Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Catherine Kosters

‘Die hele fashion week mag dan zo fake zijn als de Coperni-spraypaintjurk van Bella Hadid, toch zou ik nergens anders willen zijn.’

Moderedactrice Catherine op Paris Fashion Week: ‘Jezelf binnenlullen met een smoes of valse uitnodiging is hier een topsport’

Catherine Kosters

Afgelopen week waren het hoogdagen in Parijs, want op Paris Fashion Week werden de zomercollecties van volgend jaar voorgesteld. Onder de aanwezigen: onze moderedactrice Catherine. Ze zakte af naar de stad van de liefde om er de meest opvallende outfits te spotten én afterparty’s mee te pikken. Hoe ze die meest fabuleuze week van het jaar beleefde én overleefde, vat ze met veel plezier samen.

‘Gewoon je zonnebril opzetten, zuur kijken en mee naar binnen lopen’, zo luidt het advies van de ene moderedacteur aan de andere. Ik ben in Parijs voor de modeweek en invitaties voor shows en afterparty’s (of het gebrek daaraan) zijn het gespreksonderwerp du jour.

‘Oh my God, ik heb Loewe.’

‘Heb jij Issey Miyake? De PR mailt me niet terug.’

‘Wie had er Saint Laurent? Niemand?’

‘LOL Chloé cancelde mijn invite net voor de show, ik ga gewoon hoor.’

‘Ik maak het niet te laat, morgenvroeg Léonard.’

‘Zal ik rsvp’en voor Kenzo? Doe gewoon alsof je mij bent.’

Het zal je wellicht niet verbazen dat de modewereld teert op schone schijn. De defilés zijn fabelachtig mooi, maar ze beginnen steevast te laat en zijn binnen de tien minuten voorbij. Jezelf ergens binnenlullen met een smoes, attitude of valse uitnodiging is een topsport waarin menig journalist en influencer uitblinkt. Wie niet tegen smalltalk kan, blijft beter thuis. Wie van industry goss houdt, is hier aan het juiste adres. De outfits zien er onbetaalbaar uit en zijn dat ook – daarom worden ze na de festiviteiten veelal teruggestuurd per koerier. Er zijn celebs, zeker, maar die worden hermetisch afgeschermd van het gepeupel. Een selfie met Anna Wintour? Vergeet het, ze komt als laatste de zaal binnen en gaat als eerste weer weg. De champagne vloeit rijkelijk, maar de katers zijn dodelijk. En na Uber nummer 30 neem je blut de Thalys weer naar huis.

Paris fashin week

Die hele fashion week mag dan zo fake zijn als de Coperni-spraypaintjurk van Bella Hadid, toch zou ik nergens anders willen zijn. Een moderedactrice weet pas dat ze leeft als ze van show naar showroom kan hollen en ondertussen van de ene verbazing in de andere valt: van een cocktail met zicht op de Eiffeltoren tot een collega die gul zijn uitnodigingen AirDropt. Ze wordt tot tranen toe bewogen bij het zien van een sublieme collectie. (‘Ik heb een beetje gehuild bij Dries’, dixit T.) Ze loopt de hele dag rond met een smile zo groot als een Fendi-baguette, zelfs al voelt ze haar voeten niet meer. Ze roept bonjour, enchantée, au revoir met het enthousiasme van ‘Emily in Paris’, maar dan zonder de affreuze outfits. Ze twijfelt even of ze vroeg in haar hotelbed zou kruipen om dan toch te zwichten voor de verlokking van een afterparty. En eerlijk: wie heeft er slaap nodig in een Lichtstad als Parijs?

Een moderedactrice weet pas dat ze leeft als ze van show naar showroom kan hollen en ondertussen van de ene verbazing in de andere valt.

Het laatste punt op mijn agenda gaat door in Le Cirque d’Hiver, een historisch gebouw waar Nigo van Kenzo als circusdirecteur de show runt. Een betere metafoor voor de modewereld had ik zelf niet kunnen verzinnen. De hoofdact van de avond is zangeres, rapper en fashion darling Doja Cat, die verkleed als schoolmeisje de piste vol insiders opzweept. Terwijl ik vibe op de tonen van haar muzikale meesterwerk ‘Bottom Bitch’ gaat er een gefluister door het publiek: Pharrell is op de tribunes gespot! De zanger en ontwerper Nigo zijn besties, en zo waar: in de verte spot ik zijn iconische parelzonnebril.

paris fashion week

Na het optreden besluiten we de tent te verlaten. Stoppen op een hoogtepunt, denk ik bij mezelf, en vóór de volgende kater toeslaat. ‘Ga jij ook naar huis?’ vraag ik bij de vestiaire aan een it-girl die ooit onze cover sierde. ‘Mais non, naar de volgende afterparty bien sûr,’ antwoordt ze lachend. De show gaat door en het circus dat Paris Fashion Week heet, feest voort.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '