Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Karel Daems

De man van Kristien (30) is biseksueel

Wat doe je als de liefde van je leven ook valt op het andere geslacht? Is het de doodsteek voor je relatie? Niet volgens Kristien (30). Zij is gelukkig met Tom. Ook al verlangt hij soms naar een man…

Hij houdt van mij, maar kan zijn gevoelens voor mannen niet uitschakelen.

 

 

Tom en ik zijn vijf jaar een koppel, we zijn verloofd en hebben samen twee schatten van zonen. Het is de voorbije jaren snel gegaan tussen ons. Maar eigenlijk kennen we elkaar al veel langer. Tien jaar geleden gaf Tom een feestje voor zijn verjaardag. Mijn ex was uitgenodigd en nam mij mee als plus one. Ik kende Tom niet, maar zodra we aan elkaar werden voorgesteld, klikte het. Meer dan een vriendelijk gesprek is er die avond niet geweest tussen ons. Mijn ex en ik waren nog niet lang samen en ik had alleen maar oog voor hem.

 

Een hele tijd na Toms verjaardagsfeest liep mijn relatie op de klippen. Heel toevallig kwam ik Tom toen terug tegen op een Halloweenparty. We hadden elkaar al die tijd niet meer gezien, maar herkenden elkaar meteen. Omdat mijn ex die avond ruzie met me maakte via sms, voelde ik me een beetje down. Tom wist me weer op te peppen. Hij trok me mee de dansvloer op en haalde een drankje voor me. Het viel me meteen op wat een lieve jongen hij was. Omdat ik ergens had opgevangen dat Tom op jongens viel, zocht ik niks achter zijn charmeoffensief en ging ik gewoon enthousiast samen met hem uit de bol. We begonnen een geanimeerd gesprek, dat al snel omsloeg in flirten. En toen kuste Tom mij ineens. De kus verraste me compleet. Maar ik stelde me verder geen vragen en genoot gewoon van de geweldige avond.

 

Tom is altijd eerlijk

 

Tom had indruk op mij gemaakt, zoveel was duidelijk. Maar tot een relatie kwam het nog niet tussen ons. Híj zag dat wel zitten, maar ik slaagde er niet in om mijn ex los te laten. Toen mijn ex opnieuw toenadering zocht, liet ik me overhalen en ging ik naar hem terug. Een domme beslissing, zo bleek achteraf. Een jaar later was het definitief gedaan tussen ons. Er ging nog een half jaar voorbij, tot een gemeenschappelijke vriendin van Tom en mij, ons uitnodigde op een barbecue. De eerste keer dat we elkaar terug zagen na die kus op het Halloweenfeestje. Opnieuw raakten we aan de praat en opnieuw sloeg de vonk tussen ons over. Voorgoed deze keer.

 

Vanaf die avond hebben we elkaar niet meer losgelaten. In het begin van onze relatie bleven we allebei erg terughoudend. Tom, omdat hij bang was opnieuw opzij geschoven te worden voor mijn ex. Ik, omdat Tom biseksueel is en mij misschien zou inruilen voor een man. Over zijn geaardheid is Tom van het begin heel eerlijk en duidelijk geweest. En dat was een hele verademing voor mij, na de reeks leugens die me voortdurend op de mouw gespeld werden door mijn ex. Van de eerste dag wist ik wat ik aan Tom had en hoe de vork in de steel zat. Vóór ik in the picture kwam, was Tom al verschillende keren samen geweest met een man. Als jonge kerel heeft hij zich thuis zelfs als homo geout. Het was voor hem een hele zoektocht die hem na verschillende relaties, met zowel mannen als vrouwen, tot het besef deed komen dat hij biseksueel is.

 

Af en toe steekt de onzekerheid de kop op: wat als hij een leuke man tegenkomt die hem meer kan bieden dan ik?

 

De seks is beter

 

Voor Tom zijn persoonlijkheid en karakter belangrijker dan het geslacht van zijn partner. Dat verklaart volgens hem waarom hij uiteindelijk mij verkoos boven een relatie met een man. Of de liefde van zijn leven een man of vrouw zou worden, daar kon Tom tot vijf jaar geleden niet op antwoorden. Dat hij een sterke kinderwens had, heeft hij wel altijd geweten. Voor mij was Tom meteen de ideale man omdat ik met honderd procent zekerheid weet wat ik aan hem heb, en ik bij hem de stabiliteit vond die ik al die tijd zocht. Daarom zag ik in Tom ook snel de vader van mijn kinderen. We waren net geen twee jaar samen toen onze oudste zoon Flynn geboren werd. Vandaag hebben Tom en ik twee schattige zonen en vormen we samen met Rhys en Flynn een gelukkig gezin. Maar dat neemt niet weg dat de onzekerheid bij mij soms nog de kop opsteekt. Wat als hij morgen een leuke man tegenkomt die hem meer kan bieden dan ik?

 

Er zijn periodes waarin Tom meer behoefte heeft aan lichamelijk contact met een man dan met een vrouw. Hij blijft mij altijd aandacht geven, maar ik voel dat hij dan minder toenadering zoekt. Toch zal je mij over ons seksleven nooit horen klagen. Integendeel zelfs! Als ik vergelijk met eerdere relaties kan ik alleen maar concluderen dat Tom veel attenter is dan ik vroeger gewend was. Als Tom en ik seks hebben, heb ik altijd het gevoel dat hij echt rekening houdt met mij, véél meer dan vroegere heterovriendjes dat deden. Tom en ik vertellen elkaar ook altijd heel open wat we leuk en niet leuk vinden tijdens het seksspel. En er is ruimte voor experimenteren. In het begin van onze relatie was ik erg gesloten. Tom heeft me geleerd om uit te drukken wat ik wil, en met hem te delen wat er in mijn hoofd speelt.

 

Als Tom nood heeft aan seks met een man, dan kan dat. Maar hij mag me absoluut niet bedriegen met een vrouw.

 

Een andere man is geen concurrentie

 

De biseksuele geaardheid van Tom heeft nooit tussen ons in gestaan, op geen enkele manier. We hebben van in het begin duidelijke afspraken gemaakt. Als Tom nood heeft aan lichamelijke aandacht van een man, en hij komt iemand tegen die hem die aandacht wil geven, dan kan dat. Wij zijn daar heel eerlijk en open-minded in. Maar ik wil absoluut niet dat hij me bedriegt met een andere vrouw. Een andere man zie ik nooit als concurrentie. Ik kan Tom niet bieden wat een man hem kan geven, en omgekeerd geldt hetzelfde. Uiteraard moet elk seksueel contact wel volkomen veilig gebeuren. Voor mij gelden dezelfde regels. Tom is van in het begin van onze relatie heel duidelijk geweest. Hij is biseksueel, hij houdt van mij en voelt zich tot mij aangetrokken. Maar het lichamelijke gevoel voor mannen, kan hij niet voorgoed uitschakelen. Zo zit Tom in elkaar. En zo heb ik voor hem gekozen. Ik vind dus niet dat ik het recht heb om hem te proberen veranderen.

 

Zelf ben ik niet biseksueel en heb ik nog nooit een relatie gehad met een vrouw. Maar ik moet toegeven dat het scenario soms wel in mijn fantasie speelt. Daarom beschrijf ik mezelf wel eens als bischierig. Het is de voorbije vijf jaar al een paar keer gebeurd dat Tom een avontuurtje beleefde met een man. Ik was daar ieder keer van op de hoogte en kon dat ook plaatsen. En toch laat mij dat niet volledig onbewogen. Ik voel wel eens een steek van jaloezie en word soms nog onzeker.

 

Tom en ik vallen op hetzelfde type man. We hebben het er wel eens over om een triootje te proberen.

 

ri

Ooit misschien een triootje?

 

Rond biseksualiteit hangt nog altijd een taboe en vooral veel onwetendheid. Dat ondervinden wij regelmatig. 'Biseksueel? Da’s gemakkelijk, dan kan je uit alles en iedereen kiezen.' Maar zo eenvoudig is het niet. Het verlangen naar het andere geslacht verdwijnt niet zomaar wanneer je een vaste relatie begint. Dat maakt het juist extra moeilijk! Voor Toms familie was het niet eenvoudig om te aanvaarden dat hij biseksueel is. Tussen ons heeft de biseksuele aard van Tom nog nooit tot ongemakkelijke situaties geleid. Wij willen onze zonen ook opvoeden met een heel open geest over seks en geaardheid. Hetero, homo, biseksueel of zelfs transseksueel. Voor ons kan het allemaal.

 

Wij doen ook heel gewoon over de geaardheid van Tom. Onlangs liepen we samen door de Ikea toen Tom opmerkte wat een mooi kindje er voor ons liep, aan de hand van zijn vader. Looks die hij duidelijk heeft meegekregen van zijn knappe papa, reageerde ik gevat. Waarop Tom antwoordde dat die knappe kerel hem ook niet was ontgaan! Tom en ik hebben regelmatig oog voor hetzelfde type man. Daarom hebben we het er soms over om misschien eens een triootje te proberen. Voorlopig voelen we ons daar nog niet helemaal klaar voor, maar ik zie het er ooit nog wel van komen. Of ik toch niet liever had gehad dat Tom alleen op vrouwen viel? Ik denk het niet. Zijn biseksuele geaardheid heeft hem een zachte kant gegeven, die ik bij andere mannen nog niet ben tegen gekomen. Ik prijs mij heel gelukkig met Tom. Wij hebben een fantastisch evenwicht gevonden in onze relatie. Ik zou geen andere man meer willen!

 

 

 

Wat zegt de seksuoloog?

 

Als je afspraken maakt en die respecteert, heeft een biseksuele relatie evenveel kans op slagen.

 

Als heteroseksueel een stabiele en langdurige relatie opbouwen met een biseksuele partner. Volgens seksuoloog en psycholoog Stephanie Willockx van psychologenpraktijk De Tocht in Bornem en Vita in Wilrijk, kan het. ‘Zolang er maar duidelijke afspraken worden gemaakt die eerlijk gerespecteerd worden’, zegt Stephanie. ‘Communicatie, openheid, vertrouwen en eerlijkheid zijn nog altijd de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle relatie. Of dit nu om een heteroseksuele, homoseksuele of welke relatie dan ook gaat. Wanneer een van beide partners een biseksuele geaardheid heeft, is het heel belangrijk voor de partners om dit bespreekbaar te maken onder elkaar en strikte regels af te spreken over wat kan en niet kan binnen de relatie. Als die afspraken eerlijk gerespecteerd worden heeft de relatie evenveel kans op slagen als elk ander verhaal.'

 

'Wanneer je het verlangen om seks te hebben met iemand van het andere geslacht dan je partner, geheimhoudt voor je partner, leidt dit vaak tot conflicten. En toch is dergelijk gedrag niet altijd onbegrijpelijk. Biseksuele verlangens zijn nu eenmaal niet voor iedereen even gemakkelijk bespreekbaar. Niet iedereen heeft dezelfde opvatting over biseksualiteit. En vaak speelt ook de angst voor afwijzing of onbegrip van de partner een belangrijke rol. De grootste problemen duiken doorgaans op wanneer de biseksuele partner in de relatie zelf nog worstelt met zijn of haar geaardheid of identiteit. En er zelf nog niet uit is wat hij of zij met die gevoelens wil aanvangen.’

 

Biseksualiteit betekent niet altijd hetzelfde

 

'En toch hoeft niet elke relatie tussen een heteroseksuele en biseksuele partner beleefd te worden zoals Kristien en Tom dat doen’, gaat Stephanie verder. ‘Biseksualiteit heeft niet voor iedereen dezelfde betekenis. Het is perfect mogelijk dat de partners onderling overeenkomen dat het seksuele contact wél beperkt blijft tot de relatie met elkaar. Net zoals sommige heterokoppels een open relatie beleven, terwijl andere koppels exclusieve trouw zweren aan elkaar. Mensen met een biseksuele geaardheid krijgen vaak af te rekenen met de vooroordelen dat ze van twee walletjes zouden willen eten, niet kunnen kiezen tussen man of vrouw en veel vaker overspel plegen dan heteroseksuelen. Maar meestal zijn ook zij gewoon naar een monogame relatie op zoek.'

 

'Bovendien is niet elke man of vrouw die zowel interesse vertoont in iemand van hetzelfde als het andere geslacht ook biseksueel. Seksuele identiteit, seksueel verlangen en seksueel gedrag stemmen niet altijd overeen met elkaar. Iemand kan seksueel gedrag stellen met iemand van hetzelfde geslacht zonder zichzelf als homoseksueel of biseksueel te bestempelen. Het kleven van een label houdt ook gevaren in.’

 

ei

 

 

 

 

 

Interview: Jill De Bont
Foto's: Karel Daems


 

 

 

Werd jouw leven ook van de ene op de andere dag overhoop gegooid? Beleefde jij ook iets wat je voor altijd zal bijblijven? Of heb jij nog een ander sterk verhaal dat je met ons wil delen? Mail het via strafverhaal@flair.be en we nemen graag met jou contact op. 

 

 

Lees meer straffe verhalen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '