslist dat ze de derde opdracht (voor 2000 euro!) links laten liggen terwijl hij wéét dat ze al 1500 euro kwijt zijn door opgevers. Davey fietst altijd duidelijk voorop, maar vorig jaar was Gilles ook al degene die zich keihard gaf – remember hoe hij dramatisch op de grond ging liggen in de metro na de loopproef? – maar op andere, subtielere manieren molde.

Bijvoorbeeld door het kettingspannertje – whatever that may be – mee te nemen of te verstoppen, zodat Sam Daveys ketting niet terug op de fiets kan leggen en dus afvalt. Vijfhonderd euro kwijt. Of door, zolang hij alleen is, gewoon heel traag te werken aan diezelfde opdracht. We moeten Sam hier gelijk geven: een tandwiel en een ketting kunnen voor een liefhebber van brommers toch geen geheimen hebben?

De Mol

Natuurlijk is ook de vroege opgave van Eline verdacht. Annelies wordt al een dagje ouder – sorry, Annelies – maar Eline is een 24-jarige politie-inspecteur die na negen kilometer fietsen kapot is. Moet je geen zware fysieke proeven afleggen om bij de politie te mogen? Al zou het niet de slimste zet zijn om je als Mol zo vroeg uit het spel te laten zetten, terwijl je nog drie opdrachten kan saboteren.

Omdat we met iedereen rekening willen houden, hebben we 't nog even over Robin. Misschien is hij gewoon een luxepoes – zou weleens heel goed kunnen – maar Robin is de enige die over het kampeermateriaal begint. 'We kunnen niet meer stappen straks, hè. Als je nu niet slaapt, ben je zes dagen mottig.' En dan is er nog z'n wetenschappelijke bevinding dat 'een boot niet kan zinken'. Hèh? Ooit van de Titanic gehoord, meneer de laborant?

DAG 9

Op dag negen van een nu al onvergetelijke reis gaat de groep op zoek naar het gouden ei, want dat kan hen een persoonlijk voordeel opleveren. Maar dat ei ligt verstopt in een doolhof des doods, oftewel een doolhof vol struisvogels. Daveys stoere imago krijgt weer een deuk – gaf hij eerder al niet toe bang te zijn voor spinnen?  – wanneer hij toegeeft dat hij bang is. Een struisvogel mag volgens Eline dan wel niets doen, Daveytje incasseert liever geen voorwaartse pootstoot. Niets om je over te schamen, Davey, wij deden het al een beetje in onze broek vanuit de zetel.

De Mol

Natuurlijk moet er naast de zoektocht naar het gouden ei ook nog een spel gespeeld worden. Passieve Annelies en schijtluis Robin kiezen voor een potje Scrabble tegen Gilles, terwijl de rest door het doolhof rent op zoek naar letters die ze kunnen gebruiken. Voor een tweede opdracht op rij gaat de groep als 'een kieke zonder kop' te werk. Marzena wordt duidelijk gemist. Resultaat: geen geld, wel een gouden ei voor Hans.

Wat valt op?

Buiten het feit dat Hans een vrij gay gilletje heeft en Sam een geweldig grappige gast is, bitter weinig. Robin heeft volgens Bertrand tien dagen op rij vijf keer per dag Scrabble gespeeld, en scoort nu zó slecht. Bovendien is Robin degene die beslist en volhoudt dat het geen zin heeft om de anderen aansturing te geven bij het zoeken naar de letters. Als we dan toch iets moeten zeggen, is het dus dat hij zich een beetje verdachter maakte. Voor de rest was het een opdracht die vooral goed op de lachspieren werkte. Die moeten er ook zijn. 

DAG 10

Herinner je je nog hoe de harten van vrouwelijk Vlaanderen vorig jaar gezamenlijk braken toen Gilles in een van de eerste afleveringen liet vallen dat hij voor de mannen is? Ongeveer hetzelfde moet gebeurd zijn wanneer Davey het in de derde opdracht over 'zijn vrouw' had. Het leven is oneerlijk, dames, we moeten ons er gewoon bij neerleggen.

De Mol

In deze opdracht wordt Hans door het vinden van het gouden ei nog maar eens tegenover de groep geplaatst. Hij kan 3000 euro in eigen zak steken, terwijl de rest voor de pot speelt. De familieleden van de deelnemers – die volgende week naar Zuid-Afrika komen – krijgen in deze opdracht een figurantenrol. Zij zitten nietsvermoedend in een toevallig of minder toevallig gekozen Vlaams café en hebben het geld maar uit de kas te nemen. Helaas weten zij dat niet, en moet de groep hen door goed te golven en hints op te lossen weten te bereiken. Hans neemt ondertussen een duikje met een krokodil, krijgt op dat moment telefoon van z'n vrouw en moet haar ook aan de hand van tips naar datzelfde café krijgen.

krokodil

Een spannende race eindigt wanneer Eline besluit op goed geluk (en op basis van een Antwerps accent) naar nummers te beginnen bellen en uiteindelijk bij Café Onder den Toren in Essen terechtkomt. Slechts vijf minuten later huppelt de vrouw van Hans enthousiast maar te laat de kroeg binnen. Drieduizend euro voor de pot dus. 

Wat valt op?

Bertrand beweert alwéér dat hij goed is in iets, maar kan het weer niet (of niet onmiddellijk) waarmaken. Eline is samen met Sam de slechtste golfer, maar is uiteindelijk wel degene die naar het juiste café belt. Robin maakt een subtiele fout bij het oplossen van een van de hints: er worden 59 knikkers geteld, maar enkele ogenblikken later zegt hij heel overtuigd '58, ja, 58!'.

Hoe toevallig is trouwens de keuze van het café? Het wordt wel heel duidelijk in beeld gebracht, toch? Een Google search brengt ons naar de oude naam van Café Onder den Toren, namelijk Café De Dry Swaentiens. Swaentiens zijn zwaantjes. Zwaantjes zijn politieagenten. Eline is politieagent. Straks worden we nog volleerde mollenvangers.

SPOILER ALERT!

De vierde aflevering is goed voor wat misschien wel de minst spannende eliminatieronde in de geschiedenis van 'De Mol' moet zijn. 'Zullen we met jou beginnen, Bertrand?', stelt Gilles voor, waarop we allemaal denken dat de Gentenaar waarschijnlijk safe is. Niet dus. Bertrand mag naar huis vertrekken, waar zijn 'petit boubou' hem ongetwijfeld met open armen zal ontvangen. Slechts 8% van jullie verliest daardoor zijn Mol en mag weer helemaal opnieuw beginnen zoeken. Bertrand was door z'n over the top verdacht gedrag de tweede minst verdachte persoon, na Hans.

Wij willen nog een ding weten: had Bertrand vorige week dan het rode scherm? Zou dat niet vermeld worden als het zo was? De onzekerheid is killing us!

De Mol

Verdacht?

Heel wat signalen blijven in Elines richting wijzen. Maar het feit dat ze door zo veel kijkers verdacht wordt én haar afwezigheid in deze aflevering doen ons twijfelen. Het zou ons verbazen dat de makers hun Mol zo verdacht laten overkomen dat ze na de derde aflevering al met veel voorsprong de hoofdverdachte is. Bovendien maakt Davey, jullie tweede hoofdverdachte met 19%, zich extra verdacht in deze aflevering, vooral tijdens de eerste opdracht. Of misschien moeten we 't bij Robin gaan zoeken, die er altijd in slaagt onder de radar te blijven maar toch af en toe vreemd uit de hoek komt (en nog altijd verdacht vaak weent)? Laat ons het op die drie houden.

Tot volgende week, liefste mollenvangers!

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.