Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Annelies blijft liever nog even happy single en loopt de occasionele mansplainer tegen het lijf.

‘Daten lijkt op een spelletje Russian roulette en de man van mijn level is de kogel’

Annelies Hart

Redactrice Annelies (25) stond op het punt een wit kleed uit te kiezen om in het huwelijksbootje te stappen, toen er plots een einde aan haar relatie kwam. Nu staat ze niet alleen voor een verwerkingsproces, maar ook voor de vraag: hoe moet ik in godsnaam single zijn?

Groot nieuws deze week! Nee: ik ben niet van ’t straat en mijn nieuwe tattoos komen pas volgende week. Het is beter dan dat: ik heb sinds kort het gevoel dat ik eindelijk over de break-up ben. Althans deels. De liefde voor mijn ex, die voordien nog ergens pijnlijk sluimerde achter een achterpoortje van mijn hart, lijkt eindelijk zijn biezen te hebben gepakt.

Dat laatste brokje liefde heeft nu plaats gemaakt voor dankbaarheid, omdat ik mijn leven op een dag misschien met iemand kan delen die wél goed voor me is. Maar daar wringt het schoentje. Dat is het andere deel. Ik ben dankbaar, maar dat wil nog steeds niet zeggen dat ik opensta voor die potentiële andere man. Meer nog: ik heb absoluut geen idee wanneer dat wel zo zal zijn.

Daten lijkt tegenwoordig dus meer op een spelletje Russian roulette. Tijdens elk afspraakje haal ik de trekker over, in de hoop die ene kogel te ontwijken: de man van mijn leven.

Russian roulette

Daten lijkt tegenwoordig dus meer op een spelletje Russian roulette. Tijdens elk afspraakje haal ik de trekker over, in de hoop die ene kogel te ontwijken: de man van mijn leven. Het is een gevaarlijk spelletje hoor, want wat als ik nu een keer te veel schiet en hij plots voor me zit? Zal ik hem herkennen? Toelaten? Wegduwen? Zet ik het dramatisch op een lopen? Of ga ik toch stilletjes dromen van de volgende keer dat ik hem kan zien?

Op dit moment kan ik gewoon niet geloven dat ik de vrijheid en zelfs het geluk dat ik nu in m’n eentje voel, zou kunnen ervaren in een vaste relatie. Iemand met wie ik op een paar dates gegaan ben, wist mij te mansplainen hoe dat kwam. Volgens hem ben ik gewoon niet over mijn ex en heb ik een volkomen verkeerd beeld van wat een relatie inhoudt. Ik hou daarbij ook te veel vast aan mijn trauma’s. Gebeurtenissen die het mannelijke geslacht nu eenmaal niet in een goed daglicht zetten.

Die uitspraken joegen me schrik aan en ik heb er echt even mijn hoofd over gebroken. Tot ik besefte dat het antwoord op dat alles gewoon in me zit. Als je even terugkeert naar de eerste zin van de vorige alinea staat het er zwart op wit: ik voel me vrij én soms zelfs gelukkig! Daar kan voor mij nu geen relatie tegenop. En wie is hij om te beslissen hoe het met mijn mentale gezondheid of mijn visie over relaties gesteld is? Ik doe het de laatste weken best goed, in m’n eentje.

Op dit moment kan ik gewoon niet geloven dat ik de vrijheid en zelfs het geluk dat ik nu in m’n eentje voel, zou kunnen ervaren in een vaste relatie.

De break-up ‘winnen’

Toch heerst er zo’n raar stigma rond single blijven na een lange relatie, zeker als vrouw. Als je dat bewust doet, denken mensen al snel dat je nog niet over je ex bent of dat er iets mis is met je. Denk maar aan die scène in ‘Gossip Girl’, waarin Blair Serena advies geeft na haar breuk met Dan. Ze moest zo snel mogelijk iemand nieuw vinden, om een statement te maken en de break-up te ‘winnen’. Als dat klopt, ben ik in deze breuk de grote verliezer. Maar is dat ook echt zo? Ik leer mezelf kennen, geniet van me-time, heb mijn leven als single vrouw opgebouwd tot wat het nu is en spendeer tijd met vrienden en familie wanneer dat ik dat wil.

Zolang de man van mijn leven niet op mijn pad komt, zal je mij dus niet snel in een nieuwe relatie zien. Misschien word ik zo op een dag wel meester in de Russian roulette van de datingwereld. Daarbij, een nieuw lief zou de column toch geen goed doen. Gelukkig had een goede vriend daar wel dé oplossing voor: ‘How to lose a guy in 10 columns’. Als we de mansplainer van daarnet mogen geloven, zal dat met al mijn trauma’s alleszins geen probleem zijn (knipoogt).

Meer ‘How to be single’:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '