Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tjorven Boucher voor Flair

Amaury uit in deze #Megafoon haar bezorgdheid over anti-vaxxers én beantwoordt de vragen die ze als vaccintester het vaakst krijgt.

Amaury (32) test het coronavaccin: ‘Kritische vragen stellen mag en moet, maar alles in vraag stellen is gevaarlijk’

De redactie

In onze reeks #Megafoon bieden we relevante stemmen een megafoon aan. We geven met andere woorden ons bereik even weg aan wie iets waardevols te zeggen heeft en daarmee blikken kan doen verruimen. Deze week: mama, blogster en coronavaccintester Amaury Van Kenhove (32) over de ontwikkeling van het veelbesproken coronavaccin.


Ik ben Amaury en ik test een vaccin tegen het coronavirus dat ons leven al meer dan een halfjaar in zijn greep houdt. Als ik dat zeg worden er meteen grote ogen getrokken, sommige mensen noemen me gek, anderen een heldin. De waarheid ligt wellicht ergens daartussen, maar het is voorlopig duidelijk dat alleen een vaccin ons ons oude leven kan teruggeven. Allez, dat zou je toch denken, dat dat duidelijk is...

Toen ik er voor de eerste keer over postte op Instagram kwam er één raar berichtje terecht in mijn DM’s. En daarna viel het mij op dat er steeds meer zogenaamde ‘kritische’ stemmen hun nogal speciale mening gaven over corona en vaccins. Op een ochtend zag ik iemand die een hele hoop volgers heeft een paar vreemde stories maken, waarin ze zei dat ze haar baby niet verder zou vaccineren en dat ze de coronacijfers van dan af aan met een serieuze korrel zout zou nemen. Dat iemand (die voor de rest best wel slimme dingen te zeggen heeft) met zo’n invloed dit soort dingen zegt, baart mij zorgen. Want ze is daarenboven niet alleen, de stem van de corona-ontkenners, mondermaskerweigeraars en anti-vaxxers klinkt jammer genoeg steeds luider op sociale media.

Het is net in deze tijden dat we de wetenschap moeten vertrouwen en haar moeten proberen vooruithelpen.


Ik snap dat er mensen zijn die bang zijn, dit is ongezien, zo’n onzichtbare vijand boezemt veel angst in en we gaan aan alles twijfelen. Maar het is net in deze tijden dat we de wetenschap moeten vertrouwen en haar moeten proberen vooruithelpen. Ik ben zelf geen wetenschapper, maar door mijn interesse in de zogenoemde ‘race naar het vaccin’ en doordat ik testpersoon ben, heb ik wel wat kennis vergaard. Wetenschappelijk verifieerbare kennis, die niet van dubieuze sites komt, maar waar onderzoekers en verschillende betrouwbare media al over bericht hebben.

Kritische vragen stellen mag en moet, dat is ook reden nummer één waarom de wetenschap zo floreert. Maar alles in vraag stellen is gevaarlijk, zaait verwarring en wantrouwen. En in een tijdsgeest waarin we al zo achterdochtig moeten zijn voor onze medemens, zijn dat nu een aantal zaken waar we geen nood aan hebben, toch?

© Tjorven Boucher voor Flair

Ik som bij deze dus graag een aantal vragen op die tegenwoordig rijzen bij mensen. Compleet normale vragen, waar ook antwoorden op zijn.

  • Jij test een potentieel coronavaccin, hoe gaat dat in zijn werking?


Ik ben testpersoon in Fase 2 van een van de meer dan 170 wereldwijde onderzoeken naar een coronavaccin, het onderzoek dat uitgevoerd wordt door het CEVAC in Gent. Dat is de fase waarin voor het eerst een aantal dosissen op mensen wordt getest, best spannend. Om deel te mogen nemen aan die fase moet je in (extreem) goede gezondheid verkeren en wordt je bloeddruk gemeten, je hart getest en je bloed gecontroleerd. Zit dat allemaal goed, dan mag je deelnemen en krijg je het vaccin toegediend in de bovenarm. Dit vaccin is een zogenaamd mRNA-vaccin en bevat geen virus (ik kreeg dus geen corona ingespoten). ‘Het virus kan je je voorstellen als een bol met stekels’, legt viroloog Johan Neyts (KU Leuven) uit in De Morgen. ‘Die stekels noemen we “spikes”. In het mRNA-vaccin zit een stukje genetische code dat na inspuiting zorgt dat het lichaam de spikes produceert. Daarna ontwikkelt het afweersysteem antistoffen tegen deze spikes. Als een persoon het coronavirus oploopt, gaan die antilichamen die spikes herkennen, en beletten dat ze zich aan de cellen van het lichaam vastzetten.’

Nadat je het vaccin toegediend kreeg, is het de bedoeling dat jouw bloed regelmatig getest wordt op antistoffen, je keert dus in de weken erna vaak terug naar het onderzoekscentrum. Nu word ik nog slechts een drietal keer verwacht en volgend jaar in augustus (de studie duurt 1 jaar) krijg ik dan ongeveer € 1000 uitbetaald voor mijn deelname. Neen, je kan dus niet echt rijk worden van deelnames aan zulke studies.

  • Ben je niet bang voor bijwerkingen? Je weet toch niet wat ze bij jou inspuiten...


Een van de meest voorkomende en begrijpelijke vragen, want uiteraard zijn er wel risico’s die je neemt wanneer je deelneemt. Dé reden waarom deze onderzoeken gebeuren, is omdat bijwerkingen moeten onderzocht worden en geweten zijn. Dit soort onderzoeken gebeurt namelijk voor elk geneesmiddel én vaccin ter wereld. En bij elk pilletje dat je slikt of siroopje dat je inneemt, bestaat er een klein risico dat je lichaam er slecht zal op reageren. En toch stappen we niet vol doodsangsten de apotheek binnen, hè? Dat komt omdat we vertrouwen (moeten) hebben in apothekers, dokters en wetenschappers. Net zoals we vertrouwen in de wetenschap wanneer we een vliegtuig of een auto opstappen. Ik las onlangs in de krant dat een op de acht Europeanen sterft aan de (onzichtbare) gevolgen van luchtvervuiling, en toch blijven we maar vervuiling veroorzaken en gedogen. Ik las echter nog nooit dat er een op acht Europeanen sterft aan de gevolgen van een vaccinatie…

Stel jezelf de vraag: weegt de angst die je misschien hebt voor dit vaccin zwaarder door dan de angst waarin we nu gedwongen leven? Angst tegenover elkaar, tegenover een onzichtbare vijand, een virus waar zo weinig over geweten is... En zelfs al heb je geen problemen met dat wantrouwen, die lockdowns en bijhorende quarantaines om de zoveel tijd, besef goed dat er mensen zijn die niet de luxe hebben om zich af te sluiten van de wereld en daar ook nog eens mentaal oké mee zijn. Besef dat dat ook meestal kwetsbare mensen zijn, op heel veel verschillende vlakken (gezondheid, financiën, sociaal contact, ...), dus ik vind best dat je aan meer dan jezelf mag denken in deze tijden, empathie is een mooie gave.

En voor wie het echt wil weten: de enige bijwerking die ik heb gehad was heel lichte hoofdpijn de dag na vaccinatie, dat heb ik er nu wel voor over. 🙂

Vaccins zijn niet enkel nodig om jezelf te beschermen tegen een vieze ziekte, maar je laat je ook vaccineren om anderen te beschermen.

  • Zijn vaccins vandaag de dag nog wel nodig?


Vaccins zijn slachtoffer van hun eigen succes: door de hoge vaccinatiegraad in de meeste Europese landen zijn vreselijke ziektes waartegen we ons (en onze kinderen) vaccineren een ver-van-ons-bedshow. De reden waarom we tot voor corona zo zorgeloos konden leven is omdat onze overheden al jarenlang heel veel geld in preventieve gezondheidszorg investeren. Het Afrikaanse continent werd pas in augustus jongstleden volledig poliovrij verklaard en wij beseffen niet wat voor een mijlpaal dat is, want de ziekte is hier al lang uitgeroeid en de meesten van ons hebben het geluk om topfit en gezond te zijn.

Maar egoïsme (‘Ik laat mij niet vaccineren!’) is hier niet op zijn plaats: vaccins zijn niet enkel nodig om jezelf te beschermen tegen een vieze ziekte, maar je laat je ook vaccineren om anderen te beschermen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die een auto-immuunziekte hebben of immuungecompromitteerd zijn (door bepaalde medicatie of bijvoorbeeld chemobehandeling) waardoor ze niet kunnen gevaccineerd worden (omdat dat te gevaarlijk is voor hun gestel) of kleine baby’s die nog te fragiel zijn om gevaccineerd te worden. Zij profiteren dus noodgedwongen van die hoge vaccinatiegraad zonder dat ze zelf gevaccineerd zijn. Vaccins redden levens, niet alleen mogelijks het jouwe, maar ook dat van anderen. Net zoals we nu gevraagd worden om voorzichtig te zijn voor de ouderen en de zwakkeren, moeten we dat volgend jaar wanneer de vaccins op de markt komen ook doen.

  • Je zegt volgend jaar, maar het is toch allemaal raar dat dit zo snel gaat, of niet? Hoe is het mogelijk dat er ineens vaccins op een jaar tijd worden ontwikkeld terwijl het normaal jaren duurt?


Ja, het gaat inderdaad snel, maar neen, dat is niet iets om schrik van te hebben. Werkelijk alle labo’s ter wereld die iets kunnen betekenen in deze wedloop zijn er op dit moment mee bezig en geven er voorrang aan. Want laat ons ook vooral niet vergeten dat het vinden van een middel tegen dit virus dat de hele wereld in z’n greep heeft, ook voor wetenschappers een topprestatie zou zijn waar ze maar al te graag mee zouden willen uitpakken. De snelheid doet niets af aan de veiligheid, volgens vaccinoloog Pierre Van Damme. Dit filmpje legt je trouwens heel goed uit hoe het kan dat alles voor dit vaccin zo snel gaat.

En wat de bijwerkingen op lange termijn betreft: ook in alle andere wetenschappelijke studies naar vaccins of medicatie is er geen onderzoek dat testpersonen jaren en jaren opvolgt. De meeste bijwerkingen zijn courante zaken (zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, roodheid, jeuk, ...) die optreden in de week na vaccinatie en zaken die (veel) later optreden zijn ook heel moeilijk rechtstreeks te linken aan de toediening van het vaccin. Want wie kan zeggen dat als ik over vijf jaar een rare ziekte krijg, die het gevolg zal zijn van het feit dat ik nu een experimenteel vaccin test?

  • Waarom kunnen we niet wat meer focussen op het boosten van onze gezondheid, dat is toch ook preventief?


Goed eten en je immuunsysteem proberen boosten is zeker een goed idee om gezond te blijven, maar dan nog is het helemaal geen garantie om virusvrij te blijven. En plus, niet iedereen kan elke dag een matchasmoothie achterover slaan of met de bakfiets naar de biowinkel om de hoek. Sommige mensen die de eindjes amper aan elkaar kunnen knopen zijn al blij als ze iets kunnen eten, laat staan dat ze tijd hebben om stil te staan bij welke vitamines ze allemaal moeten binnen hebben...

  • Er zijn mensen die ik ken die niet bereid zijn om zich te vaccineren of twijfelen, hoe kan ik hen overtuigen?


Iemand die heel erg overtuigd is van het feit dat vaccins ons vergiftigen en dat we allemaal binnen het jaar dood gaan vallen, ga je helaas kunnen niet overtuigen. Maar met iemand die twijfelt blijf je best praten: stel vragen, zoek uit waarom die persoon twijfelt en gebruik de argumenten die ik hierboven aangeef. Het is best zorgwekkend dat slechts 70 % van de Belgen bereid is tot vaccinatie, want zo is groepsimmuniteit geen zekerheid en blijven we nog lang in het greep van dit virus. Voor wie zich nog verder wil inlezen over vaccintwijfel is er deze reeks van De Morgen en ook op de website laatjevaccineren.be staat nuttige info. Wil je zelf je kennis over vaccins testen, dan is dit testje ook aan aanrader. Maar alleszins: blijf babbelen, en aan de wetenschappers en de media geef ik graag mee dat er werk aan de winkel is voor hen. De wetenschap is voor veel mensen te elitair, te moeilijk en onbegrijpelijk. Er is echt nood aan mensen die wetenschappers helpen om hun resultaten en woorden in mensentaal om te zetten en die boodschap te verspreiden zodat mensen meer vertrouwen krijgen.

  • Ik wil graag ook meedoen aan een vaccinstudie, waar kan ik dat doen?


In ons land wordt er zowel in Gent als in Antwerpen onderzoek gedaan naar een potentieel vaccin. Je kan je inschrijven op de website van het CEVAC of die van CPU als je graag je steentje wil bijdragen.

 

Amaury (32) is moeder van 2 dochters, doet digitale marketing voor Disney en heeft een passie voor wetenschap. Nadat ze op Instagram bekendmaakte dat ze als testpersoon meedoet aan een studie naar een coronavaccin, kwam er heel wat reactie. Ze wil nu bijragen aan het debat door duidelijk te communiceren over hoe (de ontwikkeling van) zo’n vaccin in zijn werk gaat en kroop in haar pen. Je kan Amaury hier volgen op Instagram en haar blog vind je hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram


 

Een bericht gedeeld door AMAURY (@amoorie) op


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wil je reageren? Voel je je geroepen om ook je mening te laten horen? Stuur je opinie of open brief dan naar megafoon@flair.be !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '