Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Dat ze niet makkelijk of moeilijk zíjn, maar het makkelijk of moeilijk hébben.’

‘Ik besef dat makkelijke kinderen een moeilijke dag kunnen hebben en dat moeilijke kinderen makkelijke dagen kunnen hebben’

Columniste Nele werd drie jaar geleden moeder en desondanks of net daarom doet ze het nog eens opnieuw! Hier vertelt ze alles wat je wil weten over dat moederschap: lichaamssappige verhalen van onvoorwaardelijke liefde, van snot tot natte prot.

Ben ik wel een goede moeder als ik het soms moeilijk vind? Die vraag stel ik me weleens.

Zeker op een dag waarop er geschreeuwd en gehuild wordt, speelgoed in het rond vliegt en er aan haren getrokken wordt. Niet door mij, maar dan nog.

Vaak denk ik namelijk dat ik enkel een goede moeder kan zijn als het me allemaal geen moeite kost. Als er niet geschreeuwd en gehuild wordt en al die andere onzin er niet nog eens bij komt. En dat ik per definitie een slechte moeder ben als dat allemaal wél gebeurt.

Ik doe nochtans mijn best, en niet eens een beetje. Volgens mij doe ik zelfs zo hard mijn best als moeder dat ik het mezelf moeilijk maak. Ik investeer zoveel in het welzijn van mijn kinderen en leg mezelf daarbij zo’n hoge verwachtingen op dat ik bijna ten onder ga aan stress, schuldgevoel en die eeuwige zoektocht naar een balans tussen alle uitersten: werk en privé, kinderen en relatie, de vrouw en de moeder.

Als goede moeder vecht ik voor en soms ook met mijn kinderen. Ik maak fouten en ik verontschuldig me daarvoor. Ik huil. Ik twijfel.

Zou het niet makkelijker zijn om minder tot geen moeite te doen om mijn kinderen op een sociaal acceptabele manier en met de nodige liefde groot te brengen? Zou het niet makkelijker zijn als ik hen minder graag zou zien? Als ik minder ambities had als moeder? Als ik geen moeder was? Misschien wel, maar dat soort moeder wil ik dan ook weer niet zijn. Dus daar heb je het.

Als goede moeder vecht ik voor en soms ook met mijn kinderen. Ik maak fouten en ik verontschuldig me daarvoor. Ik huil. Ik twijfel. Ik vergeef, hen en mezelf. En ik probeer te onthouden dat alles een fase is. Ik besef dat makkelijke kinderen een moeilijke dag kunnen hebben en belangrijker nog: dat moeilijke kinderen makkelijke dagen kunnen hebben. Dat ze niet makkelijk of moeilijk zijn, maar het makkelijk of moeilijk hebben.

Exact dat geldt uiteindelijk ook voor moeders en bij uitbreiding ouders: ouders hebben het soms ook moeilijk. Het is dat wat hen tot goede ouders maakt. Betekent dat dat je een slechte ouder bent als het voor jou doorgaans wel allemaal een eitje is? Helemaal niet. Dat betekent hoogstens dat je kinderen hebt die het je makkelijk maken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '