Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

She'll be there for you, when your stomach starts to roar

De lekkerste gerechten die Monica klaarmaakte in ‘Friends’

In het tijdperk vóór Jeroen Meus, leerden we de knepen van het keukenvak van Monica uit 'Friends'. Zie was een foodie avant la lettre die 's ochtends pannenkoeken bakte en uitgebreide etentjes uit haar koksmouw schudde. Dit waren haar topgerechten.

Mac and Cheese

Monica maakte dit gerecht als tiener om indruk te maken op Chandler in de jaren '80. Het is het moment dat Monica besliste om een professionele chef te worden. Chandler proefde dit cheesy gerechtje en zei prompt 'This is great, you should be a chef '.

 

Ingrediënten

  • 400 g macaroni
  • 2 el boter (+ wat extra)
  • 2 el bloem
  • 400 ml melk
  • 300 g cheddar (geraspt)
  • 1 kl scherpe mosterd
  • 200 g kerstomaten
  • 1 el paneermeel
  • 1 el gehakt peterselie
  • zout
  • cayennepeper

 

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet 4 kleine ovenschaaltjes in met boter.
  • Kook de macaroni beetgaar in gezouten water. Giet af, spoel meteen onder koud water en laat uitlekken. 
  • Smelt 2 el boter in een steelpannetje. Roer er de bloem door en laat even drogen. Voeg er dan beetje bij beetje de melk aan toe en roer tot een gladde bechamel. Haal de pan van het vuur en roer twee derde van de geraspte kaas door de saus. Breng op smaak met mosterd, zout en cayennepeper. 
  • Spoel en halveer de kerstomaatjes.
  • Vermeng de macaroni met de tomaten en de saus. Vul er de ovenschaaltjes mee. Meng de rest van de kaas met het paneermeel. Strooi het mengsel over de pasta. Laat 25 minuten gratineren in de oven. Werk af met peterselie en serveer.

 

Marinara saus

Monica had een korte carrière als recensent van restaurants. Toen ze de marinara saus van Alessandro’s 'oneetbare varkensdrek' noemde, toonde ze met veel plezier hoe het wel moest.

 

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken pomodoro tomaten
  • 1 theelepel suiker (naar smaak)
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

 

Zo maak je het

  • Snij de knoflook fijn. Snij de tomaten in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de knoflook toe. Laat 3 minuten bakken op een laag vuur.
  • Voeg de tomaten toe, een snuifje zout en een paar draaien zwarte peper.
  • Als de tomaten te zuur zijn voeg dan wat suiker toe.
  • Zet het deksel op de pan en laat 30 minuten zacht sudderen op een laag vuurtje.
  • Haal daarna het deksel van de pan en laat de saus nog 10 minuten sudderen.

 

Lasagne

Monica had altijd een lasagne in de diepvries zitten. Het was dan ook Joey's favoriete gerecht.

 

 

Ingrediënten

  • bechamelsaus
  • bolognesesaus
  • 24 lasagnevellen (250 g)
  • 150 g geraspte parmezaan
  • boter

 

Zo gemaakt

  1. Maak de bolognesesaus (voor recept: klik hier).
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Maak de bechamelsaus (voor recept: klik hier).
  4. Beboter een rechthoekige ovenschaal. Schep er een laagje bolognese in. Bedek met vellen lasagne en schep daarop wat bechamelsaus. Bestrooi met parmezaan. Herhaal dit tot je van alle ingrediënten net genoeg overhoudt voor nog één laagje.
  5. Meng de rest van de bolognese met de bechamel en strijk uit over de laatste laag lasagnevellen. Eindig met parmezaan. Zet 40 minuten in de oven.

 

Confituur

Monica probeert haar gebroken hart te lijmen met confituur. Na haar break-up met Richard wil ze een plan to get over her man. Enter: the jam plan.

 

Ingrediënten

  • 1 kg bosbessen
  • 1 kg geleisuiker

 

Zo maak je het

  • Spoel de bosbessen. Meng ze met de geleisuiker en laat 3 uur trekken in de koelkast.
  • Breng de bessen in een pan aan de kook en laat 4 minuten borrelend doorkoken.
  • Verdeel de confituur over de bokaaltjes en dek meteen af.

 

Ben jij de Monica Geller van je vriendengroep? Ontdek het hier!

Bronnen: Libelle-Lekker.be, ah.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '